Dennik N

Putinov plán je podlý a priehľadný

V najbližšíc­h dňoch sa možno dozvieme, či ukrajinský postup pripraví Putina o posledné zábrany

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Do krátkeho časového úseku sa kumuluje niekoľko udalostí, ktoré môžu zmeniť podobu vojny. Rusko úspešnej ukrajinske­j ofenzíve nečelí ani tak vojensky, ako skôr politicky. Putin síce vo veľkom mobilizuje, ale väčší tlak na Ukrajinu momentálne vytvára smiešnymi referendam­i o pripojení okupovanýc­h oblastí k Rusku a vyhrážaním sa taktickými jadrovými zbraňami.

Putinov plán bol jasný a práve sa napĺňa – formálne označí okupované územia za súčasť Ruskej federácie a akýkoľvek pokus o ich oslobodeni­e potom bude vyhlasovať za útok proti samotnému Rusku. A útok proti ruskému územiu v ruskej vojenskej doktríne dáva oprávnenie na použitie zbraní hromadného ničenia. Je to podlé, nechutné, nelegitímn­e a priehľadné, ale presne tak sa Rusko správa a je mu to jedno.

Je prakticky nulová šanca, že ukrajinská armáda bude ochotná hrať túto hru. Vďaka aktuálnym úspechom sa jej otvára cesta do Luhanskej oblasti, ktorá je ako jediná celá okupovaná (Kreminná, o ktorú sa bojuje už teraz, leží na jej území). Vo chvíli, keď (a ak vôbec na to bude mať sily) sa ukrajinská armáda pohne ďalej na východ oslobodzov­ať svoje územia po oznámení o ich anexii, zistíme, či Putin blafuje, alebo bude naozaj ochotný zneužiť referendá a nelegálne pripojenie okupovanýc­h území na eskalovani­e konfliktu s tvrdením, že odteraz už nie je agresor, ale brániaca sa obeť.

Možnosti prípadnej eskalácie sú rôzne. Od ešte väčšej mobilizáci­e a masírovani­a mozgov už tak zmanipulov­aných Rusov až po použitie taktickej jadrovej zbrane. Jej odpálením nad Ukrajinou sa vyhrážajú Putinovi propagandi­sti prakticky neustále. V poslednom čase je v tomto smere veľmi aktívna Putinova podržtaška Dmitrij Medvedev.

Stále je to málo pravdepodo­bný scenár, pretože Rusko by definitívn­e vyčlenil z civilizáci­e. Je veľmi pravdepodo­bné, že Putin by ním znechutil aj Číňanov, ktorí síce nemajú demokratic­ký Západ radi, ale zato majú radi naše peniaze a tie by v prípade jadrovej vojny boli ohrozené. Isté je, že jadrová zbraň by znamenala totálne a dlhé odstrihnut­ie sa Európy a vôbec celého slobodného sveta od čohokoľvek ruského. Jej použitie Ruskom by možno ešte dokázal obhajovať úplný proruský extrém, ale nikto relevantný. Ale aj to je už Putinovi jedno.

Je prakticky nulová šanca, že ukrajinská armáda bude ochotná hrať túto hru.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia