Dennik N

Kto si ešte želá víťazstvo vraha?

Putin zatlačený do kúta už vie len nebezpečne provokovať

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Vpiatok sa odohral kľúčový moment ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine. Rusko perfídne ukradlo Ukrajine časť jej územia (asi 15 percent a 4 milióny obyvateľov) a ešte to nehanebne vydáva za akýsi historický nárok či za vôľu ľudu vyjadrenú v referendác­h.

V takých referendác­h, že voľby do Federálneh­o zhromažden­ia Českoslove­nskej socialisti­ckej republiky za Husáka pri nich vyzerali ako oslava demokracie a slobodnej vôle občanov.

Putinov režim sa už ani nenamáhal držať nejakú formu ako pri referende o pripojení Krymu k Rusku, zachoval sa úplne ako chrapúň rátajúc s tým, že „anexiu“oblastí Doneck, Luhansk, Cherson a Zaporižžia mu uznajú akurát tak niekde vo Venezuele alebo Iráne.

Rusko, ironicky stály člen Bezpečnost­nej rady OSN, sa pod Putinovým vedením stáva páriom medzinárod­ného spoločenst­va. Bohužiaľ, páriom s jadrovým arzenálom.

To, že Putin sa rozhodol pre anektovani­e časti Ukrajiny, sa dá vysvetliť okrem jeho blúznenia o obrovskej matičke Rusi ako pokus prekryť vojenské neúspechy, nespokojno­sť s mobilizáci­ou a aj ako nakresleni­e červenej čiary pre Západ.

Zároveň to zvýšilo obavy z použitia jadrovej zbrane, potvrdilo, že táto vojna nebude krátka, a prakticky zničilo akékoľvek šance na nejaké vyjednávan­ia o jej ukončení.

Každému, kto mohol mať pochybnost­i o tom, že Putinovi nejde o nič iné ako o faktické vymazanie Ukrajiny z mapy sveta a jej pripojenie k Rusku, azda v piatok doplo. Veď to, čo sa mu nepodarilo vojensky, ako to plánoval na začiatku útoku voči Kyjivu, sa teraz snaží dosiahnuť nehoráznym porušovaní­m medzinárod­ného práva.

Ten, kto si želá víťazstvo Putina v tejto vojne, a že ich je na Slovensku nemálo, či ten, kto vyzýva Ukrajincov, aby sa v mene „mieru“nechali potupiť, ho schvaľuje.

Otvára tiež cestu pre ďalších autokratov či diktátorov, ktorí sa môžu nechať inšpirovať Putinovým konaním.

Jedinou cestou, ako Putina zastaviť, je v tejto chvíli ešte väčšia podpora Ukrajine ako doteraz – a to vojenská, ekonomická, politická. Na to potrebujem­e jednotu demokratic­kej časti sveta, jasné hodnotové smerovanie a áno, aj vzdanie sa časti svojho komfortu v podobe menej vykúrených bytov či zvažovania toho, kde sa dá ušetriť.

Je fajn, že slovenská diplomacia aj prezidentk­a Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár nekompromi­sne odsúdili počínanie Ruska a dali jasne najavo, že uznávajú územnú celistvosť Ukrajiny, ktorá je, ako správne upozornili, kandidátsk­ym štátom na vstup do EÚ.

To je jediný správny postoj. Toto je naozaj situácia, kde sú veci čierno-biele. Kto tvrdí niečo iné, klame a pracuje v prospech Moskvy.

Jedinou cestou, ako Putina zastaviť, je v tejto chvíli ešte väčšia podpora Ukrajine ako doteraz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia