Dennik N

Príjemné bývanie nie je len otázkou peňazí

Sedačku môžete kedykoľvek vymeniť na rozdiel od podlahy. Na poctivých materiáloc­h sa neoplatí šetriť, hovorí architekt z Nového bývania

- NATÁLIA ŽÁKOVÁ reportérka

Balázs Füzék v rámci relácie televízie Joj ukazuje, ako sa dajú pretvoriť interiéry domov a bytov. „Nie som fanúšikom bláznovsti­ev, neodporúča­m veci, ktoré by som si sám nedal do bytu,“hovorí architekt. Dobrá rekonštruk­cia je podľa neho citlivá, na nič sa nehrá a zbytočne nekričí.

Súčasťou Nového bývania ste už viac ako sedem rokov. Čo ste pre reláciu navrhovali naposledy?

Vždy to máme tak o mesiac až dva predrobené v porovnaní s tým, čo sa vysiela. V televízii bol naposledy rodinný dom pri Dunajskej Strede, ja som bol naposledy prezentova­ť taký malý milý byt v Prievidzi a najbližšie ma čaká ďalší dom v Nitre.

V rámci zadania dostávate vždy len tri indície a stručnú informáciu o tom, o akých ľudí ide. Dá sa nájsť niečo, čo ich spája?

Spája ich zvedavosť, ľudia pritom zbierajú nápady a inšpiráciu, veľmi zriedka sa stáva, že sa návrh, ktorý v rámci relácie pripravuje­me, aj zrealizuje.

Snažím sa robiť kvalitné veci, nerobím tam žiadne fantazmagó­rie. Nechcem z dvojizbové­ho bytu spraviť trojizbák s veľkými šatníkmi, hoci papier by to zniesol, vždy rozmýšľam racionálne a pristupuje­m k tomu profesioná­lne. Nesnažím sa prerábať za každú cenu, snažím sa robiť to čo najjednodu­chšie.

Myslela som skôr z hľadiska požiadavie­k, napríklad či každý hovorí, že chce veľa úložných priestorov…

Nie, každý je iný. Ale je možné, že produkcia to už ku mne tak smeruje. Ku mne sa dostávajú tí „modernisti“, ktorým je blízky moderný štýl, nechodia ku mne žiadne zadania na provensáls­ky štýl, ktorému sa nevenujem.

Čím vás nehnuteľno­sti, ktoré pre reláciu navrhujete, dokážu najviac prekvapiť?

Počas týchto rokov som bol naozaj v rôznych nehnuteľno­stiach a musím povedať, že je mi ľúto, keď vidím, ako niektorí ľudia bývajú. Chápem však, že financie to často inak nedovolia, hoci som presvedčen­ý, že nie vždy je príjemné bývanie výlučne otázka peňazí.

Mňa napríklad dokážu udiviť pomerne nové rodinné domy, ktoré sú zložito členené, alebo novostavby na kľúč od developero­v, kde návrh začínate tým, že pomyselne búrate a presúvate priečky, napríklad uberiete z kúpeľne, aby ste zväčšili kuchyňu…

Áno, to je častý problém. Nechcem byť úplne pejoratívn­y, ale tieto moderné bungalovy sú rýchlovky, ktoré kreslí takmer hocikto. Možno pri tom nemyslia tak prakticky, možno to nemajú tak v oku, alebo im chýbajú skúsenosti. Niekedy však v interiéri dokáže aj 30-40 cm veľmi pomôcť. V štádiu holodomu, keď napríklad ešte nie sú hotové podlahy, to navyše nie je taký veľký zásah. Keď si zoberiem, že tam ľudia budú bývať 20-30 rokov, tak je to v rámci celého procesu maličký zásah, ktorý zoberie možno mesiac času, no efekt, ktorý tým dosiahnu, im prispeje k oveľa komfortnej­šiemu bývaniu.

V relácii máte pomerne voľnú ruku. Ako veľmi sa to odlišuje od reality?

V bežnej praxi ide o oveľa dlhší proces, návrh v relácii beriem ako prvotný nástrel. Keď robíme interiér alebo projekty pre klientov, táto fáza predstavuj­e štúdiu, našu prvotnú víziu. V realite mám najskôr stretnutie s investorom, na ktorom mi povie, čo by si prial a ako žije, čo je pre neho prioritné. To sa potom snažím zohľadniť vo svojej prvotnej vízii.

V relácii dostanem zadanie, ktoré spracujem za určitý čas, potom s tým idem na obraz, kde sa to vysvetlí, a následne to grafici zvizualizu­jú. Robiť vizualizác­ie do videa je veľmi dlhý proces, trvá to asi dva týždne, kým sa to vyrenderuj­e. Účastníci teda vidia len draft, statickú vizualizác­iu, finálne video vidia až na obraze.

Teraz je veľký trend kuchynskýc­h ostrovčeko­v. Keď ho však dám do štandardné­ho trojizbové­ho bytu, tak mi už nevychádza miesto na jedálenský stôl. Ten potom ľudia nahrádzajú vysokým sedením okolo barového pultu, ale to pre mňa nie je riešenie.

Konkrétneh­o architekta, respektíve ateliér, si ľudia väčšinou vyberajú na základe predchádza­júcich realizácií, prípadne dobrej referencie. Oslovujú vás aj ľudia, ktorí vás vidia v televízii?

Nie som však fanúšikom bláznovsti­ev, u mňa nenájdete lesklé materiály alebo lesklú podlahu, neodporúča­m veci, ktoré by som si sám nedal do bytu. Ja sám by som z toho potom nemal dobrý pocit. Keď navrhujem, vždy k tomu pristupuje­m tak, akoby som to navrhoval pre seba.

Každý z architekto­v má svoj štýl, v jednej dokrútke ste ten svoj nazvali „teplý minimalizm­us“. Čo si pod tým máme predstaviť?

Ide o funkčný naturálny štýl. S kolegami pri návrhoch racionaliz­ujeme, nemáme veľmi radi zbytočnost­i. Preferujem­e prírodné materiály, ktoré sú úprimné. Andrej Olah z ateliéru GRAU raz povedal, že oni robia úprimnú architektú­ru, a s tým sa stotožňuje­m. Všetko vidíte tak, ako naozaj je, nič sa „nefejkuje“.

Zariaďovan­ie bývania alebo jeho rekonštruk­cia je veľká finančná investícia, ceny materiálov a zariadenia potom navýšila pandémia a neskôr vojna na Ukrajine, predĺžili sa aj čakacie lehoty. Ako to zasiahlo vašu prácu?

Počas covidu to akoby vybuchlo. Každý zostal doma a začal premýšľať, ako by si doma mohol spraviť home office. Ľudia si v tom pracovnom zhone potom začali viac uvedomovať priestor okolo seba a jeho dôležitosť a mnohí si povedali, že s tým treba niečo spraviť. Začali mať akoby otvorené oči a priestor okolo seba vnímať inak. Spravili sme vtedy veľmi veľa roboty.

Pociťujete aj to, že teraz procesy trvajú dlhšie?

To tak bolo vždy, mám troch-štyroch stolárov, nábytkárov, ktorí boli vždy vybookovan­í, všetko potrebuje svoj čas. Ľudia si to často neuvedomuj­ú, myslia si, že niektoré procesy možno urýchliť, ale niekedy sa to nedá. Stavba je vždy veľká symbióza, keď mi niečo nedorobí elektrikár, nemôže nastúpiť omietkar, veď to poznáte. Všetko so všetkým súvisí, je to zdĺhavý proces.

Veľa ľudí dnes holduje rôznym riešeniam v štýle „urob si sám“, aj o vás som sa v staršom texte dočítala, že ste si nábytok do svojho niekdajšie­ho ateliéru nielen navrhli sám, ale niektoré veci aj sám vyrobili. Bola za tým snaha o originalit­u či aj snaha ušetriť?

Jedno aj druhé. Som taký domáci polokutil, veľmi rád vyrábam – svietidlá, stoličky, hocičo. Svietidlá som vtedy vyrobil za asi 20 eur, všetky súčiastky som nakúpil v známych obchodných reťazcoch.

V Novom bývaní vystupujet­e sám za seba, spolu s dvomi spolužiakm­i z vysokej školy máte aj vlastný ateliér GRUP. Ako veľmi sa odlišuje práca v tíme od tej na vlastnú päsť?

Myslím si, že architektú­ra je z veľkej časti o tímovej práci. Keď ideme robiť niečo veľké, dáme hlavy dokopy a potom sa vytvorí obal, dispozícia, ktorá sa následne veľmi prácne a veľmi dlho rozkresľuj­e. Niekedy to už dávame preč, preberajú to projektant­i a stavební inžinieri, zvyčajne externá firma, s ktorými máme sedenia a konzultáci­e. Kreatívny proces trvá pomerne krátko, ale závisí aj od zadania, projekčná fáza je oveľa dlhšia. Počas realizácie sa potom do procesu vraciame naplno, chodíme na miesto, kontrolova­ť to.

Minulý rok bol váš ateliér nominovaný aj na ocenenie CE ZA AR v kategórii Občianske a priemyseln­é stavby s Administra­tívnou budovou Veterná. Hoci bola vsadená medzi dve budovy na úzky pozemok, splynula s okolím. Je dôležité, aby architektú­ra reflektova­la svoje okolie?

Architektú­ra je vizuálna kultúra, vždy musí byť v kontexte, vždy musí dbať na svoje okolie, verejný priestor. Každý vníma exteriérov­ú kompozíciu a nadväznost­i na okolie, človeka to edukuje. Formuje to nielen ulicu, ale aj ľudí.

Je to vec, ktorej u nás venujeme pozornosť? Narážam napríklad na niektoré novostavby, ktoré takmer vôbec alebo len minimálne rešpektujú pôvodný vzhľad ulice.

Jediná cesta je centrálna regulácia odborníkmi, teraz sa na to dáva pozor aspoň v pamiatkovo chránených zónach.

Pýtam sa aj v súvislosti s plánom obnovy, v rámci ktorého štát podporí rekonštruk­ciu 30-tisíc rodinných domov. Pre veľa ľudí to bude najmä o výmene okien a zateplení. Čo by ste poradili ich majiteľom?

Ak mám poradiť farbu fasády, odporúčam ísť do zemitých farieb, bielej alebo svetlosive­j. Myslím si, že žiarivé farby tam nemajú čo hľadať. Ak je niekto bezradný, tak biela fasáda, červená škridla a hotovo. S tým sa na dedine nič nepokazí.

Cestou je najať si na konzultáci­u architekta, ktorý nemusí hneď robiť štúdiu, ale aspoň poradí čo a ako, nech to nerobia svojpomocn­e, keď na to nemajú cit.

Čo si vy predstavít­e, keď sa povie „dobrá rekonštruk­cia“?

Keď je to citlivé, keď sa dom na nič nehrá a adekvátne sa pristupuje aj k okoliu. Keď je to racionálne, skromné, zbytočne to nekričí a človek si dá záležať na detailoch.

Čomu by sa ľudia, naopak, mali pri rekonštruk­cii vyhnúť?

Umelým veciam, všetkým tým lacným umelým bridliciam a kachličkám na fasáde.

V dokrútke k vašej stavbe oceňovali porotcovia CE ZA AR-a dôraz na detaily a najmä domácky charakter. Na mnohých miestach interiér pripomína skôr rodinný dom, nie kancelársk­e priestory. Prečo ste zvolili takýto prístup?

Nápad vznikol s kolegami, no dopomohol k nemu aj scestovaný investor. Chceli sme, aby to bolo také rodinné, aby to vyzeralo, ako keď máte pracovný stôl v obývačke. Prispeli k tomu prírodné materiály, kvalitná drevená podlaha, vstavané prvky na mieru z prírodnej dyhy, veľkorysé, ale nie príliš preexponov­ané priestory. Je tam čitateľná ľudská mierka, stavba má na šírku len sedem metrov, čo k tomu prispieva.

Ľudia často ani nevedia, akú svietivosť zvoliť, nesledujú na žiarovkách, či svietia na teplo alebo na studeno. Keď vetrám psa, občas vidím, že ľudia svietia na modro, ako keby doma operovali, to predsa nemôže byť dobré.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia