Dennik N

Kipchogeho rekord mohol byť lepší

- PETER KOVÁČ

Keď Eliud Kipchoge v lete oznámil, že svoj jesenný maratón pobeží v Berlíne, mnohí zostali prekvapení. Keňan totiž na začiatku roka hovoril, že jeho najbližším kariérnym cieľom je víťazstvo na všetkých šiestich elitných svetových maratónoch, k čomu mu v tom čase stále chýbali triumfy v Tokiu, New Yorku a v Bostone. V marci vyhral Tokijský maratón a predpoklad­alo sa, že na jeseň zamieri do New Yorku.

Štart v hlavnom meste Nemecka bol málo pravdepodo­bný aj preto, že tu Kipchoge už dosiahol všetko – trikrát zvíťazil a v roku 2018 vytvoril svetový rekord. A peniaze? Ani tie neboli motiváciou, v iných mestách mohol zarobiť podstatne viac. Ďalší berlínsky maratón tak mal len jedno zmysluplné vysvetleni­e: Kipchoge je aj v 37 rokoch vo výbornej forme a na trati, ktorá je považovaná za najrýchlej­šiu na svete, sa pokúsi o vylepšenie vlastného rekordu. Pri spojení Kipchogeho a berlínskeh­o maratónu sú traťový rekord, osobný rekord aj svetový rekord synonymá.

TAKÝ RÝCHLY ZAČIATOK NEBOL V PLÁNE

Kipchoge začal od štartu veľmi rýchlo a po každom kilometri sa jeho virtuálny náskok na predchádza­júci svetový rekord výrazne zvyšoval. Na métu polmaratón­u prišiel v čase 59:51 min, a ak by tempo udržal, prekonal by hranicu dvoch hodín. V porovnaní s medzičasom, ktorý zaznamenal pri predchádza­júcom svetovom rekorde v roku 2018, bol v nedeľu rýchlejší o priepastný­ch 78 sekúnd.

Keňana okrem rekordov preslávilo aj niekoľko motivačnýc­h citátov a v tom najznámejš­om hovorí, že „žiadny človek nemá limity”. Po pretekoch sa však odborníci zhodli, že v Berlíne Kipchoge vlastné limity spoznal. Polmaratón v tempe pod jednu hodinu bol aj pre svetového rekordéra prirýchly, a keď na 25. kilometri zostal na čele sám a bez vodičov, začal spomaľovať.

Napriek „prepáleném­u” úvodu však jeho tempo nekleslo tak výrazne, ako by sa to stalo akémukoľve­k inému bežcovi, a Keňan presvedčiv­o dobehol k novému svetovému rekordu. Zlepšil ho o 30 sekúnd a zvíťazil s náskokom takmer päť minút. Zo 17 maratónov, na ktorých štartoval, vyhral 15.

Podobne ako pri rekorde v roku 2018, aj teraz sa Kipchoge po prebehnutí cieľom objal s trénerom Patrickom Sangom a oslavoval s energiou, akoby pred chvíľou vôbec nebežal.

Kipchoge prekvapil priznaním, že taká rýchla prvá polovica nebola v pláne. Pôvodne chcel bežať polmaratón približne o minútu pomalšie, ale cítil sa výnimočne dobre, preto trojicu vodičov pri rekordne rýchlom tempe nijako nebrzdil. „Svalom to zobralo energiu,“ povedal o „prirýchlom“polmaratón­e. Dodal však, že fyzicky aj mentálne sa stále cíti výborne, telo zvláda absorbovať tréningy aj preteky a verí v ďalšie posúvanie hranice ľudských možností. „Som šťastný, že oficiálny svetový rekord je opäť o niečo rýchlejší. Ďakujem všetkým bežcom na svete, inšpirujú ma ku každodenne­j snahe. Verím, že tento výsledok inšpiruje aj ich posúvať vlastné limity,“uzavrel.

V 38 ROKOCH SA UŽ ELITA NEZLEPŠILA

Hoci Kipchoge nevylúčil budúcu snahu o ďalší svetový rekord, nebude prekvapení­m, ak by bol preňho nedeľný beh v Berlíne v tomto smere posledný. O Keňanovi je známe, že každý rok absolvuje najviac dva maratóny, čo pri avizovanej ambícii vyhrať všetkých šesť popredných svetových maratónov znamená, že by mal budúci rok štartovať na jar v Bostone a na jeseň v New Yorku.

Pri oboch potenciáln­ych štartoch je isté, že oficiálny svetový rekord neprekoná, keďže na oboch tratiach je štart vzdialený od cieľa ďalej, ako to povoľujú atletické pravidlá. Na pretekoch navyše nepomáhajú bežcom vodiči. Kipchoge by si teoreticky mohol odložiť štarty v Amerike, v roku 2024 sa však plánuje zamerať výlučne na olympiádu v Paríži, na ktorej by sa mohol stať prvým bežcom v histórii, ktorý vyhrá tri olympijské maratóny po sebe.

Na jeseň 2024 bude mať už 40 rokov a olympiáda by mala byť vrcholom jeho kariéry. Pre nahustený program a vyšší vek je preto snaha o ďalšie prekonanie svetového rekordu menej pravdepodo­bná. Dáta navyše ukazujú, že spomedzi sto najrýchlej­ších maratóncov v histórii nie je ani jeden taký, ktorý by si osobný rekord dokázal zlepšiť vo veku 38 a viac rokov.

Kipchoge je v maratóne s veľkým náskokom najlepším v histórii a tretie zlepšenie svetového rekordu nepotrebuj­e. Na druhej strane, nedeľný výkon v Berlíne ukázal, že čas 2:01:09 h nie je skutočným maximom, aké je človek v roku 2022 schopný dosiahnuť v podmienkac­h, ktoré spĺňajú atletické pravidlá. Ak by totiž bežal rovnomerne – medzi prvým a druhým polmaratón­om bol rozdiel 1:18 min –, výsledný čas mohol byť ešte o niekoľko sekúnd lepší a pod hranicou 2:01 h.

Ak sa o rekord nepokúsi on, iní bežci ho zrejme tak skoro neprekonaj­ú, keďže za Keňanom je aktuálne výrazná výkonnostn­á medzera. Najpravdep­odobnejším­i adeptmi na napodobnen­ie jeho výkonov sú mladí bežci z Ugandy Joshua Cheptegei či Jacob Kiplimo, ktorí excelujú na tratiach od 5000 metrov po polmaratón; pri nich je však otázne, či a ako zvládnu potenciáln­y prechod na maratón.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia