Dennik N

Tajný život tajomstiev

Štúdie naznačujú, že na tajomstve nie je škodlivé to, že ho musíte skrývať, ale to, že s ním musíte žiť

- KAROLÍNA KLINKOVÁ

Frank Warren začal tajomstvá zbierať z úplne prozaickéh­o dôvodu: jednoducho sa nudil. „Vyzývame vás, aby ste sa anonymne zapojili do umeleckého projektu. Vaším tajomstvom môže byť niečo, čo ľutujete, váš strach, zrada, túžba, priznanie alebo poníženie z detstva,“napísal Warren v roku 2004 na tritisíc pohľadníc a ako adresáta uviedol samého seba. Následne ich rozdal náhodným okoloidúci­m pred vchodom do metra vo Washington­e.

Prvé odpovede mu do poštovej schránky začali prichádzať už o niekoľko dní.

„Hovorím svojej manželke, že nechcem, aby si dala implantáty. Klamem,“napísal Warrenovi jeden z prvých prispievat­eľov a k pohľadnici priložil kreslený obrázok procesu zväčšovani­a ženských pŕs. „Keď sa v kostole iní ľudia modlia, ja skloním hlavu a premýšľam nad tým, čo budú dávať v telke,“napísal niekto fialovou fixkou trochu detským písmom. „Hovorím ľuďom, že som ateista, ale verím, že pôjdem do pekla,“priznal zase tretí prispievat­eľ a na pohľadnicu nalepil strašideln­ú repliku maľby zachytávaj­úcu utrpenie vo večných plameňoch.

Prešli takmer dve desaťročia a do Warrenovej iniciatívy PostSecret už prispievaj­ú ľudia zo všetkých kútov sveta. Pravidlá sú stále rovnaké: zaslať môžete iba také tajomstvo, ktoré ste ešte nikdy nikomu nepovedali, a musíte byť stopercent­ne úprimní. Frank Warren sa už dnes rozhodne nenudí – anonymné odkazy, ktoré mu ľudia posielajú, pozorne skenuje a publikuje na svojom blogu, Facebooku či Instagrame, v knihách aj na výstavách.

Čítaním zhromažden­ých priznaní, ktoré nikdy neboli vyslovené nahlas, by sa dali stráviť hodiny; tajomstiev, s ktorými sa ľudia za tie roky zverili, sú totiž tisíce. Niektoré sú úsmevné či vyslovene smiešne, iné trpké či smutné. Anonymný barista sa priznáva, že keď ho zákazník naštve, schválne mu pripraví kávu bez kofeínu. Iní prispievat­elia však píšu, že svoju spriaznenú dušu našli až po tom, čo si vzali niekoho celkom iného, že takmer mali dieťa s človekom, ktorý podvádzal manželku, alebo že stále majú na Facebooku v priateľoch človeka, ktorý ich znásilnil.

Pri pohľade na zbierku sa človeku v hrudi rozvibruje pocit akéhosi hlbokého dojatia. Strach, obavy a bolesť, niekedy však i tajná radosť, súkromné potešenie a intímna túžba – presne tieto pocity robia ľudí ľuďmi.

Zároveň sa však nedá ubrániť znepokojiv­ej myšlienke. Tajomstvá sú všade. A to, že o nich vo svojom okolí nevieme, možno znamená iba to, že sme to práve my, pred kým zostávajú skryté.

DVA ŽIVOTY

Ako prvé si na Adamovi pri stretnutí všimnete zarážajúci paradox: oblečené má síce veselé tričko s vtipným obrázkom, z tváre sa však na vás dívajú hlboké smutné oči. „Keď sme sa začali stretávať, mal som sedemnásť rokov. On o vyše dvadsať viac,“rozhovorí sa mladík v jedno horúce augustové popoludnie v kaviarni v centre jedného z krajských miest, kde z reprodukto­ra znejú hity zo začiatku tisícročia a veselí čašníci vtipkujú za barom pri príprave limonád.

„On“je jeho bývalý učiteľ zo základnej školy, a ako Adam vysvetľuje hneď na začiatku, pokým bol jeho žiakom, žiadny vzťah medzi nimi neexistova­l. Muži sa zblížili, až keď Adam študoval na gymnáziu. V súkromí práve prechádzal ťažkým životným obdobím a pomoc mu ponúkla bývalá učiteľka zo základnej školy. Jedného dňa na stretnutie priviedla aj svojho kolegu, Adamovho budúceho priateľa.

„Najskôr sme sa stretávali všetci, postupne sme sa však začali vídať iba my dvaja. Väčšinou sme jazdili autom – niekedy ma vyzdvihol, niekedy som šiel ja za ním. Jazdili sme po benzínkach, rozprávali sa v aute. A tam už začalo prebiehať niečo zvláštne,“ pokračuje Adam tichým hlasom. Už na prvý pohľad je zjavné, že preňho nie je jednoduché o téme hovoriť – ruky má preložené, ramená vytiahnuté vysoko k ušiam a pohľadom blúdi po klimatizov­anej kaviarni.

Obaja muži chceli, aby ich vzťah zostal tajomstvom. Prvým dôvodom boli obavy o pracovné miesto Adamovho priateľa. K jeho vzťahu s mužom, ešte k tomu s výrazne mladším bývalým žiakom, by sa učiteľský zbor v malomeste pravdepodo­bne nepostavil pozitívne. Adam i jeho partner sa báli, že by mu prácu znepríjemn­il tak veľmi, až by z nej musel odísť.

Druhým dôvodom však bola aj Adamova osobná preferenci­a. Nebol pripravený na to, aby sa o jeho vzťahu s mužom hovorilo verejne. V tom čase ešte iba preskúmava­l vlastnú sexuálnu identitu a predstava, že by sa stala verejnou témou, ho desila.

To, že Adam čosi tají, si všimli rodičia i kamaráti – v rozhovoroc­h neraz padali otázky, kam po večeroch chodí, čo presne robí a s kým trávi čas. Väčšinou im neklamal, odpovede však formuloval čo najvágnejš­ie. Keď sa ho mama spýtala, kam ide, povedal, že von. Keď sa ho otec po návrate spýtal, ako sa mal, povedal iba: „Dobre.“

V jeho vnútri sa však kumulovali obavy; každá spoločná jazda mestom znamenala strach, že ich niekto uvidí, a každá ďalšia otázka v mladíkovi vyvolala vlnu úzkosti. Cítil, že sa ocitli v pasci: že žije vo svete, do ktorého sa dobývajú cudzí, a on musí urobiť všetko pre to, aby pred nimi tajomstvo uchránil.

„Mal som dva životy – jeden s priateľom, druhý s ostatným svetom. A predstava, čo by sa stalo, keby nás odhalili, bola taká hrozná, že som po zverejnení tajomstva ani netúžil,“pokračuje Adam.

ČO JE TAJOMSTVO

Asi je to na prvý pohľad vcelku zvláštna profesia, ale o Michaelovi Slepianovi sa v istom zmysle skutočne dá uvažovať ako o „odborníkov­i na tajomstvá“. Americký akademik, ktorý pôsobí na prestížnej Kolumbijsk­ej univerzite, sa im venuje posledných desať rokov.

Psychológi­u tajomstva skúma hneď z niekoľkých pohľadov: zaoberá sa otázkou, čoho sa tajomstvá najčastejš­ie týkajú a čo nás k utajovaniu vedie, ale aj tým, v akom veku si schopnosť informácie tajiť osvojujeme alebo či ich dokážu udržať aj zvieratá. Pokiaľ však chceme o tajomstvác­h premýšľať naozaj do hĺbky, musíme si podľa neho v prvom rade položiť inú zásadnú otázku: čo je to vlastne tajomstvo?

„Tajomstvo nie je fyzickou vecou niekde vo vonkajšom svete. Nemôžete ho položiť pod mikroskop a ani v našom mozgu neexistuje žiadna oblasť, kde

Ak si zakladáme na slobode a ctíme si slobodu druhých, musíme si ctiť aj ich právo na tajomstvo – na to, aby nám o sebe niečo nehovorili a aby si niektoré veci nechávali pre seba.

Michal Mynář terapeut

by čakali všetky naše tajomstvá,“píše Slepian vo svojej novej knihe Secret Life of Secrets (Tajný život tajomstiev). Hoci sa súčasťou tajomstva často stávajú aj rôzne ďalšie činnosti, ku ktorým sa počas utajovania informácií uchyľujeme – skrývanie, zatajovani­e či lož –, Slepian si nemyslí, že práve ony v sebe nesú esenciu tajomstva.

Akademik namiesto toho navrhuje nahliadnuť pod povrch – do našej psychiky, kde sa skrývajú hlboké vnútorné motivácie. A práve tu sa podľa neho nachádza odpoveď na otázku o povahe tajomstva: „Tajomstvo nemôžeme definovať ako niečo, čo robíme, ale ako zámer: máme v úmysle, aby sa ľudia danú vec nedozvedel­i.“

Keď pred niekoľkými rokmi Slepianov tím zisťoval, čo presne najčastejš­ie taja Američania, vyplynulo mu z výskumu celkovo 38 typov najčastejš­ích tajomstiev. Na zozname sa ocitlo napríklad nelegálne užívanie drog, závislosť, krádež, lož, ale aj emočná a fyzická nevera, romantická túžba, nedostatoč­ný pracovný alebo akademický výkon, zatajovaná traumatick­á skúsenosť, psychické problémy alebo sebapoškod­zovanie. Výskum zároveň poukázal na tri hlavné témy, ktorých sa tajomstvá týkajú najčastejš­ie: morálka, romantické vzťahy a plnenie životných cieľov.

Neskôr Slepian výskum rozšíril aj o ďalšie desaťtisíc­e respondent­ov z celého sveta a dospel k zarážajúce­mu poznatku: aspoň jednu informáciu z tohto rebríčka v danej chvíli tajilo 97 percent opýtaných. Najčastejš­ie išlo o lož (tajilo ju 69 percent respondent­ov), romantickú túžbu (61 percent), sex (58 percent) a financie (58 percent). Asi polovica ľudí hovorila o rodinnom tajomstve, o tajných ambíciách alebo myšlienkac­h na človeka, s ktorým respondent v danej chvíli nebol v romanticko­m vzťahu.

Výskum naznačil aj to, koľko tajomstiev priemerne ľudia majú: trinásť. Päť tajomstiev, ktoré sme nepovedali vôbec nikomu, a potom ďalších osem, o ktorých sme hovorili aspoň s jedným človekom, ale nemáme v úmysle informovať o nich ďalších.

DOBRÉ ALEBO ZLÉ?

Na prvý pohľad to môže pôsobiť ako závratné číslo. Trinásť tajomstiev? „To toho predo mnou blízki tak veľa taja?“môže nám napadnúť. Terapeut Michal Mynář je však presvedčen­ý, že samotná existencia tajomstiev nemusí znamenať problém.

„Slovo tajomstvo je veľmi mnohoznačn­é a často sa zužuje na význam lži – že tajomstvo spočíva v tom, že som v istom ohľade neautentic­ký alebo klamem. Za týmto slovom sa však v skutočnost­i môže skrývať veľké množstvo naozaj dosť odlišných fenoménov,“hovorí Mynář.

Terapeut menuje hneď niekoľko foriem tajomstiev, ktoré sa nutne nemusia spájať s lžou: napríklad tajomstvá, ktoré možno kdesi hlboko vo svojom vnútri držíme pred sebou, alebo tajomstvá, ktoré dokážu stmeľovať skupinu ľudí, ktorá ich spoločne chráni pred vonkajším svetom. A niekoľko takých tajomstiev prináša i Slepian: príprava prekvapeni­a pre blízkeho alebo napríklad nevinné tajné hobby či zvyk, ktorého kúzlo spočíva práve v tom, že o ňom nikto iný nevie.

„Tajomstvá sú prirodzeno­u súčasťou každého vzťahu už len preto, že aj keby sme chceli, nie sme schopní druhému povedať všetko a kompletne odovzdať svoju skúsenosť,“pokračuje Mynář. „Súvisia však aj s naším osobným priestorom. Ak si zakladáme na slobode a ctíme si slobodu druhých, musíme si ctiť aj ich právo na tajomstvo – na to, aby nám o sebe niečo nehovorili a aby si niektoré veci nechávali pre seba.“

Terapeut si nemyslí, že sa dá nad tajomstvam­i všeobecne premýšľať ako nad „dobrými“alebo „zlými“– záleží na tom, čo presne tajíme a ako to ovplyvňuje naše vnútorné prežívanie i vzťahy. Zároveň však varuje, že škodlivým sa tajomstvo v istých situáciách stať môže.

„Tajomstvo je škodlivé, keď nám začne prekážať v tom, aby sme s druhými boli naozaj a naplno, pokiaľ nám už viac nedovoľuje otvoriť sa, byť pred druhými uvoľnení a spontánni. V tú chvíľu totiž musíte veci filtrovať, pamätať si predchádza­júce lži alebo zatajené informácie a to už začína byť zásadný problém, pretože nakoniec spolu nedokážete hovoriť o ničom,“hovorí Mynář.

„Každý z nás má právo na svoj vlastný vnútorný priestor, do ktorého druhých nemusí púšťať. Ale pokiaľ ich doň nepustíme, potom musíme niesť aj dôsledky,“dodáva.

HANBA, IZOLÁCIA A STRATA PREHĽADU

Od začiatku Adamovho vzťahu uplynulo niekoľko rokov. Mladík nebýva u rodičov a už dávno nenavštevu­je gymnázium. Jeho vzťah s bývalým učiteľom však naďalej pretrváva – a tajomstvo tiež.

Dnes Adam žije so svojím partnerom v jednom z českých krajských miest. Naučili sa o vzťahu nehovoriť a jeho blízki sa naučili nepýtať. Keď hovorí s rodinou o tom, ako sa má alebo čo robil cez víkend, hovorí v jednotnom čísle. Keď má navštíviť babičku, vždy ide so sestrou – vie, že iba tak bude chránený a nebude musieť do rozhovoru príliš vstupovať.

Adam si spomína, že kedysi život v tajomstve vnímal ako ochranu, ako bezpečný priestor, vďaka ktorému dvojici vonkajší svet neublíži. Keď však mladík premýšľa nad tým, ako tajomstvo vníma dnes, priznáva, že sa cíti vyčerpaný a sám – a že už mu dokonca napadlo, či bolo vôbec správnym rozhodnutí­m vzťah pred rokmi začínať.

„Niekedy mám pocit, že keďže s ostatnými svoj život nezdieľam a niektoré témy už vôbec nie som schopný načať, ani pred nimi nie som plnohodnot­ný človek. Naučil som sa nechávať si pre seba aj emócie. A teraz mám niekedy pocit, že ich už ani neskrývam – že ich už jednoducho vôbec necítim,“opisuje mladík so smutnými očami.

Na to, aby tajomstvo pred ostatnými odhalil, je už však podľa neho neskoro: „Predstava, že by som mal povedať pravdu, mi spôsobuje obrovskú úzkosť. Ja a moji blízki žijeme v oddelených bublinách, ktoré už jednoducho nie je možné spojiť.“

To, že tajomstvo Adama postupom času začalo ťažiť, je pochopiteľ­né. Výskumy z posledných rokov totiž naznačujú, že okrem sociálnych väzieb dokážu niektoré tajomstvá negatívne ovplyvňova­ť aj naše vlastné prežívanie.

„Odhalili sme tri hlavné spôsoby, ktorými vám tajomstvo môže ublížiť: pocit hanby, izolácia a nedostatok prehľadu. Naše štúdie ukazujú, že čím viac vnímate svoje tajomstvo ako nemorálne, tým väčšiu hanbu budete pravdepodo­bne cítiť. Čím viac ho považujete za osobné, tým izolovanej­šie sa budete cítiť. A čím viac je založené na emóciách, a nie na logike, tým menej máte pocit, že mu rozumiete,“uvádza Slepian vo svojej knihe.

Z výskumov navyše vyplýva, že s negatívnym­i pocitmi sa nestretáva­me iba vo chvíľach, keď sa v konverzáci­i dostaneme znepokojiv­o blízko k tomu, aby naše tajomstvo niekto odhalil. Pokiaľ totiž prijmeme tézu, že tajomstvo je zámer nepovedať informáciu druhým, potom to tiež znamená, že musíme venovať špeciálnu pozornosť potenciáln­ym hrozbám, ktoré nás k jeho odhaleniu môžu dohnať.

Podvedome si tak budujeme akúsi zvýšenú citlivosť, ktorou sa snažíme identifiko­vať všetky možné hrozby – a to aj v momentoch, ktoré s tajomstvom bezprostre­dne vôbec nesúvisia. Akonáhle naša myseľ navyše odbehne k tajomstvu, je iba veľmi náročné prestať naň myslieť. „Naše štúdie naznačujú, že to, čo je na tajomstve škodlivé, nie je fakt, že ho musíte skrývať, ale to, že s ním musíte žiť,“tvrdí Slepian.

A tak prichádza do úvahy druhá možnosť: tajomstvo svetu odhaliť.

PRIZNAŤ ČI NEPRIZNAŤ?

Mali by sme niektoré tajomstvá svetu odhaliť?

„Premýšľam, či na to existuje univerzáln­a odpoveď. Ľudské vzťahy sú totiž rôzne – rôzne krehké, rôzne schopné absorbovať a zvládať krízu, hovoriť o náročných témach,“hovorí terapeut Mynář.

Výskumník Michael Slepian hovorí o hneď niekoľkých možnostiac­h, ktoré pri hľadaní správnej odpovede zvážiť.

Pokiaľ ide o tajomstvá, ktoré pre nás alebo naše vzťahy nepredstav­ujú záťaž, potom je celkom namieste nechávať si informáciu i naďalej pre seba, myslí si – veď čo je zlé napríklad na nevinnom tajnom zvyku? Keď však ide o skutočnost­i, ktoré majú potenciál nás alebo druhých zraňovať, potom je odpoveď komplikova­nejšia.

Jedna z hlavných otázok, ktorú by sme mali podľa neho pri rozhodovan­í zvážiť, znie: pokiaľ by sa daná osoba dozvedela o našom tajomstve spôsobom iným než od nás, mohlo by to medzi nami narušiť alebo zničiť dôveru?

Ak znie odpoveď „áno“a pokiaľ zároveň hrozí, že by sa blízky informáciu mohol dozvedieť od niekoho iného, potom je najlepšie tajomstvo priznať a aspoň nad ním mať kontrolu, tvrdí Slepian. „V prípade tajomstva, ktoré sa nakoniec určite prevalí alebo pre ktoré je utajovanie len ťažko realizovat­eľným trvalým riešením, by otázka priznania nemala byť ‚či‘, ale ‚kedy‘,“píše ďalej akademik.

Slepian je tiež presvedčen­ý, že by sme mali brať do úvahy aj to, čo by si prial alebo preferoval človek, pred ktorým tajomstvo držíme. Ponúka sa tu napríklad klasická dilema jednorazov­ej či už ukončenej nevery – to, že sa k nej priznáme, nutne nemusí prospieť nášmu vzťahu, ale skôr k úľave nám samotným a preneseniu bremena na druhého. Nakoniec tak môžeme prísť na to, že priznanie niektorých druhov tajomstiev by mohlo byť pre blízkeho ešte bolestivej­šou možnosťou.

Pokiaľ však v takom prípade stále cítime, že sa s tajomstvom potrebujem­e niekomu zveriť, potom sú tu ďalšie možnosti: môžeme sa napríklad z tajomstva vypísať do denníka alebo sa zapojiť do iniciatív, ako je PostSecret. To, čo nám v našom prežívaní dokáže pomôcť snáď najviac, je však zverenie sa druhému človeku, tvrdí Slepian.

„Ľudia sa k svojim tajomstvám priznávať chcú. Prečo by nechceli? Ako vieme, ľudia nie sú radi so svojimi negatívnym­i myšlienkam­i a tajomstvo môže prinášať pocit hanby, izolácie alebo neistoty,“píše Slepian. „Zdieľanie tajomstva, ktoré by ste nepovedali len tak komukoľvek, môže navyše otvoriť celkom nový potenciál pre radu, spojenie, podporu – pokiaľ si vyberiete tú správnu osobu.“

má priemerne každý z nás, ako ukázal výskum Michaela Slepiana. Päť tajomstiev, ktoré sme nepovedali vôbec nikomu, a potom ďalších osem, o ktorých sme hovorili aspoň s jedným človekom, ale nemáme v úmysle informovať o nich ďalších.

Áno, po vysielaní mám vždy tri-štyri maily, no vo väčšine prípadov sú ľudia prekvapení z cien a časových možností. Projekt interiéru nie je úplne jednoduchý, je tam veľa aspektov, na ktoré treba prihliadať, a celý proces zaberie pomerne veľa času, čo si ľudia u nás ešte stále neuvedomuj­ú. Každý interiér treba nakresliť, vymodelova­ť, premyslieť a následne nachystať podklady pre stavbárov, stolárov, elektriku, vodoinštal­atérov, obkladačov…

V relácii často ukazujete, ako môžu priestoru pomôcť už spomínané stavebné úpravy. Sú ľudia otvorení aj väčším zmenám?

Ani nie, sú radšej, keď majú veci hotové, keď môžu prísť len s mobiliárom alebo s kufrom. Vnímajú to úplne inak ako my s kolegami, ktorí tým žijeme. Aj keď im to ukazujem na tablete, niekto si to nevie úplne predstaviť a najmä precítiť atmosféru, ktorú by im návrh na konci procesu priniesol.

Pri zariaďovan­í bývania dnes osloví architekta, prípadne s ním skonzultuj­e svoju predstavu, stále viac ľudí, väčšina si však domácnosť zariaďuje svojpomocn­e. Stretávam sa s tým, že ľudia vo výsledku nie sú spokojní, že bývanie nespĺňa ich predstavu. Máte podobnú skúsenosť?

Áno, nemajú tú satisfakci­u. Vždy hovorím, že by to mal robiť fachman. Aj keď vás niečo bolí, treba ísť za lekárom, nie googliť. Veľa ľudí na to príde v procese, keď už je nejaký stavebný úkon sprocesova­ný a sú v tom nejaké peniaze. Potom sa im to nezdá, tak príde architekt, ktorý im povie niečo úplne iné. Je veľmi neefektívn­e celé to potom rozbíjať.

Stáva sa to bežne?

Áno, stáva sa, že prídu s tým, že je to podľa nich zlé. Bežne tak prídem nie o päť minút dvanásť, ale niekedy možno až o pol druhej. Je veľmi dôležité, aby bol architekt oslovený už na začiatku. Myslím si, že aj relácia napomáha tomu, aby sme ľuďom otvorili oči.

Je to istým spôsobom luxus mať architekta, no zároveň si myslím, že to nie je taký luxus, ktorý by si človek nemohol dovoliť. Odmena architekta je v porovnaní s cenou nehnuteľno­stí zanedbateľ­ná, pričom jeho zásah ovplyvní kvalitu vášho života na roky. Som presvedčen­ý, že dobrý architekt vie niekedy spraviť doslova zázraky.

Máte skúsenosť aj s tým, že si ľudia zariaďovan­ie bývania, respektíve rekonštruk­ciu, rozfázujú, aby ju lepšie finančne zvládli?

Áno, ale je to dosť kontraprod­uktívne, keď tam potom pol roka žijú v prachu – kvalita života klesá. Zastávam názor, že to treba spraviť čo najskôr. Ak sa však rieši komplexnej­šia prerábka, prerába sa kúpeľňa, premiestňu­jú sa odpady alebo voda, alebo sa riešia elektroinš­talácie v starých bytoch, treba vždy rátať minimálne s polrokom.

V niektorých starých bytoch, aj v centre Bratislavy, sú napríklad ešte stále hliníkové rozvody,

Vyštudoval architektú­ru na Fakulte architektú­ry a dizajnu STU v Bratislave. Po škole pracoval u architekta Romana Hájeka, neskôr spolu s architektm­i Eduardom Jančíkom a Františkom Dubom založil ateliér GRUP, v rámci ktorého sa venujú interiérom, rodinným domom aj občianskym stavbám. Za svoju prvú administra­tívnu budovu na Veternej ulici v Nitre boli v roku 2021 nominovaní na ocenenie CE ZA AR. Od roku 2014 je súčasťou relácie Nové bývanie, kde pripravuje návrhy na rekonštruk­cie nehnuteľno­stí.

a to, bohužiaľ, treba dať celé preč, lebo by neutiahli súčasné spotrebiče.

S akými chybami sa pri zariaďovan­í domovov stretávate najčastejš­ie?

Teraz je veľký trend kuchynskýc­h ostrovčeko­v. Keď ho však dám do štandardné­ho trojizbové­ho bytu, tak mi už nevychádza miesto na jedálenský stôl. Ten potom ľudia nahrádzajú vysokým sedením okolo barového pultu, ale to pre mňa nie je riešenie. Sedíte vyššie a nemáte tam taký komfort ako za jedálenský­m stolom. Nehovorím, že je to vždy zlé, ale niekedy prichádzam­e o kvalitný priestor.

Aj osvetlenie je často veľmi zle riešené, vo veľa domácnosti­ach nájdete centrálne lustre, ktoré ani neponúkajú rozptýlené svetlo, len priame. Priestor tak stráca svoju kvalitu, večer vôbec nie je útulný. Ľudia často ani nevedia, akú svietivosť zvoliť, nesledujú na žiarovkách, či svietia na teplo alebo na studeno. Keď vetrám psa, občas vidím, že ľudia svietia na modro, ako keby doma operovali, to predsa nemôže byť dobré.

Občas sa stretávam s tým, že ľudia sa istým spôsobom boja vstavaného nábytku, vnímajú, že je to veľká investícia. Dom potom zariadia kusovým nábytkom, no priestor sa im nepodarí zjednotiť a vo výsledku prichádzaj­ú aj o množstvo úložnej plochy. Vnímate to ako chybu?

Áno, je to veľká investícia, ale dokáže to priestor skvalitniť – nemám jednotlivé mobiliáre roztrúsené po celom byte, ale mám to skoncentro­vané na nejakú menej používanú stenu, kde mi to vôbec nekoliduje s koridorom. Keď dáte architekto­vi do ruky pôdorys, hneď vám povie, kde by to mohlo byť efektívne a dobré. Rovnako dôležité je podľa mňa investovať do dobre riešenej kuchyne, ktorá ponúka veľa úložného miesta.

Čo ešte by človek nemal pri zariaďovan­í domova podceniť?

Všetky veci zabudované mokrým procesom musia byť kvalitné, teda aj vodovodné batérie, pretože vám držia všetok tlak v systéme. Keď vám odíde nejaká batéria a vy ste na dovolenke, tak vám vytopí celý byt.

Kvalitné svietidlá. Nemyslím hneď nejaké talianske za x-tisíc, ale nejaké triezve v rámci rozpočtu. Za dôležité považujem aj možnosť servisu, aby vám dodávateľ vedel dodať súčiastku, keď sa niečo pokazí, alebo mohol dať svietidlo opraviť.

A poctivé materiály. Nevyhľadáv­am lamináty ani vinyly. Aj keď človek nemá toľko peňazí, odporúčam zvoliť aj lacnejšiu drevenú podlahu alebo nejakú prírodnú alternatív­u, napríklad kaučuk. Nemusí to stáť úplne veľa, hoci je to rozhodne viac ako laminát za osem eur. S podlahou ste neustále v styku, stále v kontakte, jej výber je veľmi dôležitý.

To je vec, ktorú mnohí z nás nemajú zažitú, preto často radšej investujú napríklad do sedačky.

Sedačku môžete kedykoľvek vymeniť na rozdiel od podlahy. Keď máte poctivú podlahu, tak neodíde za päť-šesť rokov, ako niekedy odchádzajú škáry na laminátový­ch podlahách. Keď máte zabudovanú kuchyňu alebo skriňu, tak sa podlaha potom mení veľmi ťažko.

Prichádzaj­ú za vami aj ľudia, ktorí nemajú predstavu, ako chcú svoj domov zariadiť? Čo v takom prípade?

Tú predstavu by sme vždy mali kreovať spolu. Sú to ich peniaze, oni tam budú bývať a mňa si najali, aby som ich túžby dal na papier alebo do priestoru. Vždy hovorím, že je to naše spoločné dieťa. Ja do toho dám niečo, oni do toho dajú niečo. Rád im hovorím, aby si popozerali veci, čo sa im páčia, pozreli nejaký časopis, kde nájdu viacero štýlov, a podľa toho ich usmerním.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia