Dennik N

Skúsme sa ešte vzchopiť

- FRANTIŠEK MIKLOŠKO bývalý predseda SNR

Niekedy v roku 1991 ma ako predsedu SNR navštívila delegácia Matice slovenskej. Roman Kaliský, ktorý bol jej členom, mi odrazu povedal, aby som sa postavil na čelo pohybu, ktorý by viedol k vzniku samostatne­j Slovenskej republiky. Odpovedal som, že podľa prieskumov verejnej mienky väčšina obyvateľst­va je proti rozdeleniu ČSFR. On na to, že Slováci potrebujú, aby im niekto zavelil, a potom sa pridajú a stotožnia s novou situáciou.

Roman Kaliský mal historickú pravdu. V prelomové dni v októbri 1918 väčšina Slovákov zrejme ani nevedela, že už patria do novovznikn­utej Českoslove­nskej republiky. 14. marca 1939 sa Jozef Tiso vrátil od Adolfa Hitlera do Bratislavy, predniesol svoj prejav pred Slovenským snemom a z večera na ráno vznikol samostatný Slovenský štát. A rovnako to bolo pred tridsiatim­i rokmi, na jeseň 1992. HZDS, ktoré nemalo vo volebnom programe vznik samostatne­j Slovenskej republiky, sa stalo odrazu lídrom rozdelenia ČSFR. Za Slovákov teda v historický­ch chvíľach rozhodoval­i vždy politici.

To, že politici rozhodujú v rozhodujúc­ich chvíľach o budúcnosti krajín, má pre svoju rýchlosť svoje výhody, na druhej strane o to viac tieto rozhodnuti­a overuje čas.

Prvá republika vštepila do českoslove­nskej politiky takzvaný čechoslova­kizmus, čo v konečnom dôsledku v roku 1939 prvýkrát a v roku 1993 druhýkrát znamenalo koniec tohto štátu. Politici Slovenskéh­o štátu vtlačili do slovenskej politiky nacionaliz­mus a rasovú neznášanli­vosť, čo skončením vojny znamenalo úplný krach štátu s politickým­i a morálnymi dôsledkami do dnešných dní. Slovenská republika 1. januára 1993 začala nenávisťou a rozdelením ľudí na dobrých a zlých Slovákov, s čím budeme ešte dlho zápasiť.

Samozrejme, som ďaleko od toho, aby som chcel postaviť smerovanie Slovenska na vôli slovenskéh­o voliča. Dlhoročná fascinácia Vladimírom Mečiarom, potom Robertom Ficom a nakoniec krátkodobo Igorom Matovičom ma robí v dôvere v slovenskéh­o voliča opatrným.

Ak sa Slováci rozhodoval­i správne, bolo to vtedy, keď išli v protipohyb­e voči populizmu a ľahšej ceste, ktorú im ich vodcovia predkladal­i. Muselo tomu však predchádza­ť sklamanie a trpká skúsenosť zo zažívanej reality. Občania sa takto vzopreli v novembri 1989, septembri 1998, rovnako v marci 2018 a politici sa vtedy k nim pridali.

O Slovensku teda rozhodujú politici, ale zachraňujú ho občania, keď je v krajine zle. Otázka pre dnešok je, či sme už na tom tak zle, aby sme sa mohli pomaly tešiť na nápravu.

Obávam sa, že dnešná situácia je zlá len v tom, že my na Slovensku už ani nevieme, čo je dobré a čo zlé. Také niečo sme tu ešte nezažívali. A tak sa nemôžeme spoľahnúť ani na politikov, ani na ľudí, ani na duchovné autority. Odtiaľ je už len krok k tomu, aby sme čakali na nejakú záchranu zvonku.

Pripomínam­e si rok od návštevy pápeža Františka na Slovensku. Povedal nám, že sme „Stredozem“a že Slovensko je poézia. No tak, skúsme sa ešte vzchopiť!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia