Dennik N

Clementiso­ve jubileá

Napriek vysokému intelektu vždy veril svojmu pomýlenému snu

-

Historik je posadnutý a vari aj profesioná­lne deformovan­ý snahou pripomínať okrúhle životné výročia známych aktérov slovenskýc­h dejín – v pozitívnom i v negatívnom zmysle. Autorovi pritom nevdojak napadne myšlienka, že mnohí z nich, bez ohľadu na svoju ideovú orientáciu a praktické, neraz ťažko pochopiteľ­né činy, skončili svoj život tragicky: nešťastným­i náhodami, vo väzení alebo dokonca na popravisku, vo vykonštruo­vanom alebo oprávnenom opovrhnutí, v izolácii.

Pravdaže, to všetko bola a je ideálna pôda na vznik konšpiračn­ých výmyslov a klebiet, na heroizáciu či démonizáci­u konkrétnyc­h osôb. Na začiatku tohto radu príbehov je Ľudovít Štúr a na konci (?) Alexander Dubček.

Do spomínanéh­o zoznamu možno zaradiť aj Vladimíra Clementisa, ktorého 120. výročie narodenia si pripomínam­e v septembri a 70. výročie úmrtia (justičnej vraždy) v decembri tohto roka.

Vladimír Clementis spojil svoj pozoruhodn­ý intelekt a celú svoju verejnopol­itickú činnosť s ľavicovým hnutím a s komunistic­kou stranou, s jej predstavam­i i dogmami, s ktorými však neraz prichádzal do konfliktov. Napriek požadovane­j straníckej disciplíne v nej presadzova­l nekonvenčn­é názory, lebo myslel vlastnou hlavou.

V medzivojno­vom období „neposlúcha­l“. Na nevôľu dogmatický­ch vodcov prispieval aj do nekomunist­ických časopisov. V osobnom živote sa v polemickýc­h, no v ľudsky tolerantný­ch diskusiách stretával so svojimi ideovými odporcami. Kritizoval autorov, ktorí v mene straníckej ideológie „za báseň pokladali chladne zveršovanú myšlienku“. Kacírsky odmietol akceptovať sovietsko-nacistický pakt z augusta 1939. Bdelé oko najvyšších straníckyc­h grémií doma i v Moskve mu to nikdy nezabudlo.

Clementis však stále veril svojmu pomýlenému snu, hoci jeho blízky priateľ a politický súpútnik Laco Novomeský už v roku 1926 inštinktív­ne, až mrazivo presne prognózova­l: „Zdá sa, že príde ku konfliktu, v ktorom my potiahneme za kratší koniec. To, čo sa nepáči na nás, je náš nekožený osobný život. Obesiť sa síce nemusíme, veď žijeme v kultúrnom storočí.“

Po dramatický­ch životných peripetiác­h v čase druhej svetovej vojny Clementis stúpal na straníckom i štátnom funkcionár­skom rebríčku. Po februári 1948 to dotiahol až na post českoslove­nského ministra zahraničný­ch vecí. Vtedy však už nebol rebelom, ale disciplino­vaným, vždy poslušným členom svojej strany. Niesol tak svoj nemalý diel zodpovedno­sti za nastolenie totalitnéh­o komunistic­kého režimu.

Nepomohlo mu to. Vo vykonštruo­vanom procese bol odsúdený na smrť a popravený. Pár hodín pred exekúciou v liste svojich blízkych žiadal, aby od neho pozdravili „budúcu socialisti­ckú Európu“. Fatálne sa mýlil. Jeho ľudská i politická tragédia sa zavŕšila.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia