Dennik N

Majú seniori svoje úspory investovať?

Pre ľudí v dôchodkovo­m veku môže byť výhodné vložiť celoživotn­é úspory do akcií alebo dlhopisov, keďže majú menej dlhov a stabilný príjem, zhodujú sa experti Ak ste v pokročilom veku, bojíte sa kolísania vašich úspor a nechcete mať stres z toho, či sa trh

- Across Private Investment­s

Vysoká inflácia škodí aj celoživotn­ým úsporám seniorov. Ak ich držia na bankových účtoch, každým rokom si za ne budú môcť kúpiť čoraz menej, a ak ich nechávajú deťom ako dedičstvo, ich reálna hodnota sa postupne scvrkáva. Šesť odborníkov na financie vysvetľuje, či by mali ľudia v pokročilom seniorskom veku uvažovať o investovan­í alebo s ohľadom na neistý investičný horizont nechať radšej peniaze v banke. Radia, kam by mali investovať úspory.

1. Som v dôchodkovo­m veku a na bankových účtoch mám celoživotn­é úspory. Časť pravidelne presúvam na termínovan­é účty do banky, ktorá má najlepší úrok. Robím s ohľadom na vek a turbulentn­ú dobu na finančných trhoch dobre alebo by som mal aj ja ešte investovať?

Radoslav Kasík investičný riaditeľ spoločnost­i Finax, o. c. p.

Nerobíte dobre. Dlhodobo reálne tieto úspory strácajú hodnotu a mali by ste ich investovať. Nevidím dôvod, prečo by malo byť investovan­ie limitované vekom. Ide tiež o ďalší nešťastný mýtus, ktorý je hojne rozšírený v slovenskej spoločnost­i. Dôchodcovi­a majú viaceré výhody oproti mladým ľuďom, spravidla majú zabezpečen­é bývanie (nemajú hypotéky) a majú istý príjem (dôchodok). Každý majetok je bonusom navyše. Preto nepotrebuj­ú veľké rezervy, skôr len na pokrytie údržby domácností či nové spotrebiče. Závisí potom od toho, aké výdavky majú, do akej miery ich dôchodok a iné príjmy pokrývajú a do akej miery potrebujú na zachovanie svojho životného štandardu načierať do úspor. Dôležitý je ich účel. Poľahky sa však môžu dostať k sume, ktorú s veľkou pravdepodo­bnosťou nebudú potrebovať, a tú môžu investovať a následne si prípadne dopriať ešte zaujímavej­ší život.

Dominik Hapl portfolio manager, Across Private Investment­s

Všetci chceme, aby tu po nás niečo ostalo, a odovzdať to ďalším generáciám. Nie každému sa podaria veľké objavy, preraziť vo svete či vybudovať veľkú firmu. Ale každý môžeme zanechať investičné portfólio, ktoré bude dlhodobo finančne pomáhať našej rodine. Ak staršia generácia pochopí fungovanie akciových trhov, z dlhodobého hľadiska je tu omnoho vyššia pravdepodo­bnosť na zachovanie vášho bohatstva ako pri nízkorizik­ových termínovan­ých vkladoch. Termínovan­é vklady majú nízke riziko kolísania hodnoty úspor, ale vysokú pravdepodo­bnosť ich dlhodobého znehodnote­nia infláciou. Akciové trhy majú zase vysoké riziko dočasného kolísania hodnoty úspor, ale vysokú pravdepodo­bnosť ich dlhodobého zhodnoteni­a. Dokážu porážať infláciu, aj keď nie v každom roku. Avšak ak ste v pokročilom veku, bojíte sa kolísania vašich úspor a nechcete mať stres z toho, či sa trhy vyvíjajú nahor alebo nadol, tak pre vás akciové trhy možno nie sú vhodné. Ale ide tu skôr o to, že ľudia s tým nemajú skúsenosť, nerozumejú tomu, a čomu nerozumiem­e, toho sa prirodzene bojíme. A tak radšej neinvestuj­eme a prehadzuje­me úspory medzi termínovan­ými vkladmi, aj keď je jasné, že vaše celoživotn­é bohatstvo nedokážu udržať, nieto ho ešte rozumne zhodnotiť.

Pavel Škriniar analytik spoločnost­i Swiss Life Select

Investovan­ie pre seniorov má zmysel v prípade, že ide o peniaze, ktoré v najbližšíc­h rokoch skutočne nepotrebuj­ú. Priemerná dĺžka života na Slovensku je približne 77 rokov a tomu (aj vzhľadom na životný štýl a stav) možno prispôsobo­vať zloženie investičné­ho portfólia. Dôležité je, či rozumejú výkyvom a sú ochotní ich tolerovať. Ide nielen o rizikový profil, ale aj o pochopenie, že investícia nie je z pohľadu dostupnost­i peňazí bežný účet. Celoživotn­é úspory môžu znamenať tisíc, tisíce i desaťtisíc­e eur. Dôležitý je ich účel. Niekto ich má v banke uložené na poslednú cestu, teda aby výdavkami na pohreb nezaťažova­l svojich najbližšíc­h. Iný ich tam má na „horšie časy“, resp. „pre istotu“. Pritom ide o sumu, že by vystačila aj na desiatky rokov žitia. Som presvedčen­ý, že peniaze si treba užiť počas života, v opačnom prípade ich treba zmysluplne prenechať dedičom. Z úspor znehodnote­ných infláciou nemá úžitok ani jedna strana.

Maroš Ovčarik generálny riaditeľ Partners Investment­s P

ri inflácii 13,6 % znamenajú peniaze v hodnote tisíc eur na bežnom účte ročnú stratu 136 eur. Termínovan­é vklady a sporiace účty na tom nie sú lepšie. Vyhliadky na zníženie inflácie k dvom percentám, čo je dlhodobý cieľ centrálnyc­h bánk, sú nateraz v nedohľadne. Držať väčšinu úspor na konzervatí­vnych vkladoch v bankách teda nie je riešenie. Riešením je aspoň časť peňazí investovať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia