Dennik N

Anarchia, oheň a krv

Ako George R. R. Martin vrátil draky do fantázie

- MICHAL HVORECKÝ spisovateľ

Vroku 1964 sa šestnásťro­čný George R. R. Martin ako prvý účastník zaregistro­val na historicky prvý con fanúšikov komiksu v New Yorku. Zaplatil vstupné dolár a pol, preňho veľa peňazí, za ktoré sa dal kúpiť tucet zošitov so superhrdin­ami. Hoci prišiel aj tvorca Spidermana, podujatie prilákalo sotva stovku návštevník­ov, no tínedžera Martina nadchlo.

Učiteľ angličtiny mu na strednej škole vyhadzoval na oči, že márni čas literárnou fantastiko­u, ale mladík sa nedal odradiť. O pol storočia neskôr chodia na podobné akcie desaťtisíc­e divákov a Martin patrí k najúspešne­jším spisovateľ­om na svete. Seriálové spracovani­e jeho Hry o tróny získalo desiatky cien a milióny fanúšikov roky čakajú na záverečný diel knižnej ságy. Mnohé jeho knižky sa dočkali filmového spracovani­a, najmä v produkcii HBO.

NAPÍNAVÝ SPIN-OFF

Aktuálne sa vysiela seriál Rod draka. Predlohou sa stala spisovateľ­ova kniha Oheň a krv, ktorá vyšla pohotovo už v roku 2019 aj v slovenčine v kvalitnom preklade Lucie Halovej a Jany Pernišovej v Tatrane. Ide o prvý zo zamýšľanýc­h dvoch dielov. Autor knihu žartom označil za „GRRMarilli­on“s odkazom na Tolkienov Silmarilli­on, posmrtne vydaný súbor príbehov, udalostí a mýtov z histórie Stredozeme.

V žánri sa tomu hovorí spinoff, doplnok ku komplexném­u univerzu fiktívneho sveta. V takých knihách sa zväčša vyrozpráva osud niektorej postavy, prípadne dejiny istej rodiny alebo oblasti, alebo príbeh pred hlavnými udalosťami či po nich. Fantasy ako moderná rozprávka pozná mnoho príkladov podobných postupov podmienený­ch hlavne komerčným úspechom.

G. R. R. Martin sa rozhodol napísať napínavé dejiny Targaryeno­vcov zo Západnej zeme, rodu, ktorý ako jediný od pradávna chová draky, prežil mýtickú Skazu Valýrie a žije na hrade Dračí kameň. Ak nepatríte k znalcom diela, už len tieto údaje vás zmätú, no verte, že medzi početným čitateľstv­om aj divákmi ide o dôverne známe skutočnost­i. Aj keď k ságe pristupuje­te ako nováčikovi­a, nedajte sa odradiť. Rod draka obstojí ako samostatná kniha i seriál, oboje si užijete bez predchádza­júcich znalostí.

MAJSTROVSK­É FANTASY

Príbeh sa odohráva skoro tri storočia pred Piesňou ľadu a ohňa a opisuje vzostupy a pády niekoľkých generácií vládnucej vrstvy. Neveľmi spoľahlivý­m rozprávačo­m je kronikár Gyldayn z Citadely, čo je niečo ako univerzita a obrovská knižnica, archív dobových vedomostí z vedy, dejín i kultúry.

Fantasy sa často znevažuje ako triviálna literatúra, ale toto je dielo majstrovsk­ého štylistu plné s h ak es p e a rov s kých intríg, spletitých vzťahov i dramatický­ch zvratov. Keby v ňom kľúčovú mocenskú úlohu nezohrával­i draky, ani by sa nemusel zaraďovať do žánrovej škatuľky.

Tentoraz sa v deji neobjavia nemŕtvi, zombies, zato oveľa viac zákulisnýc­h machinácií, dohodnutýc­h svadieb, incestu a náboženský­ch sporov. Už sa nestriedaj­ú rozprávačs­ké perspektív­y, ktoré štylistick­y oživovali hlavnú ságu. Hoci autor nesmierne živo evokuje svet, ktorý precízne vybudoval, vrátane ekonomický­ch či diplomatic­kých vzťahov medzi jednotlivý­mi kráľovstva­mi, obrovské množstvo detailov v texte postupne unavuje. Zato seriál majstrovsk­y pracuje s filmovou rečou a skratkou.

NÁVRAT DRAKOV DO FANTÁZIE

Draci sa vyskytujú v každej ľudskej kultúre, najstaršie zachované rozprávani­a majú viac ako päťtisíc rokov. V ľudskej imaginácii sa bájne tvory spájali s radosťou aj hrôzou, nádejou i sklamaním. Ozveny mezopotáms­kych mýtov o bitkách s drakmi sa dostali až do biblického Starého zákona.

Mýtické zvieratá lietali v našej predstaviv­osti a chrlili oheň od Ázie po Južnú Ameriku. Mali rôzne počty nôh, či dokonca žiadne a niektoré údajne aj plávali. V Zjavení Jána sa spomína netvor, ktorý mal sedem hláv, na nich sedem diadémov a ešte aj desať rohov.

G. R. R. Martin vrátil draky do mainstream­ovej fantázie dvadsiateh­o prvého storočia. Viac násilia, viac sexu, viac zla a stále viac a viac detailov vytvorenéh­o sveta, to bol jeho rozprávačs­ký recept na úspech, až nakoniec hrozí, že dielo s rozsahom už vyše osemtisíc strán do konca života nestihne dokončiť.

Aj jeho neukončite­ľnosť sa stala mýtom a témou nekonečnýc­h diskusií. Počas spisovateľ­ovej kariéry sa zo zaznávanéh­o subžánru, o ktorý seriózna kritika nezakopla (u nás je to tak dodnes), stal globálny fenomén a literatúra, ktorú velebia špičkoví teoretici antickej i modernej prózy ako Daniel Mendelsohn.

REALITA PRE POSTFAKTIC­KÚ ÉRU

Oheň a krv otvorene nadväzuje na monumentál­ne dielo francúzske­ho spisovateľ­a Maurica Druona, kedysi hojne vydávaného aj u nás. Jeho séria Prekliati králi je hodnoverná a pútavá freska o gotickom Francúzsku, ktorú Martin premiestni­l zo stredoveke­j Európy do bájnej krajiny nebezpečne podobnej našej.

Namiesto nostalgie za zlatým vekom, typickým pre eskapistic­kú fantasy, ponúkol hodnovernú a drsnú realitu pre postfaktic­kú digitálnu éru masovo rozšírenýc­h nových médií, počítačový­ch hier a sociálnych sietí. Zároveň poskytol veľký priestor ženským hrdinkám nového druhu. Hoci mnohé zostávajú sexuálnymi objektmi patriarchá­lnych fantázií, viaceré z nich sa v ságe vyvinuli na sebavedomé bytosti, ktoré vládnu vlastným telám, rozsiahlym ríšam i drakom. Ďalšou dôležitou referencio­u diela je anglické historické obdobie Anarchie, keď smrť Henricha I. v roku 1135 vyvolala dlhú nástupníck­u krízu a vyústila do krvavej občianskej vojny.

Kto chce, nájde v hrách o Železný trón narážky na klimatickú katastrofu, všadepríto­mnú korupciu, vzostup autoritárs­kych vládcov aj kultúrne vojny. Kto je dnes Maegor Krutý, kto stavia Múr a kto vedie vojny ako Aegon Dobyvateľ? Ale Rod draka prináša aj vynikajúcu zábavu, napätie, radosť z rozprávačs­tva, hlboký ponor do originálne­j fantázie a vizuálne orgie. Ako napísal Martin v Tanci s drakmi: Kým zomrie čitateľ, prežije tisíc životov, no kto nikdy nečíta, len jediný.

Fantasy sa často znevažuje ako triviálna literatúra, ale toto je dielo majstrovsk­ého štylistu plné intríg, spletitých vzťahov i dramatický­ch zvratov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia