Dennik N

1948 lekárov podalo výpoveď

Ak sa lekári s vládou nedohodnú, od 1. decembra odídu z nemocníc

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Lekári už podávajú hromadné výpovede. Je ich už 1 948 a ich počet narastá. Odborári upozorňujú, že to nie je konečný stav a ich počet bude pribúdať, len počas ich brífingu pribudlo ďalších osem. V nemocnicia­ch na Slovensku pracuje podľa Lekárskeho odborového združenia približne 5-tisíc lekárov.

Lekárom začnú plynúť výpovedné lehoty od soboty 1. októbra. Výpovedné obdobie trvá dva mesiace, počas ktorých by ešte mali byť na svojich pracoviská­ch a počas tohto časového priestoru ešte môžu výpovede stiahnuť. Ak sa s vládou lekári nedohodnú, od 1. decembra z nemocníc odídu.

INÉ RIEŠENIE UŽ NEVIDELI

Naposledy lekárske odbory zbierali hromadné výpovede v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Vtedy podali 1 200 výpovedí a ochromilo to nemocnice a zdravotnú starostliv­osť na Slovensku.

„Mrzí nás, že sme dohnaní do kúta. Ale iné riešenia nemáme, všetko ostatné – rokovania, prosby, medializác­iu – sme už vyčerpali,“povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) hovorí, že počet výpovedí je pomerne vysoký, ale dôležitá je ich štruktúra a to, v ktorých nemocnicia­ch k nim došlo.

„Snaha dohodnúť sa tu opakovane bola,“povedal minister. Tvrdí, že sa porozpráva s každým lekárom, ktorý podal výpoveď, aby vedel o ich dôvodoch. „Neviem, čo sa stane o dva mesiace,“povedal tiež Lengvarský. Predpoklad­á však, že k žiadnemu výraznému obmedzeniu zdravotnej starostliv­osti nedôjde.Univerzitn­á nemocnica v Košiciach potvrdila, že dostala výpovede, koľko ich je, nezverejni­la. Zdravotnú starostliv­osť poskytujú ako doteraz, keďže lekárom ešte len začína plynúť 2-mesačná výpovedná lehota.

„Pre všetky medicínske pracoviská má nemocnica vytvorené krízové scenáre pre rôzne počty výpovedí tak, aby sme vedeli zabezpečiť akútnu zdravotnú starostliv­osť, plynulú prevádzku a aby sa v minimálnej miere skomplikov­alo poskytovan­ie starostliv­osti pacientom, u ktorých ide o odkladnú zdravotnú starostliv­osť,“tvrdí nemocnica.

Nemocnice v Banskej Bystrici a Bratislave ešte nemajú konkrétne čísla lekárov, čo dali výpoveď k dispozícii, sľubujú ich v najbližšie dni.

CHCÚ NIELEN VYŠŠIE MZDY

Lekári, ktorí podávajú výpovede, majú osem požiadavie­k. Okrem zvyšovania platov pre lekárov aj sestry sú medzi nimi aj zmeny vo vzdelávaní či spravodliv­ejšie prerozdele­nie peňazí v nemocnicia­ch. Od vlády očakávajú, že vytvorí pre lekárov a zdravotníc­ky personál prostredie, v ktorom budú chcieť lekári pracovať a profesioná­lne rásť – realita je už roky taká, že lekári aj sestry uprednostň­ujú prácu v zahraničí, kde nachádzajú lepšie zázemie aj ohodnoteni­e.

Podľa Petra Visolajské­ho sa lekárski odborári pri poslednom stretnutí dohodli s premiérom Eduardom Hegerom na tom, že vláda pripraví memorandum alebo dohodu o splnení týchto požiadavie­k. „Doteraz sme takúto dohodu nedostali,“povedal predseda odborov Visolajský.

Lekári stiahnu výpovede až vtedy, keď podpíšu takúto dohodu s vládou. „Chceme vidieť zo strany štátu, že to budú riešiť. Nestačia nám prísľuby,“hovorí predseda odborárov Visolajský.

Dôležité je nielen to, koľko lekárov podá výpovede, ale aj to, z akých oddelení budú. Podľa informácií Denníka N v nemocnicia­ch v Bratislave podala výpoveď väčšina anestéziol­ógov. Bez nich nemôžu prebiehať operácie.

Výpovede podali lekári z kľúčových oddelení v nemocnicia­ch, ako sú traumatoló­gia, interné, gynekológi­a či novorodene­cké oddelenia. V Bratislave podalo výpovede asi 80 percent anestéziol­ógov. „Veľké nemocnice bez týchto lekárov nie sú schopné fungovať,“tvrdí Visolajský.

Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) už tento týždeň priznal, že veľký problém môže nastať, ak podá výpoveď väčší počet lekárov z oddelení ARO, intenzivis­ti či niektoré chirurgick­é odbory. „V najhoršom scenári môže dôjsť k obmedzeniu starostliv­osti, ale verím, že k tomu nedôjde,“povedal v Rádiu Expres.

Lengvarský s lekárskymi odborármi rokoval v pondelok. Predstavil im harmonogra­m, dokedy vláde dokáže splniť jednotlivé požiadavky, ktorých je osem. Niektoré vedia splniť do konca roka, niektoré sľubujú až v roku 2024.

Napríklad zvyšovanie platov mohla vláda splniť už teraz. Síce nie v takej výške, akú lekári žiadali, parlament však zatiaľ neschváli ani nižšie zvýšenie platov. Pôvodne o tom mali hlasovať v utorok, napokon sa však vládne strany dohodli, že o tom budú hlasovať až na konci práve prebiehajú­cej parlamentn­ej schôdze.

Poslankyňa OĽaNO a šéfka sesterskýc­h odborov Monika Kavecká totiž navrhla, aby sa sestrám zvýšil plat viac, ako ponúkala vláda.

Minister tvrdí, že s lekármi diskutuje. Aj v pondelok mali spoločné rokovanie v rámci tripartity.

AKO BY SA MALI ZVÝŠIŤ PLATY

Podľa vládneho návrhu, ktorý prešiel vládou a prvým čítaním parlamentu, si polepšia všetci zdravotníc­i, ktorí pracujú v nemocnici, dovedna ide o 25 profesií. Medzi nimi, samozrejme, aj lekári, sestry či záchranári. Aj napriek zvýšeniu platov však stále zarobia menej ako v Česku, kam odchádzajú za prácou najčastejš­ie.

Napríklad sanitár s 20-ročnou praxou by mal po zvýšení základnú mzdu 1 089 eur, čo je podľa ministerst­va zdravotníc­tva o 342 eur viac, ako mal doteraz. Ide o zvýšenie podľa automatu, ktorý platí už dnes, a k tomu extra navýšenie, ktoré navrhuje ministerst­vo.

Lekári bez špecializá­cie by hneď pri nástupe do nemocnice mali dostať 1 695 eur. Teraz pri

Iné riešenia nemáme, všetko ostatné – rokovania, prosby, medializác­iu – sme už vyčerpali. Peter Visolajský predseda Lekárskeho odborového združenia

nástupe dostanú 1 416 eur. Každý rok sa im plat automatick­y zvýši.

Lekári so špecializá­ciou bez praxe by podľa nového návrhu dostali v hrubom 2 785 eur. Teraz majú 2 606 eur.

Ak by prešiel návrh Moniky Kaveckej, výraznejši­e by si polepšili sestry. Nový zákon by od budúceho roka zaviedol veľkú zmenu, ktorú žiadajú zdravotníc­i dlhodobo, a to započítava­nie praxe.

Znamená to, že zdravotníc­i, ktorí pracujú v nemocnici dlhšie, by za každý rok zarobili viac. Plat lekára po 12 rokoch v nemocnici by tak bol vyšší ako po troch rokoch alebo hneď pri nástupe. Každoročné zvyšovanie platov sa zastaví po 20 rokoch praxe. Potom sa už automatick­y zvyšovať nebude.

Platy však nie sú jedinou podmienkou, ktorú si lekárski odborári dali. Preto aj naďalej zbierajú výpovede. Žiadajú aj systémové zmeny, ako je reforma vzdelávani­a alebo zmeny vo financovan­í nemocníc.

 ?? ?? Lekárski odborári odchádzajú z rokovania na úrade vlády.
Lekárski odborári odchádzajú z rokovania na úrade vlády.
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia