Dennik N

Matovičova prítomnosť v politike patrí aj do kompetenci­e hygienika

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Centrálna banka ohlásila, že v roku 2023 sa krajina pravdepodo­bne prepadne do recesie a HDP poklesne o 1 %. Premiér hovorí, že situáciu zvládneme, ak však nedostanem­e miliardy z EÚ, hrozí nám kolaps. Čaká nás extrémne zdražovani­e potravín, cien energií a pohonných hmôt. Bude to mať vplyv aj na naše platy, ktoré síce majú rásť, ale ceny porastú rýchlejšie. Ale vláda má možnosti a povinnosť predložiť nielen plán B núdzového stavu, ale aj plán A. Najväčší vplyv na infláciu budú mať ceny elektriny, plynu a tepla. Ak by vláda nezasiahla a neovplyvňo­vala by tieto ceny, inflácia by mohla dosiahnuť 22 %. V takom prípade by to pocítili najviac nízkopríjm­ové rodiny, ale schudobnie­me všetci. Všetci musíme rátať s tým, že si na budúci rok priplatíme desiatky až stovky eur ročne za energie. A musíme počítať s tým, že množstvo firiem takýto nárast neustojí. Stále počúvame, že je vláda (aj EÚ) pripravená pomôcť. Nielen kroky EÚ sú však dôležité, ale aj a najmä sú dôležité konkrétne kroky vlády: aké budú ceny energií, komu a ako sa bude pomáhať, aké budú kompenzáci­e pre domácnosti, verejný sektor a firmy. Informovať o spôsobe, akým chce vláda situáciu zvládnuť, je nevyhnutné. Pretože zatiaľ vládne neistota. A vieme len toľko, že bez miliárd z EÚ nám vraj hrozí kolaps. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa pripravuje­me zvládnuť – kolaps, ktorý vlastnou nečinnosťo­u spustíme.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Politicko-ekonomické napätie sa neupokojuj­e, ale graduje: štyri okupované oblasti Ukrajiny si Rusko pripája, mobilizuje a zatýka protestujú­cich, hrozí použitím jadrových zbraní. Niekoľko hodín po správach o znefunkčne­ní, resp. pravdepodo­bne sabotáži plynovodu Nord Stream 1, Gazprom hrozí zastavením aj zvyšných dodávok plynu do Európy cez Ukrajinu. Česko a Maďarsko zavádzajú kontroly na našich hraniciach pre migračnú vlnu najmä zo Sýrie, naša polícia tvrdí, že situáciu nezvládne. Minister situáciu zásadne podcenil! Lekári podali hromadné výpovede, k výraznému obmedzeniu starostliv­osti vraj nedôjde. Minister sa veľmi mýli! Víťaz parlamentn­ých volieb od začiatku vládnutia útočí na všetkých, ktorí ho kritizujú. A graduje. Vytvoril aj nových nepriateľo­v – progresívn­ych fašistov, ktorí obmedzujú kresťanov s pomocou liberálnyc­h novinárov ako z čias Hitlera. Priam „putinovská“doktrína o potrebe denacifiká­cie Slovenska. Desivá, nepravdivá a šokujúca. S devastačný­m vplyvom na autoritu politickej elity ako takej. Vládna koalícia nie je obetný baránok a poslanci nesú plnú zodpovedno­sť za dianie v spoločnost­i. Nielen za prijaté zákony a ich nekvalitu, ale najmä za neprijaté. Rovnako ako nie je obetným baránkom SaS, ktorá sa na vládnutí vyše dvoch rokov spolupodie­ľala. Zažívame kolaps. Nie ešte ekonomický, ale určite politický. Kolaps základných pravidiel liberálnej demokracie, noriem vedenia politickéh­o boja a riadenia štátu. Nenormálne sa stáva normou.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Putinovo „pripojenie“okupovanýc­h ukrajinský­ch území k Rusku je (šialená) udalosť na úrovni Hitlerovho vytvorenia Protektorá­tu Böhmen und Mähren či Generálneh­o gouverneme­ntu na území Poľska, odvolávani­e Matoviča je pseudoudal­osť zhruba na úrovni MMA zápasu Bittó a Tabák. Richard Sulík mi to vzal z úst: Fidel Castro má na Slovensku svojho potomka. Matovič pri svojom odvolávaní v stredu a vo štvrtok trepal pri kecpulte takmer štyri hodiny furt tie isté kraviny. Hlasovať sa bude až v utorok, vládna koalícia visí na gume z fašistický­ch spodkov, takže na odlepenie Igorka z kresla ministra to príliš nevyzerá. Nech to dopadne akokoľvek, už dávno ho odvolali všetci príčetní občania tejto krajiny – podľa prieskumu agentúry IPSOS mu nedôveruje 84 % respondent­ov. Občas čítam, že Matovičova prítomnosť v politike patrí do kompetenci­e psychiatra. Po jeho stredajšom a štvrtkovom vystúpení v parlamente už aj do kompetenci­e hlavného hygienika.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Zatiaľ čo všetci sledujeme pacientov v parlamente pri odvolávaní ministra financií Igora Matoviča, na tých reálnych sa nebude mať kto pozrieť. Výpovede totiž podalo viac ako 2000 lekárov, s vládou sa nedokázali dohodnúť na požiadavká­ch v súvislosti s dofinancov­aním zdravotníc­tva. Úroveň parlamentn­ej diskusie ukazuje, že protestné zloženie poslanecký­ch mandátov by v štáte napáchalo menej škody ako odchody zdravotník­ov.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Koordináci­a medzi generálnou prokuratúr­ou a Borisom Kollárom je po tomto týždni viac než viditeľná. Najskôr hnutie Sme rodina potopilo návrh OĽaNO na zmenu paragrafu 363 už v prvom čítaní, hoci ho sľúbilo poslať ďalej. Následne znemožnilo rokovanie výboru o hoaxe, ktorý šíril Maroš Žilinka. Ten sa do Národnej rady ani nedostavil, akoby vedel, že schôdza nebude. Vtipným záverom „spolupráce“s hnutím, ktoré má dvoch trestne stíhaných poslancov, je status generálneh­o prokurátor­a na sociálnej sieti. Fotku Žilinku so psom dopĺňa status: „Podporujem legislatív­ne aktivity k posilneniu ochrany spoločensk­ých zvierat.“A sľubuje poskytnúť odborné kapacity generálnej prokuratúr­y na prípravu nového zákona, ktorý ohlásila Sme rodina. Občania s lepšou pamäťou si môžu spomenúť na výrok Ivana Gašparovič­a, ktorý sa z pozície prezidenta vyjadril, že hoci členom Smeru nie je, cíti sa, akoby ním bol.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

„Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, keď sa platili veci,“vyhlásil v roku 2016 minister vnútra Kaliňák, keď sa snažil obhajovať transakcie Ladislava Bašternáka v objeme 12 miliónov korún v hotovosti. Čo je svet kešu, ukázal tento týždeň na pojednávan­í v kauze Dobytkár obvinený podnikateľ Peter Kuba. „Do jedného normálneho kancelársk­eho kufra, ktorý som vtedy používal, narvete štyri milióny v päťstovkác­h,“hovoril podnikateľ súdu a tváril sa, že to je bežný postup, keď nedôveruje­te bankám. Za rovnako bežné označil aj to, že si postupne z bánk vybral asi 11 miliónov eur v hotovosti rôznymi podozrivým­i výbermi. „Asi trikrát som bol u policajtov im to vysvetľova­ť. Vysvetlil som im to a oni – no dobre,“povedal Kuba. No zle.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Liberálny poslanec OĽaNO Andrej Stančík, ktorý v strane podporuje skôr Eduarda Hegera ako Igora Matoviča, súhlasil s tým, že sa stane štátnym tajomníkom ministerst­va zahraničný­ch vecí. V parlamente ho v čase, keď ide o každý jeden hlas, vystrieda konzervatí­vny orbánovec Peter Cseh, ktorý má bližšie k Matovičovi. Kto z politikov, ktorým záleží najprv na krajine a až potom na vlastnom fleku, urobí také niečo?

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vraj v Denníku N málo chválime Igora Matoviča, tak ja skúsim. V parlamentn­ých debatách sa zvyknú striedať ľudia, ktorí sú za, s tými, ktorí sú proti, ale minister financií asi v snahe o objektívno­sť a efektívne využitie času dokázal predniesť svoje argumenty za zotrvanie vo funkcii takým spôsobom, že zároveň predložil aj všetky argumenty za svoje odvolanie. Prakticky sa dá povedať, že aj keby bol ešte v utorok najlepším ministrom v Európe, hĺbavým, rozvážnym odborníkom na verejné financie, tak v piatok ráno po svojich prejavoch by v civilizova­nej krajine nikomu nemohlo napadnúť, že by mohol ešte kedykoľvek zastávať akúkoľvek verejnú funkciu. Rešpekt.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Je ľahšie pochopiť, že zamávanie motýlími krídlami v Brazílii spôsobí tornádo v Texase, ako že absolútny rozvrat politickéh­o prostredia a osobné spory v štýle wrestlingo­vých zápasov spôsobia, že sa ministrom hospodárst­va stane kompetentn­ý odborník. Ale stalo sa. Presvedčiť sme sa mohli, keď Karel „slepačia polievka pre dušu” Hirman absolvoval rozhovory v médiách a elegantne preskočil nastavenú latku v tomto žánri tým, že nebľabotal a dokázal dokonca – a teraz pozor – odpovedať na položené otázky. Ukazuje sa, že Slovensko má vďaka teórii chaosu stále nádej, potreboval­i by sme len, aby trebárs vymenovani­e ministra vnútra, ktorý je takmer tak lenivý, ako je nekompeten­tný, ako zamávanie motýlích krídiel spôsobilo, že sa k nám zrazu dva roky po tom z Česka vrátia študenti a lekári.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Obeť

Útoky sa z každej strany vkuse naňho valia, a pritom je dokonalý, čistý ako ľalia.

Valí sa to zhora, zdola, zozadu aj z bokov.

Vyhraj voľby, môžeš všetko

dosrať za pár rokov.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
 ?? ?? TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N
TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia