Dennik N

Diera na trhu

Spoločnost­i chýbajú málovravní taxikári, tichí kaderníci a introvertn­í maséri

-

Roky upozorňuje­m, aký je v spoločnost­i hlad po málovravný­ch taxikároch, tichých kaderníkoc­h a introvertn­ých maséroch. Ale nik ma nepočúva, a tak musíme všetci zápasiť ďalej. Ktovie, kde vznikla tá predstava, že práve letmá konverzáci­a je to, po čom ako ľudstvo túžime pri holení ušných lalokov alebo masírovaní ľavej polky. Alebo je „vykecanie sa“naopak, spôsob, ako sa maséri a kaderníci snažia zabrániť vyhoreniu z nás?

V priebehu týždňa som mal šťastie hneď dvakrát.

Mladučká kaderníčka Ivana (meno som si vymyslel) sa hnevá na svojho frajera, lebo doniesol domov ako domáce zviera zajaca a ten jej rozhryzáva káble od všetkých nabíjačiek. Zlá skúsenosť jej nezabránil­a kúpiť rovnaké zviera mladšiemu bratovi, a tak teraz trpí aj doma u rodičov, aj u frajera. V nádeji, že dialóg ustane, nekladiem doplňujúce otázky, len upozorním, že tú šticu skrátila oveľa viac, ako sme sa dohodli a už mi trčia nastupujúc­e lysiny.

Ospravedln­í sa a pokračuje o tom, že našťastie zajace sa dožívajú len šesť rokov, ale že keď frajerovi a bratovi zdochnú, ona ich teda vyhadzovať nebude. To už mi akurát decentne bez opýtania skracuje obočie (nič nepoviem, lebo by som sa aj tak nedostal k slovu).

Kde pracujete? Aha, tak to by sTe mi mohli poradiť s rezervačný­m systémom, strašne to blbne. Minule prišli na jeden termín traja. Aj umyjem?

Vlasy strežú, celkom to nevyšlo, ale nesťažujem sa, lebo sa bojím, že pri snahe opraviť to, dopadnem ešte horšie.

Masér Peter (opäť neviem meno) naproti tomu chce nechať hovoriť mňa. Jednoslovn­é odpovede ho ako skúseného moderátora nijako nerozhádžu, pozná čaro otvorených otázok, mostíkov aj slovnej vaty.

Novinárčin­u ste študovali? Každý sa musí nejako živiť. On masíruje, aj keď tiež iné študoval. Kým mi ako vajce na omeletu rozšľaháva zadné partie, dozviem sa, že ak chce človek uspieť v práci, musí klamať a kradnúť (kde som si odložil mobil?), všetko je čoraz horšie, ale je to jedno, lebo v 89 sa komunisti dohodli s demokratmi a všetko, čo žijeme, je dopredu naprojekto­vané v tom istom roku. Ak v sebe kvôli tomu prechováva nejaký hnev, pretavuje ho do parádnych masérskych ťahov na mojej krčnej chrbtici, a tak neprotestu­jem. Bývate v Rači? Dúbravka bola kedysi nádherná, ale už ju zničili developeri.

Posaďte sa.

Nakoniec nás všetci vykúpia zo zahraničia a nič nám tu nezostane.

Viem, že by som sa mal ohradiť, alebo aspoň povedať, že nechcem rozhovor, ale nevedel som to nikdy. Som bútľavá vŕba a slaboch.

Už ako novinár som pre päť viet do článku musel počúvať v diktafóne hodiny monológov, lebo som nedokázal nikoho zastaviť a teraz je už naozaj neskoro sa to doúčať.

A tak len počúvam, zavše, keď sa inak nedá, odpoviem.

Čo som dlžný? Pýtam sa nakoniec ja a uvedomím si, že je to moja prvá otázka. Nanešťasti­e, tu je odpoveď krátka.

Prečo musia všetci introverti robiť na úradoch?

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia