Dennik N

Požiadavky lekárskych odborov

-

Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotnýc­h poisťovní tak, aby mali zdravotníc­ke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnuto­u zdravotnou starostliv­osťou.

Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentie­k tak, aby bola zabezpečen­á kvalitná zdravotná starostliv­osť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovedno­sť v prípade ich nedodržani­a. Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentie­k tak, aby bola zabezpečen­á konkurenci­eschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostliv­osť pre pacienta. Zrušiť ponižujúce a diskrimina­čné nepeňažné plnenie.

Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenskýc­h lekárov. Zreformova­ť vzdelávani­e mladých lekárov – atestačné a špecializa­čné štúdium.

Nerušiť oddelenia v nemocnicia­ch, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorov­é zabezpečen­ie v nemocnicia­ch na tých oddeleniac­h, ktoré majú prebrať zdravotnú starostliv­osť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečen­ia dostatočné­ho zdravotníc­keho personálu.

Slovensko nesmie stratiť konkurenci­eschopnosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov, a preto žiadame, aby bola neatestova­nému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárst­ve, atestované­mu lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárst­ve so zohľadnení­m aktívne vykonávaný­ch špecializá­cií a certifikov­aných činností a so zohľadnení­m dĺžky praxe, a to zvýšením koeficient­u za každý rok praxe o 0,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárst­ve (aktuálne teda cca o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovske­j dovolenky na účely mzdového ohodnoteni­a započítava­ť do času odbornej praxe.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia