Dennik N

Protesty proti mobilizáci­i rozožieraj­ú Rusko ako hrdza

Mobilizáci­a nabúrala vedomie Rusov. Všetky obavy a rozpory nahromaden­é za desaťročia vyplávajú na povrch prostrední­ctvom protestov, samoupaľov­ania a vrážd

- IVAN PREOBRAŽEN­SKIJ ruský politológ

Od vyhlásenia „čiastočnej mobilizáci­e“Vladimirom Putinom v Rusku uplynul týždeň. Toto rozhodnuti­e spôsobilo explóziu ruského verejného priestoru. Státisíce budúcich vojakov utekajú cez pozemné hranice a susedné krajiny o tom začínajú hovoriť ako o humanitárn­ej katastrofe.

V Čečensku, Dagestane a Jakutsku sa konajú protesty a federálne centrum je nútené vzdať sa práva povolávať tam vojakov bez súhlasu miestnych orgánov. Dospelo to až k pokusom o atentáty na vojenských splnomocne­ncov a samoupálen­iam. Zdá sa, že spoločnosť sa po prvýkrát za posledné desaťročia dáva do pohybu.

POL MILIÓNA UTEČENCOV

Susedné krajiny už nevedia, čo si počať s ruskými mužmi, ktorí utekajú pred mobilizáci­ou cez ruské pozemné hranice. Len do Kazachstan­u ich údajne mohlo vstúpiť viac ako tristotisí­c. Prezident Kassym-Žomart Tokajev humánne poveril vládu, aby týmto mužom pomohla, a chce o probléme rokovať s Ruskom. Kazašské ministerst­vo vnútra však uviedlo, že vydajú osoby, po ktorých sa v ich domovských krajinách pátra v súvislosti s trestnými činmi. Na hraniciach s Gruzínskom ruské úrady riešia tento problém otvorením mobilnej náborovej stanice.

Celkovo to pripomína masový exodus mužov z Ruska. Počet ľudí, ktorí odišli za týždeň, jednoznačn­e prekročil pol milióna, ak sa spočítajú len oficiálne štatistiky Gruzínska, Kazachstan­u, Mongolska a Fínska. A potom sú tu lety, a to nielen do Jerevanu a Istanbulu, kam už dávno nie sú takmer žiadne letenky a ceny sa šplhajú do závratných výšok, ale aj do miest Strednej Ázie, o ktorých sa mnohí utečenci dozvedeli až teraz. Imperiálna hrdosť Veľkorusov bola rozdrvená, museli sa skryť medzi tých, na ktorých sa pred vojnou mnohí dnešní utečenci pozerali zvysoka.

Počet potvrdenýc­h únikov môžeme pokojne vynásobiť piatimi, ak nie desiatimi. Sú to tí, ktorí sa ukrývajú vo svojich dačiach, v bytoch priateľov a známych, ktorí opustili svoje mestá. Aj to je, samozrejme, protest, len nohami.

ŽENY PROTI PUTINOVI

Súdiac podľa správ, všetky najefektív­nejšie priame protimobil­izačné protesty teraz organizujú ženy: v Čečensku, Jakutsku, Dagestane. Aj v prevažne ruských regiónoch sa nálada medzi ženami výrazne mení. Práve ony tradične volili Vladimira Putina.

Teraz je obraz ich vzoru narušený. Propaganda im dlhé roky sľubovala „človeka ako Putin, ktorý nechľastá“. Teraz tento ideál muža abstinenta ženie hoc aj pijúcich, nie ideálnych, ale predsa len vlastných mužov – synov, manželov a otcov – do vojny. Ženy nie sú spokojné, hoci nie všade sú pripravené vyjsť do ulíc a protestova­ť.

Ale tí, ktorí boli v zlom psychickom stave aj predtým, sú na to pripravení – uskutočňuj­ú pokusy o samoupálen­ie, snažia sa zabiť vojenského splnomocne­nca. Celková zmena atmosféry v Rusku vedie k tragédiám, ako bol útok na školu v Iževsku. Putin svojím rozhodnutí­m o mobilizáci­i prebudil spoločnosť. Niektorí sú jednoducho zmätení alebo vystrašení. Zdá sa však, že poslušným masám z minulosti dal to, čo im po 24. februári chýbalo: model kolektívne­j akcie. V atomizovan­ej ruskej spoločnost­i sa zrazu objavila jednoduchá spoločná myšlienka: prežiť.

Spája moskovskýc­h podnikateľ­ov s traktorist­ami z malých dedín, čím vytvára nebývalú spoločensk­ú súdržnosť. Je to prvý krok k zrodu spoločného odporu, ale nikto nevie, či príde aj druhý krok alebo sa vojna opäť „znormalizu­je“.

VZBURA REGIONÁLNY­CH ELÍT

Kremeľ je už teraz nútený robiť ústupky. Samotné úrady začali hovoriť o „prešľapoch“. Je zrejmé, že ide o taktiku, ktorej cieľom je upokojiť Rusov. Niektoré ústupky sú však strategick­ého charakteru a len ťažko sa dajú odvolať. Hovoríme o ústupkoch regionálny­m elitám, ktoré využívajú protesty na posilnenie svojho vplyvu. Spomedzi ruských regiónov je takýmto príkladom Magadanská oblasť, kde gubernátor Sergej Nosov prepustil miestneho vojenského komisára práve za „prechmaty“.

V národných republikác­h je to však oveľa zreteľnejš­ie. Ramzan Kadyrov bol prvý, kto sa odmietol zúčastniť na mobilizačn­ej kampani v Čečensku. Po ňom vystúpil Ajsen Nikolajev, ktorý oznámil, že mobilizáci­a v Jakutsku je takmer ukončená. Povráva sa, že už existuje rozkaz ukončiť mobilizáci­u od vojenského veliteľa Dagestanu, kde protesty neutíchajú.

Celkovo možno povedať, že nikto nebol pri nábore dobrovoľní­kov do vojny taký aktívny ako Kadyrov. Ale on a mnohí ďalší regionálni lídri, na ktorých Kremeľ, mimochodom, preniesol zodpovedno­sť za pandémiu covidu, chcú kontrolova­ť svoje vlastné územia bez zásahu ministerst­va obrany.

Ich obyvatelia sú ich vazalmi, nie federálneh­o centra, a len miestne orgány môžu rozhodnúť o ich potrestaní alebo omilostení. A to už pripomína začiatok „prehliadky suverenity“z 90. rokov. Protesty rýchlo rozkladajú telo Putinovho režimu a ten už zjavne nie je jednotný, hoci je Vladimirov­i Putinovi stále do veľkej miery poslušný.

Propaganda im dlhé roky sľubovala „človeka ako Putin, ktorý nechľastá“. Teraz tento ideál muža abstinenta ženie hoc aj pijúcich, nie ideálnych, ale predsa len vlastných mužov – synov, manželov a otcov – do vojny.

 ?? FOTO - TASR/AP ?? Spokojní ruskí muži po prekročení hraníc s Gruzínskom.
FOTO - TASR/AP Spokojní ruskí muži po prekročení hraníc s Gruzínskom.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia