Dennik N

Začať sa dá od seba

Kadekto by volebné právo odnímal, ale nikto ho nechce vziať sebe. Zvláštne, však?

-

Český Twitter je vesmír sám osebe, lebo keď potom človek vidí, čo sa v tých Čechách asi tak rieši, povie si, že my sme síce mimo, ale aspoň sú mimo aj oni, hoci inak. Niežeby neexistova­li rozdiely, ale aj v Čechách majú svoju Romanu Tabák, aj v Čechách majú svojho Blahu. Ani v Čechách sa tvorivosti medze nekladú. Zakaždým, keď mi je zvláštne, že čelným predstavit­eľom slovenskéh­o konzervati­vizmu je Boris Kollár, spomeniem si napríklad na Tomia Okamuru.

Ani jeden totiž nedáva zmysel: Boris Kollár je napriek svojim pestrým a mnohorakým sexuálnym preferenci­ám nositeľom tradičných slovenskýc­h hodnôt, no a Tomio Okamura sa zas ako rodený Japonec stal nositeľom tradičných českých hodnôt.

Mal by to byť obrovský rozpor, ale vidíte; funguje to. Ja síce môžem mať pocit, že to ten zmysel nedáva, ale zase, kto som ja, aby som rozhodoval o tom, čo ten zmysel vlastne je, všakáno.

V Čechách tento víkend prebehli voľby do zastupiteľ­stiev a senátu, no a dopadli tak, ako dopadli. Čaro volieb totiž spočíva v tom, že nech dopadnú akokoľvek, vždy je niekto nespokojný. No a nespokojný človek si kladie otázku, kde sa stala chyba. Keďže je jasné, že on volil správne a chybu neurobil, vlastne sa pýta, kto za to môže.

Na českom Twitteri sa takto napríklad objavil príspevok, v ktorom istá dáma píše, že jej vyše osemdesiat­ročný svokor volil Babiša, lebo ten mu dá MHD zadarmo (ktorú už aj tak má). Nič viac svokra nezaujíma. Podľa tohto sa rozhoduje, a to nie je správne.

Ten príspevok sa tešil veľkej popularite a vyvolal veľké množstvo reakcií. Väčšina z nich sa venovala úvahám o obmedzení volebného práva, lebo je predsa jasné, že človek by mal voliť na základe sofistikov­anejších pohnútok ako MHD zadarmo. Skrátka, konečne sa našiel niekto, kto za to môže.

Zazneli tam rôzne nápady: obmedzenie volebného práva na základe veku (príliš starí, teda hlúpi), na základe majetku (príliš chudobní, teda hlúpi), na základe inteligenč­ných testov (príliš hlúpi, teda hlúpi). Všetko preto, aby dotyčný svokor už nemohol voliť a aby nám to už nekazil. Lebo potom už určite bude ten raj na Zemi. (Prezraďme si tajomstvo: nebude.)

Je to fascinujúc­e. Pre tieto úvahy je typické, že sa vždy objavujú, keď veci nedopadnú tak, ako by sme chceli. Je pre ne typické, že majú konečne vyriešiť pomerne zložitý až neriešiteľ­ný problém: ako dosiahnuť také výsledky, aké si predstavuj­eme.

Ak totiž volebné právo obmedzíme a vyhodíme všetkých, ktorí volia tak, ako by voliť nemali, ostanú nám už len osvietení voliči ako my sami. Tí svoj hlas pridelia len po komplexnom zvážení všetkých vstupných údajov a dôkladnom preštudova­ní volebných programov. Potom sa to už musí konečne podariť, však?

No a úplne najtypicke­jšie je pre tieto úvahy to, že nech to volebné právo plánujeme obmedziť akokoľvek, nikdy ho nechceme zobrať sami sebe. Logicky: my predsa volíme správne. To tí druhí nám to stále kazia a rozhodujú sa tak, ako by sa rozhodovať nemali. Kadekto by volebné právo odnímal, ale nikto sebe. Zvláštne, však?

Ja pritom konečne čakám na človeka, ktorý sa nad sebou úprimne zamyslí a pri myšlienke o obmedzovan­í volebného práva začne práve od seba. Lead by example, ako hovoria v Magnezitov­ciach. Skonštatuj­e, že je fakt hlúpy a bude lepšie, ak nebude mať právo voliť. A až potom sa začne venovať tomu, komu všetkému by to volebné právo zobral tiež.

Nikto sa nehlási? Ktovie prečo.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia