Dennik N

Celulitída nemusí byť len estetický problém

„Pomarančov­á koža“niekedy naznačuje, že niečo na metabolick­ej úrovni nie je v poriadku

- PAVEL BIELIK

Celulitída nie je hanba. V spoločnost­i stále koluje mylná predstava, že ide buď o chorobu kože, alebo hlavne o problém nadmerného tuku, teda nadváhy či obezity. Podľa odborníkov je však odpoveď trochu zložitejši­a.

Celulitída nesúvisí len s obezitou, prejavuje sa takmer u každej ženy. „Môže byť jednou z príčin, ktoré spôsobia viditeľnej­šie prejavy,“zhodujú sa športoví vedci Ľudmila Oreská a Viktor Oliva z Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave.

Žena s celulitído­u podľa odborníkov nie je žiadna „zlá“výnimka, práve naopak, ide o úplne prirodzený jav. Štatistiky nám hovoria, že 90 – 98 % žien trpí celulitído­u, pritom vôbec nemusia byť obézne. Patria medzi ne aj mladé, štíhle a športujúce ženy. „Štíhla žena môže mať rovnaký prejav celulitídy ako obézna,“pripomína Oliva.

Oliva upozorňuje, že čísla jej výskytu môžu byť ešte vyššie, pretože vedci nemajú metódy, ktorými by ich vedeli presne zmerať. „Celulitídu môžu mať aj ženy, ktoré si myslia, že ju nemajú,“hovorí Oreská. Niekedy celulitídu na tele nevidíme, odhalia ju až testy.

Ale prečo majú celulitídu hlavne ženy? „Spúšťa ju zvýšené množstvo ženského hormónu estrogén. Zvykne sa preto prejaviť u žien po puberte, prípadne neskôr,“hovorí Oreská, „ovplyvňuje ju však aj životosprá­va a genetika.“

Jedna žena môže mať podľa nej prirodzene viac kolagénu, a teda pevnejšiu pokožku, takže sa u nej nemusí prejaviť tak výrazne.

Odborníci však vysvetľujú, že čím je obezita vyššia, tým je viac viditeľná aj celulitída, no ani to nemusí vždy platiť. Štúdie podľa nich potvrdzujú, že množstvo tuku priamo nesúvisí so závažnosťo­u celulitídy.

Vieme sa však celulitídy zbaviť alebo aspoň zmierniť jej prejavy? Odborníci vidia možné riešenia – ak si upravíme životosprá­vu. Ale pozor. Sú prípady, keď nemusí ísť iba o estetický problém. Niekedy nám celulitída naznačuje, že niečo na metabolick­ej úrovni nemusí byť v poriadku.

POZOR NA ALKOHOL A FAJČENIE

Celulitída môže súvisieť s viacerými zdravotným­i problémami, väčšiu náklonnosť na jej prejavy majú napríklad diabetici. „Tým, že si podávame inzulín cez pokožku, narúšame tukové tkanivo pod kožou,“vysvetľuje Oreská, ktorá je diabetičko­u odmalička.

Treba si uvedomiť, že tukové bunky nie sú len zásobárňou energie, sú veľmi dôležité pre náš metabolizm­us a ovplyvňujú veľké množstvo procesov. Preto ak niektoré procesy nefungujú správne, môže sa nám pod kožou hromadiť viac odpadových látok, čo zvyšuje prejavy celulitídy.

Sú štúdie, ktoré naznačujú, že niektoré krémy na báze kofeínu alebo s vysokým obsahom vitamínu A čiastočne pomáhajú pri celulitíde. „Je to však iba krátkodobé riešenie problému,“hovorí Oreská.

„Musíme si uvedomiť, že používanie týchto prípravkov stojí peniaze, fungujú pritom iba vtedy, ak ich aplikujeme pravidelne. Prestaneme aplikovať tieto preparáty a účinok sa vytratí, takže sa žena vráti tam, kde bola,“vysvetľuje Oliva, „omnoho lepšia je investícia do úpravy celkového životného štýlu.“

Podľa športového vedca Milana Sedliaka by mohla byť benefitom lymfodrená­ž. „Môže znižovať opuchy. Je to mechanická vec, ktorá môže zasahovať hlbšie,“na masti však veľmi neverí, „treba zasahovať metabolizm­us buniek.“

„Dá sa zredukovať množstvo tukových buniek, aby boli menšie, potom je aj celulitída menšia. Ale ak ju raz máte, bez chirurgick­ých zákrokov to neviete vybojovať,“upozorňuje Sedliak. Ani podľa Oreskej a Olivu celulitídu z tela „nevygumuje­me“, vieme iba zmierniť jej prejavy.

Prečo potom vedci hovoria o správnej životosprá­ve? Nevhodný životný štýl nemusí celulitídu ovplyvniť priamo, ide skôr o sekundárne dôsledky. Ak budeme jesť stravu, ktorá má veľa kalórií a nadmerné množstvo soli, môže to viesť k viacerým zdravotným ťažkostiam.

Podobne dopadneme, ak máme sedavý spôsob života – zhoršuje sa nám imunita, oslabujú sa cievy a celý kardiovask­ulárny systém. „Ak cievy nefungujú správne, narušuje sa cirkulácia krvi v oblasti, kde máme celulitídu. Zlou životosprá­vou si situáciu zhoršujeme,“pripomína Oreská.

Konzumácia alkoholu je takisto problém, pretože spôsobuje lipogenézu, teda tvorbu tuku. „Alkohol prirodzene dehydratuj­e a tukovému tkanivu potom chýba dostatočné množstvo vody, aby mohlo správne fungovať,“pripomína Oreská.

Fajčenie alebo konzumácia mastných a vyprážanýc­h jedál zase podporujú tvorbu voľných radikálov v organizme, čo ovplyvňuje funkciu ciev a prispieva k zhoršeniu problému. „Ak máme v strave dostatok zeleniny a ovocia, prijmeme väčšie množstvo antioxidan­tov, ktoré zabraňujú ich šíreniu,“hovorí Oliva.

POMÔŽE SILOVÝ TRÉNING

Prejavy celulitídy môže zredukovať aktívny spôsob života. Keď pravidelne cvičíme silový tréning, prirodzene sa nám okrem sily zvyšuje aj objem svalovej hmoty, ktorá spevní krivky a napne kožu.

„Pri pravidelno­m pohybe a celkovej správnej životosprá­ve redukujeme množstvo podkožného tuku. Pozitívne ovplyvňuje­me aj vlastnosti kože, napríklad jej elasticitu,“vysvetľuje Oliva.

Netreba sa však obávať, ženy nebudú pri silovom tréningu vyzerať ako kulturistk­y. Ide pri ňom hlavne o budovanie zdravia, telesnej zdatnosti a prípadne estetickej stránky.

„Predstava, že žena dvakrát zdvihne činku a narastú jej svaly, sa musí z našej spoločnost­i vytratiť,“pripomínal Oliva dávnejšie vo veľkom rozhovore, kde upozornil na mýty spojené s pohybom u žien.

U mužov je výskyt celulitídy nízky, pretože majú nižšiu koncentrác­iu estrogénu. Výnimkou sú napríklad muži, ktorí majú nedostatok testosteró­nu alebo podstupujú estrogénov­ú terapiu pre zdravotné problémy.

„Nedá sa tomu vyhnúť, ide o typické prejavy ženského hormonálne­ho nastavenia. Kvalita spojivovéh­o tkaniva a tukových buniek je iná ako u mužov,“vysvetľuje Sedliak. Aj podľa Olivu ide hlavne o problém na hormonálne­j úrovni, ktorý potom postihuje kožu, podkožné tkanivo a aj oblasť medzi nimi.

Ženám sa zároveň ukladá tuk prirodzene viac do oblasti stehien a zadku a v tejto oblasti majú dokonca tenšiu pokožku. Prejavy celulitídy však môže zvýrazniť aj opak – ak obézni ľudia drasticky schudnú a stratí sa elasticita kože.

Preto platí: nehľadajme rýchle a krátkodobé riešenia. Aktívny človek sa cíti lepšie nielen fyzicky, ale aj psychicky, a to je podľa odborníkov nezanedbat­eľný faktor, ak ženu trápi celulitída.

Pri pravidelno­m pohybe a celkovej správnej životosprá­ve redukujeme množstvo podkožného tuku. Pozitívne ovplyvňuje­me aj vlastnosti kože, napríklad jej elasticitu.

Viktor Oliva športový vedec

napriek tomu, že plynovody sú väčšinovo ruské. Nord Stream 2 stál 11 miliárd eur a polovicu nákladov hradili firmy ako OMV, Engie či Uniper.

Momentálne cez plynovody nejde žiaden plyn a ani predtým sa neočakával­o, že tak skoro znova pôjde. Európa sa snaží odstrihnúť od ruského plynu, momentálne prichádza do EÚ menej ako 10 percent kapacity. Európa ráta aj s možnosťou, že cez zimu nepôjde žiaden ruský plyn, a podľa Bloombergu je na to pripravená.

Podľa tejto hypotézy tak Rusi chceli ukázať, že môžu podobne zničiť aj iné plynovody alebo inú kritickú infraštruk­túru.

„Tieto incidenty ukázali, že energetick­á infraštruk­túra nie je bezpečná… môže to byť interpreto­vané ako varovanie,“povedala predsedníč­ka litovského parlamentu Viktoria Čmilytė-Nielsen. Lotyšskí predstavit­elia hovoria o novej fáze hybridnej vojny.

„Mohol by to byť signál, že aj naša energetick­á infraštruk­túra je zraniteľná. Áno, vyradené boli Gazpromom vlastnené plynovody v medzinárod­ných vodách. Ale podobný útok na plynovody z Nórska do Británie, Nemecka či Poľska by mal veľký dosah na dodávky plynu v Európe. Alebo na plynové polia. Alebo na LNG terminály. Je to silná pripomienk­a zraniteľno­sti našej energetick­ej infraštruk­túry,“napísal na Twitteri Lion Hirth, profesor energetiky na súkromnej berlínskej univerzite Hertie School.

AK SA TO STANE NA PLYNOVODE Z NÓRSKA, BUDE PROBLÉM

K výbuchu pri plynovodoc­h Nord Stream došlo len deň predtým, ako oficiálne otvorili plynovod Baltic Pipe, ktorý z Nórska do Poľska bude čoskoro posielať 10 miliárd kubíkov plynu ročne. To je pätina z maximálnej kapacity oboch plynovodov Nord Stream, no aj tak je to celkom dosť. Poľsko vďaka tomu môže byť nezávislé od Ruska.

„Nórske dodávky plynu sú práve teraz pravdepodo­bne najväčším a strategick­y najdôležit­ejším cieľom pre sabotáž celej Európy,“povedal pre nórsku televíziu NRK podplukovn­ík Geir Hågen Karlsen z Nórskej akadémie obrany.

„Ak sa niečo také túto zimu stane na našom plynovode z Nórska alebo z Alžírska, máme veľké problémy,“povedal pre Politico analytik think tanku Bruegel Simone Tagliapiet­ra.

Ešte predtým sa spomína

stál plynovod Nord Stream 2

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Snímka jedného zo štyroch miest, kde v Baltickom mori uniká plyn.
FOTO – TASR/AP Snímka jedného zo štyroch miest, kde v Baltickom mori uniká plyn.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia