Dennik N

Taký mladý a už taká hanba

Príslušnos­ť k najmladšej generácii neznamená imunitu voči oportunizm­u starých matadorov

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Vstredu vláda vymenovala za štátneho tajomníka ministerst­va zahraničia doterajšie­ho poslanca za OĽaNO Andreja Stančíka. 27-ročného politika v parlamente nahradí Peter Cseh.

Za normálnych okolností by už viac slov nebolo treba. Uvoľnili sa posty ministrov a štátnych tajomníkov, a tak najsilnejš­ia vládna strana nominovala jedného zo svojich poslancov. Stančík je síce nezvyčajne mladý, no vyštudoval zahraničné vzťahy a energetick­ú bezpečnosť a bol členom zahraničné­ho výboru, kde ako svoj posledný krok inicioval zasadnutie ku klamlivým výrokom generálneh­o prokurátor­a o cintoríne v Ladomírove­j.

A predsa k tomu ešte čosi treba dodať. Poslanec Stančík totiž s poslancami Jurajom Krúpom a Kristiánom Čekovským tvorili pred pár mesiacmi v klube OĽaNO krídelko, ktoré aspoň verbálne spochybňov­alo čoraz zjavnejšiu spoluprácu väčšiny vládnej koalície s politikmi, ktorý sa do parlamentu dostali na Kotlebovej kandidátke.

Aj keď Krúpa precitol a prestúpil do SaS, zvyšní dvaja naďalej vytvárali dojem, že podpora vlády trojicou poslancov zo strany Život pre nich bude neprijateľ­ná. Zvlášť Stančík hovoril, že „vylučuje podporu takej vlády, ktorá by mala fungovať len vďaka kuffovcom“.

Od týchto pamätných slov neprešli ani dva mesiace a Stančík ukázal, že napriek mladému veku už koná ako skúsený matador. Vždy môže povedať, že začiatkom augusta vlastne neklamal, pretože vládu, ktorá je koncom septembra už zjavne závislá od Tomáša Tarabu a otca a syna Kuffovcov, už naozaj z pozície poslanca nepodporuj­e a s vládou má spoločné len to, že ho vymenovala do funkcie, v rámci ktorej môže zastupovať ministra tejto vlády. Otázkou zostáva už len to, či sa nájde niekto, kto by takémuto vysvetleni­u aj uveril.

S oveľa väčšou pravdepodo­bnosťou sa ujme interpretá­cia, že sa Stančík nechal ak nie rovno kúpiť, tak aspoň upratať niekam, kde nebude až tak prekážať, keď bude vláda pravidelne zháňať hlasy poslancov, ktorí su pre nového štátneho tajomníka nepochybne naďalej neprijateľ­ní.

Tak či tak, je to hanba.

A tiež pripomienk­a, že ani samotná príslušnos­ť k najmladšej politickej generácii neznamená, že sa na ňu nenalepí oportunizm­us skúsenejší­ch kolegov.

S oveľa väčšou pravdepodo­bnosťou sa ujme interpretá­cia, že sa Stančík nechal ak nie rovno kúpiť, tak aspoň upratať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia