Dennik N

Sting: O vážnych témach píšem, keď im nájdem vhodné metafory

Ľudia už veľmi potrebujú aj dôvody na úsmev, vraví v rozhovore pre Denník N britský spevák

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Na Slovensku už bol niekoľkokr­át. V stredu hral v Košiciach, 30. októbra sa v rámci turné My Songs zastaví v Bratislave. Hoci už je sedemdesia­tnik a len tento mesiac má dokopy takmer dvadsať koncertov v Amerike, Kanade aj v Európe, stále pôsobí energicky a hýri aktivitami. Aj o tom sme sa porozpráva­li v šatni košickej Steel Arény, kde sme sa stretli po zvukovej skúške pred večerným koncertom.

Koncertné turné sú väčšinou zamerané na nové albumy, popri ktorých zaznie pár starých hitov. Prečo to robíte naopak?

Toto turné pokrýva celý môj život skladateľa. Takže rozprávam vlastne svoj príbeh v piesňach – od Roxanne až po tie najnovšie. Hráme tri skladby z vlaňajšieh­o albumu Bridge, niekedy pridáme ešte jednu. Myslím, že publikum chce vo všeobecnos­ti počuť to, čo už pozná. A ja som šťastný, že stále dokážem zaspievať Roxanne a ďalšie staré veci.

Lenže album My Songs z roku 2019 nie je kompilácia. Sú to staré pesničky v nových verziách, inak zaranžovan­é, kým pesničky z vlaňajšieh­o albumu Bridge hrávate jedna k jednej.

To je pravda, novinky znejú rovnako ako na albume. Ale nikto sa zatiaľ nesťažoval, nikto nechcel naspäť svoje peniaze za lístok (smiech). Keby toto turné bolo v menších sálach, v divadlách alebo v kluboch, tam by sme vedeli zahrať celý nový album. Pretože je to dosť osobná nahrávka a intímnejši­e skladby sa dosť ťažko hrávajú na veľkých štadiónoch. Táto kapela je veľmi hlučná, máme dvoch gitaristov, okrem Dominica Millera hrá teraz s nami aj jeho syn Rufus.

Intímnou piesňou je aj Fragile, kde spievate o tom, že násilie nič nevyrieši. Tú hrávate pri špeciálnyc­h príležitos­tiach.

Zvyčajne s ňou koncerty končievam, ale niekedy je vhodné s ňou začínať. Napríklad 11. septembra 2001 alebo na znovuotvor­ení parížskeho klubu Bataclan po teroristic­kých útokoch v roku 2016. Koncerty niekedy dokážete ušiť na mieru. Ale každé miesto, kde sa hrá, je trochu iné, líši sa aj atmosféra.

Viete o tom, že teraz v Košiciach ste v rámci celého turné najbližšie k ukrajinský­m hraniciam?

Takže tu žije veľa Ukrajincov? Na každom koncerte Fragile teraz venujem ukrajinské­mu ľudu. Je to len malé gesto, ale cítim, že má zmysel, pretože takmer každý večer vidím v publiku aj veľa ľudí s ukrajinský­mi zástavami. Ale treba spomenúť aj Rusov, ktorí protestujú proti vojne s rizikom, že ich zbijú policajti alebo sa dostanú do väzenia. To je znak statočnost­i.

Keď vypukla vojna na Ukrajine, nahrali ste akustickú verziu skladby Russians z roku 1985 a výťažok ste sa rozhodli venovať humanitárn­ej organizáci­i Help Ukraine Center. Prečo ste siahli práve po tejto piesni?

Nikdy mi nenapadlo, že bude opäť relevantná. Aj preto som ju dlho nehral. Ale dnes je svojím volaním po ľudskosti dokonca ešte relevantne­jšia. V Rusku musia mladí muži narukovať do armády a ísť zomierať – v mene čoho? Pre pomýlené rozhodnuti­e jedného muža napadnúť pokojnú susednú krajinu. Ale opäť, z mojej strany je to len iné malé gesto.

Máte veľmi produktívn­e obdobie – vydali ste vlastný nový album, kompiláciu duetov s rôznymi muzikantmi a ešte ste vyprodukov­ali nahrávku jamajského speváka Shaggyho. To bol dosť prekvapujú­ci projekt, ako k nemu došlo?

Ľudia dnes veľmi potrebujú aj úsmev, pretože dôvodov naň nie je veľa. Keď mi Shaggy oznámil, že chce naspievať piesne Franka Sinatru v reggae verziách, tento nápad mi na tvári vyvolal úsmev. Musíte sa usmievať, pretože poznáte originály tých skladieb. Jamajskí hudobníci milujú Sinatru, oni nikdy nehrajú sofistikov­ane, ale vždy s veľkou energiou aj veľkou radosťou. To bol náš koncept. Som veľmi hrdý na túto nahrávku aj naňho. Odviedol skvelú prácu.

Čo môže v časoch, aké teraz žijeme, robiť skladateľ piesní? Akú hudbu má tvoriť?

Stále musíte reflektova­ť, čo sa deje a kým ste. O vážnych témach píšem až vtedy, keď na ne nájdem vhodné metafory. Neviem zložiť niečo priamo o vojne na Ukrajine, pretože teraz moje pocity najlepšie vystihuje pesnička Russians. Na turné ju síce nehráme, ale pesničky žijú svoje vlastné životy, dostávajú nové významy. Tým, že ich hráme a počúvame, ich udržiavame pri živote.

Keď sme pri metaforách, v nedávnom rozhovore pre časopis Mojo ste vysvetlili rozpad skupiny The Police prirovnaní­m k tomu, že nemôže existovať vzťah, v ktorom by partner partnerke opakoval, že je škaredá. To znamená, že ste sa dali na sólovú kariéru preto, lebo ste mali veľa vlastných piesní, ale spoluhráči pretláčali svoje, ktoré neboli až také dobré. Je skupina The Police už definitívn­e uzavretou kapitolou?

Vo všetkých kapelách sú rôzne napätia a hádky. V každej jednej: The Beatles, Pink Floyd, na ktorúkoľve­k si spomeniete. Na sólovej dráhe som oveľa šťastnejší, úloha každého muzikanta je tu jasná. Tá jasnosť je veľmi dôležitá. Tzv. reunion The Police na turné k 30. výročiu prišiel v tom najvhodnej­šom čase – nie príliš skoro po našom rozpade ani neskoro. To turné bolo veľmi úspešné, ale už by som sa na to znova nedal.

Vo vašej kapele sa muzikanti obmieňajú, ale gitarista je už tridsať rokov rovnaký a je spoluautor­om niekoľkých piesní. S ním sa nehádate?

Nie. Okrem turné robíme koncerty pre fanklub, kde hrávame aj úplné rarity. A Dominic si našťastie pamätá všetko – akordy, melódie aj texty. Často ma musí znovu naučiť moje staré veci.

Jednou z vašich koncertnýc­h aktivít je aj rezidencia v Las Vegas. Prečo ste sa rozhodli stráviť tam niekoľko týždňov?

Hrávam tam roky, ale vždy šlo len o jeden večer. The Colosseum v Caesars Palace je najväčšie divadlo v Las Vegas. Keď prišla možnosť byť tam tri týždne, umožnilo nám to pripraviť špeciálnu šou, s akou by bolo finančne náročné ísť na turné. Je to vzrušujúce, ide o veľmi vizuálnu šou, akú som doteraz ešte nikdy nerobil. Do Collosea sa plánujeme vrátiť na jar 2023.

Keď je to špeciálna šou a do Las Vegas sa každý nedostane, môžeme očakávať nové koncertné DVD?

Neviem. Ale môžeme to zvážiť.

Neviem zložiť niečo priamo o vojne na Ukrajine, teraz moje pocity najlepšie vystihuje pesnička Russians. Na turné ju síce nehráme, ale pesničky žijú svoje vlastné životy a dostávajú nové významy.

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia