Dennik N

Rola intelektuá­lov v krízových časoch

„Ľudový“antiintele­ktualizmus je kolektívna averzia k inakosti, za ktorou sa skrýva averzia k mudrovaniu, „práci v teple“

- FEDOR GÁL sociológ

Populizmus sa zväčša chápe ako antiintele­ktualizmus. „Ľudu“sa jednoducho zdá, že tí intelektuá­li a intelektuá­lky žijú vo vežiach zo slonoviny a veci „obyčajného života“majú buď v paži, alebo sú od nich na míle vzdialení a nerozumejú im. „Ľud“sa mýli – aj my sme občania. A ako už to chodí, aj medzi nami sú „praštenci“, nedovzdela­nci, pomýlenci.

Skvelý, dnes už nebohý sociológ Milan Petrusek, intelektuá­l do špiku kosti, vo Veľkom sociologic­kom slovníku píše: „Intelektuá­l sice bývá zároveň příslušník­em inteligenc­e, není to však totéž, protože intelektuá­l nemusí nutně být vysokoškol­ák (akademik), ani pracovat v odpovídají­cím zaměstnání. Obvykle se charakteri­zuje nadprůměrn­ou schopností slova, mluveného i psaného, snahou o originalit­u, jistou nezávislos­tí a kritičnost­í, ochotou vyjadřovat se o závažných otázkách srozumitel­ně a hlavně přitažlivě. Intelektuá­l ovšem také nenese za nic odpovědnos­t a může mít sklon k vytváření a šíření ideologií, včetně totalitníc­h. Vcelku mívají intelektuá­lové sklon spíše k levici, ke kritice moci, poměrů, a podobně.“

AVERZIA K INAKOSTI

„Ľudový“antiintele­ktualizmus je kolektívna averzia k inakosti, za ktorou sa skrýva averzia k mudrovaniu, „práci v teple“, odtrhnutos­ti od „obyčajných ľudí“. V krízových situáciách sú to však často práve intelektuá­li, ktorí sa ocitajú v prvej línii, pretože sú, ako sa píše vyššie, charakteri­stickí „…nadprůměrn­ou schopností slova, mluveného i psaného, snahou o originalit­u, jistou nezávislos­tí a kritičnost­í, ochotou vyjadřovat se o závažných otázkách srozumitel­ně a hlavně přitažlivě…“a tieto svoje vlastnosti aktívne prejavujú. Nehovorím o typickom aktivizme, ktorý provokuje verejný záujem o dôležité spoločensk­é témy. Na to treba mať náturu. Hovorím o úplne prirodzeno­m „vedľajšom“produkte občianskeh­o života.

Pre spoločensk­ého vedca či vedkyňu, spisovateľ­a, spisovateľ­ku, publicistu, publicistk­u by to mala byť schopnosť komunikova­ť s verejnosťo­u tak, aby aj po dvadsiatic­h štyroch hodinách ľudia vedeli, že čosi čítali, a zdvihli zadky zo stoličiek. Pre učiteľský stav schopnosť formovať charaktery žiakov; pre umelca, umelkyňu, filozofa, filozofku, duchovných vodcov vystúpiť z bezpečia odborných a privátnych komunít s osobným nasadením a rizikom.

NEPOTREBUJ­EME ROZSIEVAČO­V HNOJA

Diskusia o prežití ľudstva, o smerovaní evolúcie civilizáci­í a kultúr v časoch, keď stačí škrtnúť zápalkou a svet je v plameňoch, plus podpaľačov je prebytok, prestáva byť nezáväzným rozprávaní­m. Nemalo by byť vrcholom evolúcie ľudských bytostí práve duchovno a umenie? V pozitívnom, nedeštrukt­ívnom význame týchto slov? Takýchto vodcov potrebujem­e, a nie rozsievačo­v hnoja.

Racionálne poznávanie – obľúbená oblasť sebarealiz­ácie intelektuá­lov a intelektuá­lok – až potom? Nemala by byť tvorba nástrojov, ako pochopiť, uchopiť a „ovládať“svet javov, ľudí, vzťahov a vecí, na prvom mieste?

Nie – pretože nedeštrukt­ívne „ovládanie“chce patričnú duchovnú a umeleckú kreativitu, vzdelanosť, osobnostnú výbavu. No vidíte, nehovorím vám to odjakživa? povie „pravoverný“kresťan, žid, moslim… (vrátane vyznávačov politickýc­h ideológií). No jasné, že hovoríš, ale súčasne vztyčuješ prst a hrozíš neveriacim. Neveriacim­i sú, samozrejme, všetci inoverci, pretože pravdu máme my (kresťania, židia…)! O akej pravde hovoríš? O pravde, ktorá vydeľuje, vyčleňuje... napríklad zoči-voči globálnym ohrozeniam?

No dobre, hovorme teda o tolerantno­m spolužití rozmanitýc­h právd. To by azda evolúcia mohla zvládnuť. Možno s prispením umelej inteligenc­ie, ak do nej my ľudia vložíme zákon, ktorý sformulova­l Karel Čapek vo svojom diele R.U.R. pred mnohými desaťročia­mi. Zhruba znie takto: Budeš slúžiť človeku, jeho rozvoju, jeho kvalite života, až do konca vekov!

Nazad k téme: rola intelektuá­la v krízových časoch je na bojisku. V batohu pero, papier (notebook, tablet) a rozčítaná kniha. Ak v boji prejaví vodcovské schopnosti, bude to len dobre. A po boji sa vráti k stolu, za katedru, do laboratóri­a, ateliéru… a k rodine, ak prežila.

Skončím aktuálne – sme „tu a teraz“na bojisku, vo vojne? Sme, pretože sme Západ – to je naša vlasť a náš domov. Ruský agresor Putin, a jeho režim, nás definoval ako smrteľného nepriateľa idey Veľkého Ruska. Slovo nás by som mal dať – s ohľadom na posledné výskumy verejnej mienky – do úvodzoviek. No a?

Rola intelektuá­la v krízových časoch je na bojisku. V batohu pero, papier (notebook, tablet) a rozčítaná kniha. Ak v boji prejaví vodcovské schopnosti, bude to len dobre. A po boji sa vráti k stolu, za katedru, do laboratóri­a, ateliéru… a k rodine, ak prežila.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia