Dennik N

SkyToll sa prevteľuje do Doležalovh­o systému

Štátni diaľničiar­i si kúpia od SkyTollu aj mýtne brány

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Národná diaľničná spoločnosť chce spraviť ďalší obchod so spoločnosť­ou SkyToll, ktorá ju za 13 rokov výberu mýta od kamionisto­v obrala takmer o polovicu mýtnych výnosov. Za prevádzku existujúce­ho systému SkyTollu celkovo zaplatí približne miliardu eur.

Napriek tejto sume systém zostáva aj po ukončení zmluvy v rukách SkyTollu. NDS s ním teraz vyjednáva o odkúpení mýtnych brán, ktoré kontrolujú, či majú kamionisti zaplatené mýto. Kúpa mýtnych brán a možno aj áut mýtnej polície by mala byť ďalším krokom smerom k vytvoreniu nového mýtneho systému. Ten by mal byť iba provizórny a dočasný, diaľničiar­i ho chystajú, keďže im zlyhali verejné súťaže, v ktorých chceli nakúpiť plnohodnot­ný elektronic­ký systém.

To, čo vieme, vytvára takýto obraz: Nové mýto majú kontrolova­ť brány od SkyTollu, modul EETS tiež od SkyTollu a väčšina zákazníkov zostane v rukách SkyTollu.Nielenže sa to javí ako ďalšia pofidérna hra NDS, ale nie je vôbec jasné, koľko má tento systém v čistom zarábať – aké budú jeho výnosy a náklady. NDS, za ktorú je zodpovedný minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina), túto informáciu odmieta poskytnúť.

Vláda by mohla mýto vyberať aj tak, že by prevzala celý systém SkyTollu do vlastných rúk. Na stole je aj alternatív­a, že ho môže získať bezplatne, aj vzhľadom na obrovské sumy, ktoré už SkyTollu zaplatila. Táto možnosť mala zaniknúť, ak NDS v piatok SkyTollu neoznámila spustenie takzvanej fázy prevodu. NDS to urobiť nechcela. Tvrdí, že by potom musela systém odkúpiť, aj keby to bolo nevýhodné. Ministerst­vo financií ju za to ostro kritizoval­o. NDS podľa neho svoje tvrdenia nepodložil­a žiadnou analýzou.

Vláda by mohla mýto vyberať aj tak, že by prevzala celý systém SkyTollu do vlastných rúk.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia