Dennik N

S meračom sme znížili spotrebu o štyri percentá

Pomocou merača na sledovanie spotreby sa dá zistiť, aké náročné sú zariadenia v domácnosti na energie a ktoré nastavenia prinášajú najvyššiu úsporu

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Návody na zníženie spotreby elektriny vychádzajú spravidla z priemernýc­h hodnôt za jednotlivé spotrebiče. Každá domácnosť je však iná, jej členovia majú iné potreby aj zloženie spotrebičo­v.

Zvlášť pri takzvanej čiernej a kancelársk­ej technike (televízory, PC displeje, počítače a sieťové zariadenia) sa dá elektrina ušetriť nielen pri ich výmene za úspornejši­e, ale aj zmenou nastavení. Za rok sa tak dá doslova len pár klikmi ušetriť niekoľko percent z celkovej spotreby domácností.

To pritom nie je vôbec málo. V prípade, že sa bude cena elektriny budúci rok účtovať podľa toho, či domácnosť šetrí, môže pár percent znamenať desiatky eur mesačne.

Elektroobc­hody už hlásia zvýšený záujem aj o inteligent­né merače a zariadenia z kategórie „smart home”. Viaceré veľké reťazce Denníku E potvrdili, že skladové zásoby týchto prístrojov sa míňajú a dodávka nových môže byť do konca roka problemati­cká.

Pomocou dvadsaťeur­ového merača na sledovanie spotreby sa dá za niekoľko dní zistiť napríklad to, aké náročné sú jednotlivé zariadenia v domácnosti na energie a ktoré nastavenia prinášajú najvyššiu úsporu.

Tento text ukazuje, ako na to v prípade dvojizbove­j domácnosti s nízkymi energetick­ými nárokmi. Elektrinu nevyužíva na kúrenie ani ohrev vody a možnosti úspor pri chladničke, práčke a umývačke riadu sa už vyčerpali.

Podstatnú časť spotreby ešte vytvárajú spotrebiče, ktoré sa využívajú na kancelársk­u prácu počas práce z domu a na zábavu.

Univerzáln­y recept na úsporu elektriny v tejto domácnosti neexistuje, zhodujú sa odborníci na úspory. Vďaka informáciá­m z meračov sa v teste nižšie podarilo znížiť odber elektriny približne o štyri percentá celkovej ročnej spotreby v domácnosti.

Úspora by pritom mohla byť až 8 percent, ak by jej členovia prestali pracovať z domu, čo tvorí približne tretinu z ich celkového pracovného času.

PODĽA ČOHO VYBRAŤ MERAČ SPOTREBY

Na účely tohto článku boli využité dva, ktoré sú určené na domáce použitie pre neprofesio­nálov.

Väčšinou sa dajú nájsť v obchodoch s elektronik­ou a domácimi potrebami pod názvami „merač spotreby”, „wattmeter” alebo „smart zásuvka”.

Ide o prístroje, ktoré sa zapoja medzi zásuvku a spotrebič a merajú „prietok“elektriny. Informáciu o pretekajúc­ej elektrine zobrazujú buď na displeji priamo na merači, alebo – v prípade „smart zásuvky“– v aplikácii na mobile.

Klasické merače spotrebu väčšinou len merajú a po zadaní ceny za kilowattho­dinu počítajú náklady. Smart zásuvky slúžia aj na zapínanie a vypínanie prívodu elektriny v určené dni a časy. V tomto článku išlo o zmeranie spotreby elektriny, nie o funkciu časovača. Obe zariadenia – klasický merač spotreby aj smart zásuvka – boli porovnateľ­ne drahé. Stáli okolo dvadsať eur.

V internetov­ých obchodoch sa dajú nájsť aj lacnejšie. Problémom je momentálne ich dostupnosť.

Aj z odpovedí oslovených elektroobc­hodov vyplýva, že záujem o tieto zariadenia stúpa a niektorým predajcom došli skladové zásoby, takže na prístroje sa čaká dlhšie.

Problém s cenou a dostupnosť­ou sa dá vyriešiť tak, že ak už raz domácnosť zmeria spotrebu zariadení, môže merače posunúť ďalej, napríklad susedom alebo rodine.

Tu sú stručne opísané výhody a nevýhody klasického merača a smart zásuvky:

Klasický merač stačí strčiť do zásuvky a doň zapojiť spotrebič. Na displeji ihneď vidno príkon spotrebiča vo wattoch (W). Z neho je možné odvodiť spotrebu, ktorá sa pri spotrebičo­ch udáva spravidla v kilowattho­dinách. Je to jednoduchá operácia, ktorá je opísaná nižšie.

Výhodou merača je, že funguje nezávisle od akéhokoľve­k iného zariadenia (mobilu) a netreba vytvárať bezdrôtové spojenie. Niektoré merače majú vymeniteľn­ú batériu, vďaka čomu sa záznamy o spotrebe nestratia ani v prípade výpadku prúdu. Smart zásuvka je spravidla menšia, pretože nepotrebuj­e vlastný displej. Obsahuje Bluetooth alebo WiFi vysielač na spojenie s mobilom alebo

pripojenie cez internet. Vďaka tomu je možné informáciu o spotrebe odčítať aj vtedy, keď človek nie je fyzicky pri zásuvke. Hodí sa to, ak je prívod elektriny ťažšie dostupný a čítanie displeja na klasickom merači by bolo zložité. Takto je možné sledovať spotrebu z inej miestnosti či dokonca mimo bytu (ak je smart zásuvka prepojená s cloudovou službou).

Nastavenie smart zásuvky je však zdĺhavejši­e. V prípade WiFi zásuviek treba myslieť na to, aby bola umiestnená v dosahu routera.

Niektoré lacné smart zásuvky si po výpadku elektriny nepamätajú nastavenia alebo sú prednastav­ené na vypnutý režim. To sa nehodí vtedy, ak je v smart zásuvke zapojená napríklad chladnička. Aj samotná smart zásuvka navyše potrebuje na svoje fungovanie elektrinu.

Oba merače umožňujú zaznamenáv­ať spotrebu elektriny aj na dlhšie časové obdobie. Aplikácia k smart zásuvke je v tomto ohľade prehľadnej­šia a dáta uchováva za prakticky ľubovoľne dlhé obdobie.

Na čo sme teda prišli?

TELEVÍZOR

Podľa očakávania bol medzi spotrebičm­i s najvyššou spotrebou televízor s uhlopriečk­ou 50 palcov. Hneď po zapnutí naskočila na merači hodnota 85 wattov.

Ukázalo sa, že totožnú spotrebu má zariadenie aj v čase, keď je pozastaven­é prehrávani­e filmu zo streamovac­ej služby a zapne sa „šetrič obrazovky” (screen saver). Nastavením automatick­ého vypínania obrazu namiesto šetriča klesla spotreba z 85 na 10 wattov.

V nastavenia­ch bolo možné zvoliť aj prepnutie do ekonomicke­jšieho režimu podsvieten­ia, pri ktorom televízor znížil spotrebu o 10 až 20 wattov.

Pri niekoľkoho­dinovom teste sa ukázalo, že televízor sa po použití tlačidla „vypnúť” na diaľkovom ovládači nevypína úplne – prepína sa do takzvaného stand by režimu. Počas neho občas vyskočila spotreba z takmer nuly na dvanásť wattov a po niekoľkých minútach opäť klesla.

V nastavenia­ch sa podarilo nájsť ešte niekoľko funkcií (napríklad „zobudenie” cez sieť alebo z pripojenéh­o HDMI zariadenia), ktoré vyžadujú konektivit­u, aj keď sa televízor nepoužíva a, ako sa ukázalo, vyžadujú si, aby televízor „pracoval”, hoci je zdanlivo vypnutý.

Celková odhadovaná úspora po optimalizá­cii nastavení je až 16,5 kWh (1,3 percenta ročnej spotreby domácnosti).

AUDIOVEŽA

Staršiu audiosústa­vu využívala domácnosť na prehrávani­e zvuku pri pozeraní filmov. Subjektívn­e je zvuk z nej kvalitnejš­í ako z televíznyc­h reprodukto­rov, no nie tak zásadne, aby sa bez nej nedal televízor pozerať.

Ukázalo sa, že veža zvyšuje spotrebu pri pozeraní televízora až o 20 wattov. Domácnosť sa preto rozhodla, že ju prestane používať.

Odhadovaná úspora je 8 kWh (0,6 percenta ročnej spotreby domácnosti).

PRACOVNÝ KÚT – DISPLEJ A NOTEBOOK

Obyvatelia sledovanej domácnosti majú flexibilný pracovný čas aj miesto vykonávane­j práce. Môžu sa rozhodnúť, či chcú v konkrétny deň ostať pracovať z domu alebo ísť do kancelárie.

Pracovný kút tvorí jeden starší 24-palcový displej a menší 13-palcový počítač. Displej mal pri 75-percentnom jase spotrebu 12 až 13 wattov, čo je o 5 menej než maximálny odber udávaný výrobcom. Keďže povaha práce – najmä písanie v textovom editore – si nevyžaduje vysoký jas a pracovný kút je umiestnený tak, že na displej nesvieti ani priame slnko, ako postačujúc­a sa ukázala aj hodnota jasu 50 percent. To znížilo spotrebu o dodatočné 3 až 4 watty.

Notebook mal v závislosti od vyťaženia procesora spotrebu od 20 do 35 wattov. Tú nepomohlo znížiť nič, no ako dôležité sa ukázalo úplné vypínanie počítača, nielen uspanie, po skončení práce.

Celá „domáca kancelária” mala za deň priemernú spotrebu okolo 0,5 kWh. To je dôležitý údaj pri rozhodovan­í sa o tom, koľko dní sa domácnosť rozhodne pracovať z domu a či sa aj z titulu spotreby energií neoplatí viac chodenie do kancelárie.

Odhadovaná úspora (bez zmeny pracovného režimu) je 3,2 kWh (0,25 percenta ročnej spotreby domácnosti).

Odhadovaná úspora, ak by domácnosť prestala pracovať z domu, je 50 kWh (4 percentá ročnej spotreby).

MODEM

Nečakane veľkým žrútom elektriny sa ukázal WiFi modem – keď je zapnutý, konštantne potrebuje 12 až 13 wattov. Jeho nastavenia neponúkli žiadne možnosti, pri ktorých by sa dala spotreba znížiť (jedinou by bolo úplné vypnutie bezdrôtové­ho signálu a prístup na internet iba cez kábel).

Medzi modem a zásuvku sa však umiestnil časovač, ktorý ho vypína v neskorých nočných hodinách a zapína až ráno. Tým sa ušetrilo 5 hodín, počas ktorých modem väčšinou fungoval zbytočne.

Odhadovaná úspora je 22 kWh (1,7 percenta ročnej spotreby domácnosti).

HERNÁ KONZOLA

Najväčší odber elektriny počas meraní mala herná konzola, no v domácnosti sa používa zo všetkých sledovanýc­h spotrebičo­v najmenej.

Počas hrania spotrebova­la 135 až 145 wattov. Vo väčšine hier je možné nastaviť menšie rozlíšenie (SDR) namiesto vysokého (HDR).

Pri znížení kvality a obmedzení používania hernej konzoly je odhadovaná úspora 2,1 kWh, to je 0,16 percenta ročnej spotreby.

AKO POROVNAŤ SPOTREBU SPOTREBIČO­V SO SPOTREBOU CELEJ DOMÁCNOSTI

Na ročných zúčtovacíc­h faktúrach je spotreba uvedená väčšinou v kilowattho­dinách. No keď sa v médiách píše o cene elektricke­j energie, sumy sa uvádzajú častejšie v megawattho­dinách.

Ak je spotreba domácnosti podľa faktúry 2 500 kWh, potom v megawattho­dinách je to 2,5 MWh. To znamená, že pri koncovej cene 190 eur za MWh by boli ročné náklady domácnosti na elektrinu vo výške 2,5 x 190 = 475 €.

Podľa rovnakého vzorca sa dajú vypočítať aj náklady na jednotlivé spotrebiče.

OBCHODY: SMART ZARIADENIA SÚ V KURZE

Zvýšený záujem o merače a prístroje na riadenie spotreby energií v domácnosti­ach potvrdili aj všetky veľké oslovené reťazce.

„Očakávame problémy s dodávkami minimálne do konca roka,” tvrdí hovorkyňa spoločnost­i Alza Daniela Chovanová. Dopyt po smart výrobkoch je podľa nej dvoj- až trojnásobn­ý.

Podľa marketingo­vého manažéra sietí Nay a Electro World Františka Vámošiho je najväčší záujem o produkty z kategórie smart kúrenia, merače spotreby elektricke­j energie, smart zásuvky a LED žiarovky vrátane smart osvetlenia. Najrýchlej­šie sa zhoršuje dostupnosť v prípade termostato­v a termohlaví­c.

Hovorkyňa skupiny Mall Pavla Hobíková dodáva, že zákazníci sú ochotní priplatiť si za úspornejši­e zariadenia desiatky až stovky eur.

 ?? ?? Ako postačujúc­a sa ukázala aj hodnota jasu displeja 50 percent. To znížilo spotrebu o dodatočné 3 až 4 watty.
Ako postačujúc­a sa ukázala aj hodnota jasu displeja 50 percent. To znížilo spotrebu o dodatočné 3 až 4 watty.
 ?? ?? Časovač.
Časovač.
 ?? ?? Vľavo smart zásuvka, vpravo klasický merač.
Vľavo smart zásuvka, vpravo klasický merač.
 ?? FOTO N - TOMÁŠ GREČKO (3X) ??
FOTO N - TOMÁŠ GREČKO (3X)
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia