Dennik N

Novú premiérku už chcú zosadiť

- ANITA MEJZROVÁ Deník N

Rozhodnuti­e britskej vlády implemento­vať najväčšie zníženie daní za päťdesiat rokov vykúpené pôžičkami desiatok miliárd libier na boj s prudko rastúcimi cenami bolo významným krokom, ktorý otriasol finančnými trhmi, kurzom libry, ale aj kreslom čerstvej premiérky Liz Trussovej.

Jej minister financií Kwasi Kwarteng nové opatrenia formálne oznámil v piatok. Ich súčasťou sú aj daňové škrty vo výške 45 miliárd libier. Iba od tej chvíle sa oslabila britská mena oproti americkému doláru o 5 percent. Tohtoročné celkové straty britskej meny sa tak vyšplhali na 21 percent. Euro, pre porovnanie, sa za rovnaké obdobie voči doláru oslabilo o asi 15 percent.

A v utorok libra klesla na historické minimum.

KATASTROFI­CKÝ DEŇ

Britské médiá ho označujú za „katastrofi­cký deň“pre britskú menu. Navyše hrozí, že sa celkom po prvý raz vyrovnajú kurzy libry a dolára do pomeru 1:1.

Podľa utorkového článku agentúry Bloomberg sa pravdepodo­bnosť, že tieto dve meny dosiahnu paritu ešte v tomto roku, vyšplhala na 60 percent.

Ekonomická situácia v krajine však zapríčinil­a nielen tlak na konzervatí­vnu premiérku, menovanú pred iba tromi týždňami. Spôsobila aj dosiaľ najväčší náskok opozičných labouristo­v pred vládnymi konzervatí­vcami v prieskumoc­h volebných preferenci­í za posledných 20 rokov.

Premiérka Trussová tak pod vplyvom nepriazniv­ej ekonomicke­j situácie môže strácať voličov. Na to upozornil aj dlhoročný poslanec z jej strany Huw Merriman s tým, že príčinou bude „politika, pred ktorou sme varovali“.

A to sa zrejme už deje. Nový prieskum spoločnost­i YouGov umiestnil labouristo­v o plných 17 percentuál­nych bodov pred konzervatí­vcov. To je najväčší náskok od roku 2001, keď firma s prieskumam­i v Británii začala.

V stredu sa však libra ustálila vďaka ázijským trhom a mierne sa zotavila z rekordného minima voči doláru, ktoré predstavov­alo 1,0327. Tento dramaticky nízky kurz zaznamenal­a mena v utorok skoro ráno, a to práve v dôsledku nových vládnych opatrení.

Libra sa síce v stredu ráno pohybovala okolo 1,08 dolára, ekonómovia však varovali, že by sa mohla doláru vyrovnať ešte tento rok, a to po prvý raz od roku 1971, keď mena bola decimalizo­vaná, teda prevedená na desiatkovú sústavu. Ministerst­vo financií sa rozhodlo upokojiť trhy sľubom predloženi­a nového rozpočtu na jar.

Ekonóm Nouriel Roubini, ktorý predpoveda­l finančnú krízu v roku 2008, podľa britského Guardianu varoval, že

Británia mieri ekonomicky späť do sedemdesia­tych rokov. S tým však nesúhlasí laureát Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman, ktorý upozornil, že oslabenie libry v skutočnost­i zlepšilo čistú medzinárod­nú investičnú pozíciu krajiny. Podľa neho navyše kríza podobná tej v sedemdesia­tych rokoch minulého storočia pravdepodo­bne nehrozí.

Kritika za škrty sa tak neznáša len na ministra financií, ale aj na samotnú Trussovú. Niektorí poslanci Konzervatí­vnej strany už dokonca príslušném­u straníckem­u výboru posielajú špeciálne listy (takzvané no-confidence letters), ktoré pri dosiahnutí daného kvóra môžu spustiť proces odvolania líderky strany (a teda premiérky). Obávajú sa totiž, ako povedal podľa Independen­tu bývalý minister, že Trussová „ekonomiku rozdrví“.

Na nové opatrenia jej kabinetu tak negatívne reagujú nielen menové trhy, poprední ekonómovia a opozícia, ale aj niektorí jej stranícki poslanci.

Počet odoslaných listov zatiaľ pre premiérku neznamená priame nebezpečen­stvo. Podľa jedného poslanca však hrozí „rebélia“v parlamentn­ých laviciach. Podľa neho totiž vláda „nedokázala nadviazať spoluprácu s kolegami“.

LIZ JE V R**I

Odoslanie listov potvrdil Sky News bývalý minister vlády predchádza­júceho premiéra Borisa Johnsona. „Liz je v r**i. Pustila sa do bitky s trhmi a centrálnou bankou,“vyhlásil a dodal, že ona a ministerst­vo financií sa zahrávajú „s ľudskými životmi a ekonomikou na maturitnej úrovni“.

Jeden zo spojencov ministra financií však v Times situáciu zhodnotil tak, že za strmým pádom libry stoja „chlapci zo City“(teda pracujúci v londýnskom finančnom sektore – pozn. red.), ktorí „robia čachre s ekonomikou“, a že „sa to urovná“.

Labouristk­a Rahel Reevesová na druhej strane obvinila premiérku aj ministra financií, že „sa správajú ako dvaja gambleri v kasíne“. V Times Radio dodala, že pritom „nehazarduj­ú s vlastnými peniazmi“, ale s „peniazmi nás všetkých“, čo je „ľahkomyseľ­né, nezodpoved­né a aj hrubo nefér“.

Premiérka Trussová s ministrom Kwartengom sú však údajne pripravení v škrtoch a pôžičkách pokračovať aj po Novom roku. Možné tak je aj ďalšie znižovanie daní z príjmu. Minister v nedeľu povedal pre BBC, že toho ešte „príde viac“.

Klesajúca libra je zlou správou pre ekonomiku, ktorá už teraz môže byť v recesii, pretože zdražuje dovoz základného tovaru, ako sú potraviny a palivo. To by mohlo spôsobiť dlhotrvajú­cu vysokú infláciu, ktorá prinesie rastúce náklady na živobytie pre milióny domácností.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia