Dennik N

Pôsobila možno krehko, ale bola nesmierne silná

Naša babka je pre nás inšpirácio­u, hovoria vnučky sochárky Marie Bartuszove­j o výstave v Londýne

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

VLondýne minulý týždeň otvorili veľkú výstavu Marie Bartuszove­j, sochárky, ktorá väčšinu svojho života prežila v Košiciach.

Svojho úspechu na svetovej scéne sa nedožila, zomrela v roku 1996, keď mala iba šesťdesiat rokov. Na otvorenie výstavy v Tate Modern však prišli jej vnučky – Soňa a Sofia Bartuszové, ktoré s jej dielami vyrastali.

„Tvorili každodennú súčasť nášho života ako niečo veľmi prirodzené, ba priam bežné. No tu vidíme, aké to bolo v skutočnost­i výnimočné,“hovorili bezprostre­dne po tom, čo výstavu otvorila riaditeľka galérie Frances Morris.

„Je to sila. Nezabudnut­eľný zážitok. Dotýka sa nás to, pretože tým ako rodina žijeme. Ešte stále tomu nemôžeme uveriť.“

Kurátorkou výstavy v Tate Modern je Juliet Bingham, na výstave intenzívne spolupraco­vala aj historička umenia Gabriela Garlatyová, ktorá je editorkou monografie Marie Bartuszove­j.

SILU VKLADALA DO TVORBY

Soňa Bartuszová strávila v galérii takmer celý otvárací deň. Počas dopoludňaj­šej prehliadky pre novinárov s dvoma fotoaparát­mi na krku pozorovala a zaznamenáv­ala, ako diela jej starej mamy vnímajú tí, čo sa s nimi stretli po prvýkrát.

„Pre mňa je to zvláštne, lebo keď sa rozhliadne­m, pripadám si trochu ako doma. Celý dom bol vždy plný babkiných diel, akurát bez tých vitrín,“vraví Soňa.

Na svoju starú mamu má iba pár spomienok, narodila sa len tri roky pred tým, než zomrela. Dnes má 29, no práve preto, že vyrastala obklopená jej dielami, má pocit, že ju pozná veľmi dobre.

„Myslím, že v jej dielach vidno najmä to, aký mala bohatý vnútorný svet. Bola introvertk­a, neprejavov­ala sa veľmi navonok, no svoju silu vkladala do diel. Mala to skrátka v sebe, inak by toto všetko nevytvoril­a,“vraví Soňa.

V čase, keď jej mama Anna a teta Veronika oslovili historičku umenia Gabrielu Garlatyovú, aby sa s nimi podujala na komplexné spracovani­e tvorby ich mamy, bola ešte len v puberte. Diela bolo potrebné podrobne zmapovať, odmerať a odfotiť. Ona akurát nastupoval­a na strednú umeleckú školu. Fotiť ju bavilo, ale predstava, že bude musieť nafotiť stovky objektov a sôch, ju práve nelákala. „Ešte som to nechápala, bola som pubertiačk­a, hrozne otrávená tým, že niekto odo mňa niečo chce,“vraví so smiechom.

Rodina sa na túto úlohu síce snažila nájsť nejakého fotografa či fotografku, no pri objeme diel, aký bolo treba zaznamenať, sa im to nepodarilo. Navyše, bolo oveľa praktickej­šie mať fotografku priamo „in house“, ktorá sa dokázala prispôsobi­ť tomu, ako výskum napredoval.

„Pamätám si, ako som si v nejakom momente povedala, že tak to teda urobím ja, a pustila som sa do toho,“vraví Soňa Bartuszová. Najskôr fotila sadrové či kovové objekty na tmavom pozadí, časom si uvedomila, že si pýtajú niečo iné. „Vyšla som s nimi do záhrady. Pred domom sme mali drevené pražce a kamene, ktoré na inštalovan­ie používala aj babka, a to ma posmelilo. Keď s nimi bola stotožnená ona, využila som ich aj ja.“

Iným dielam zas našla vhodné miesta priamo v záhrade. Napokon, mnohé z nich sú inšpirovan­é práve prírodou. „Je to vlastne ich prirodzené prostredie. Navyše denné svetlo im neskutočne pristane. Sú krásne aj vo vitríne, ale keď som ich položila do záhrady, mala som pocit, že presne tam patria,“dodáva Soňa.

MAMA, BABKA, UMELKYŇA

Sofia Bartuszová už svoju starú mamu nezažila. Dnes má devätnásť rokov a takisto ju zaujíma umenie. Práve nastupuje na štúdium grafiky a experiment­álnej tvorby na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach.

„Neviem, či to máme v génoch, tak to skrátka vyšlo. Asi nás to k umeniu viedlo prirodzene, tým, že sme vyrastali v takom prostredí,“hovorí Sofia. Aj ich starý otec je významný sochár – Juraj Bartusz.

Otvorenie výstavy v Tate Modern ju dojalo. Správy, fotky a videá posielali domov do Košíc. „Všetci to veľmi intenzívne prežívame, myslím, že ešte to chvíľu potrvá, kým to celé spracujeme,“vraví Sofia Bartuszová.

Aká bola jej stará mama, pozná jednak z rozprávani­a, no aj z bezprostre­dného kontaktu s jej tvorbou. „Pracovala so sadrou, ktorá pôsobí veľmi krehko, no zároveň vytvárala aj obrovské a veľmi ťažké diela. Cítim z nich jej vytrvalosť. Aj ona možno pôsobila na ľudí krehko, no myslím, že bola nesmierne silná,“vraví Sofia Bartuszová.

Spolu so Soňou sa zamýšľajú nad tým, čo by asi povedala na to, že jej sochy sú v Londýne – v jednej z najlepších galérií sveta. „Mama vraví, že by tomu asi ani neverila, ale určite by bola veľmi šťastná,“hovorí Soňa.

Často ju vraj doma spomínajú a uvažujú o tom, ako to všetko dokázala: Robiť veľké zákazky aj vlastnú voľnú tvorbu, popri tom vychovávať deti. „Starala sa o domácnosť, o rodinu, no pritom si stále vedela rozdeliť čas a vyhradiť si ho na prácu. Mama mi spomínala, že v tom vraj bola veľmi rázna. Je pre mňa inšpirácio­u, pre nás všetkých,“dodáva Soňa.

Tímu v Tate Modern sa po

Pracovala so sadrou, no zároveň vytvárala aj obrovské a veľmi ťažké diela. Cítim z nich jej vytrvalosť.

Sofia Bartuszová

darilo pripraviť inštaláciu, ktorá odkazuje na poslednú výstavu Marie Bartuszove­j v Košiciach. Namiesto okna použili priehľad do vedľajšej miestnosti.

ĎALŠIE PLÁNY

Výstava v Tate Modern sa začala pripravova­ť ešte v roku 2018. Jej pôvodný termín posunula o celé dva roky pandémia. Otvorenie naplánovan­é na pondelok 19. septembra 2022 sa napokon takisto ukázalo nereálne – Británia sa lúčila s kráľovnou Alžbetou II.

„Do poslednej chvíle sme tŕpli, či sa opäť výstava neposunie o niekoľko týždňov, čo by bola škoda, no už sme sa nebáli, že by z toho zišlo,“vraví Soňa Bartuszová.

Spätne sa jej zdá, že všetko pomaly smerovalo k tomuto bodu.

„Prišlo to k nám. A často to boli priam nepochopit­eľné udalosti, ako napríklad keď babkine diela kurátori vybrali na výstavu do Kasselu, potom do Varšavy a tak ďalej. Začalo sa to nabaľovať ako snehová guľa. A keď jej reliéf kúpilo parížske Centre Pompidou, asi vtedy som si prvýkrát uvedomila, že sa to naozaj deje a že všetko je možné,“hovorí Soňa Bartuszová.

O tom, že si tvorba jej starej mamy túto pozornosť zaslúži, nepochybov­ala nikdy. Zdá sa jej, že tieto diela sú dnes čímsi neobvyklým.

„Mnoho súčasných vecí je pre mňa príliš ukričaných. Pri babkiných dielach mám pocit, že dokážu človeka upokojiť. Musíte sa stíšiť a spomaliť, aby ste si dokázali užiť všetky tie tvary. Je to ako meditácia. Dúfam, že takto ich uvidia aj ďalší ľudia.“

Archív Marie Bartuszove­j, združenie, ktoré založila jej rodina s cieľom spravovať jej dielo, má rozbehnuté aj ďalšie plány do budúcnosti. Radi by v Košiciach otvorili samostatnú galériu, v ktorej by bola stála expozícia diel Marie Bartuszove­j. „Pracujeme na tom. Verím, že sa nám to podarí,“hovorí Soňa Bartuszová.

Výstava Marie Bartuszove­j potrvá v londýnskej galérii až do apríla 2023.

Začalo sa to nabaľovať ako snehová guľa. A keď babkin reliéf kúpilo parížske Centre Pompidou, asi vtedy som si prvýkrát uvedomila, že sa to naozaj deje a že všetko je možné.

Soňa Bartuszová

 ?? FOTO – N ?? Soňa a Sofia Bartuszové na výstave Marie Bartuszove­j v Tate Modern.
FOTO – N Soňa a Sofia Bartuszové na výstave Marie Bartuszove­j v Tate Modern.
 ?? FOTO – JOE HUMPHRYS/TATE JOE ?? Inštalácia v Tate Modern odkazuje na poslednú výstavu sochárky v Košiciach.
FOTO – JOE HUMPHRYS/TATE JOE Inštalácia v Tate Modern odkazuje na poslednú výstavu sochárky v Košiciach.
 ?? FOTO – AMB ?? Mária Bartuszová: Fontána (Klíčenie) pri obchodnom dome Dargov, 1986–1987.
FOTO – AMB Mária Bartuszová: Fontána (Klíčenie) pri obchodnom dome Dargov, 1986–1987.
 ?? FOTO – SOŇA BARTUSZOVÁ ?? Maria Bartuszová: Nekonečné vajce, 1985.
FOTO – SOŇA BARTUSZOVÁ Maria Bartuszová: Nekonečné vajce, 1985.
 ?? FOTO – SOŇA BARTUSZOVÁ ?? Maria Bartuszová: Bez názvu, 1973.
FOTO – SOŇA BARTUSZOVÁ Maria Bartuszová: Bez názvu, 1973.
 ?? FOTO – GABRIEL KLADEK ?? Maria Bartuszová pri práci vo svojom ateliéri, cca 1981.
FOTO – GABRIEL KLADEK Maria Bartuszová pri práci vo svojom ateliéri, cca 1981.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia