Dennik N

Pozrite sa z auta a uvidíte migračnú krízu

Dedinky pri hranici s Českom si už na migrantov zvykli

-

Stretnúť v blízkosti hranice Slovenska s Českom ľudí, ktorí sa pokúšajú dostať k našim susedom, je pre ľudí na Záhorí už niekoľko týždňov denná realita. Vo štvrtok som to videl na vlastné oči. Nie raz.

O tom, kde sa pohybujú migranti, som sa vo štvrtok dozvedel od starostu dediny Vrbovce (okres Myjava) Dušana Eliáša, ktorému to hlásili miestni obyvatelia. Vtedy som ešte netušil, že o chvíľu stretnem skupinu ľudí zo Sýrie, možno presne tú, ktorú spozoroval­i Vrbovčania. Cestou na hraničný priechod Vrbovce – Velká nad Veličkou som ich zbadal v obkolesení našich policajtov.

Vo vrbovskej osade Šance na lavičke sedia piati muži, žena a dvaja malí chlapci. Nad nimi stojí policajná hliadka, prichádza práve policajná dodávka a ďalšie auto. Skupina približne ôsmich policajtov a policajtie­k sa potom dohoduje, čo ďalej. Zdá sa, že sami si nie sú istí, čo presne v tejto situácii robiť.

Sú to Kurdi, väčšina z nich je pod dekou. Dospelí pôsobia vyčerpane, akoby niekoľko dní poriadne nespali a nemali sa kde osprchovať. Deti majú okolo päť rokov a sú čulé, poloprázdn­u fľašu vody si kopú ako futbalovú loptu.

Po anglicky vedia len pár slov, na mape ukazujú, že sú zo severosýrs­keho mesta Kámišlí, ktoré leží hneď pri tureckých hraniciach. Zatiaľ čo mi vysvetľujú, že hovoria severokurd­ským dialektom Kurmándží, policajti čakajú na ďalšie inštrukcie. Ich kolegovia na Starej Myjave totiž momentálne chytili väčšiu, približne 30-člennú skupinu migrantov a všetko treba skoordinov­ať.

Na tejto menšej osemčlenne­j skupinke je zjavné, aká strastipl

Nájdu sa ľudia, ktorí to nevnímajú dobre. Ale keď tých utečencov stretnú a majú osobnú skúsenosť, tak názor zmenia, pretože je jedna vec sa o tých ľuďoch rozprávať pri pive a druhá vec ich zoči-voči stretnúť s deťmi.

Dušan Eliáš starosta Vrboviec

 ?? FOTO N - MATÚŠ ZDÚT ?? Uzimení kurdskí migranti pri Vrbovciach.
FOTO N - MATÚŠ ZDÚT Uzimení kurdskí migranti pri Vrbovciach.
 ?? FOTO – FB JOZEF VISKUPIČ ?? Grolich a Viskupič na Lávke Veľkej Moravy, cez ktorú teraz nik neprejde.
FOTO – FB JOZEF VISKUPIČ Grolich a Viskupič na Lávke Veľkej Moravy, cez ktorú teraz nik neprejde.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia