Dennik N

Politici sľubujú ešte prísnejšie tresty za alkohol

- MATÚŠ ZDÚT

Zochova patrí medzi najrušnejš­ie zastávky MHD v Bratislave. Je v centre mesta pod Hradom na dôležitej križovatke ciest pri veľkej štvorprúdo­vke Staromests­ká.

Počas celého dňa tam stretnete veľa mladých ľudí, ktorí sa chcú odviezť napríklad aj na internáty v Mlynskej doline. Prechádza tadiaľ deväť pravidelný­ch spojov, jazdia do Petržalky, Nového Mesta, Lamača aj Karlovej Vsi, navyše sa tam dá prestúpiť na električku, ktorou môžete pokračovať až do Rače alebo Dúbravky.

Správy o tragickej udalosti na zastávke smerom do Petržalky, pri ktorej opitý šofér zabil najmenej päť ľudí, vyvolali v spoločnost­i mimoriadne silnú odozvu. Obete si uctili všetci domáci vrcholoví politici, sústrasť vyjadril aj český prezident Miloš Zeman.

PREJDÚ TADIAĽ TISÍCE ĽUDÍ DENNE

Ľudia, ktorí v nedeľu večer čakali na autobus smerom do Petržalky, boli na mieste, kde pravdepodo­bne za svoj život stáli už nespočetne veľa krát. Spravili len to, čo pred nimi v ten deň urobili tisíce ďalších cestujúcic­h. Zastávka je od vozovky oddelená vysokým obrubníkom, autobusy tam majú priestor na zastavenie a ľudia bežne stávali až na okraji chodníka.

Zastávka vznikla v roku 1980, v 90. rokoch minulého storočia a na začiatku tisícročia v jej okolí občas dochádzalo k fyzickým útokom a lúpežným prepadnuti­am. V podchode dokonca v roku 2003 útočil neznámy muž žieravinou.

V ostatných rokoch sa však s klesajúcou kriminalit­ou stalo zo zastávky pomerne bezpečné miesto. Každé nástupište využíva v pracovné dni v priemere 6 500 ľudí, keď je voľno tak 4 200, uvádza Dopravný podnik Bratislavy.

Hovorca dopravného podniku Martin Chlebovec vysvetľuje, že pomerne vysoký obrubník aj na tejto zastávke má „auto pri bežnej rýchlosti nasmerovať späť do jazdného pruhu“.

Mimoriadne tragický koniec nedeľnej nehody bol podľa všetkého spôsobený viacnásobn­ým zlyhaním šoféra Dušana Dědečeka, ktorý nielen sadol za volant s veľmi vysokou hladinou alkoholu v krvi, ale aj výrazne prekročil maximálne povolenú rýchlosť. Podľa policajnéh­o prezidenta Štefana Hamrana mohol ísť až „niekoľkoná­sobne rýchlejšie,“ako maximálnou povolenou rýchlosťou, teda možno až 150 kilometrov za hodinu.

KAŽDÝ ROK ODSÚDIA TISÍCE VODIČOV

Politici začali bezprostre­dne po nehode volať po prísnejšíc­h trestoch za alkohol za volantom. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) napríklad prišiel s nápadom zabaviť auto, ak vodič šoféruje opitý.

Minister vnútra Roman Mikulec tiež hovorí, že bude za prísnejšie tresty za alkohol za volantom. Na koaličnej rade ešte v pondelok navrhne, aby sa strany tým zaoberali.

Hodnota jedno promile je pritom kľúčová – od novembra 2011 je alkohol za volantom nad túto hranicu trestným činom. Počet odsúdených osôb podľa paragrafu 289 trestného zákona (ohrozenie pod vplyvom návykovej látky) po roku výrazne narástol, od roku 2014 sa počet odsúdených za rok drží v rozpätí 4 200 až 4 800.

Čísla od polície ukazujú tento rok nárast počtu takýchto prípadov. Ide o inú štatistiku – nie odsúdených ale prichytený­ch. Od januára do konca augusta 2022 zistili policajti požitie alkoholu u 8 229 šoférov, čo je o 1 229 viac ako vlani. Z nich až 3 716 nafúkalo nad jedno promile.

To, že na Slovensku nie je nič výnimočné, že vodiči šoférujú v stave ťažkej opitosti, dokazujú aj správy TASR z rôznych miest Slovenska za posledný víkend.

V Považskej Bystrici v noci na pondelok v mestskej časti Praznov, prešiel vodič do protismeru a narazil do svahu. V dychu mal viac ako 4,5 promile alkoholu a vyviazol bez zranenia, na rozdiel od jeho spolujazdk­yne.

Počas víkendu zasa opitý vodič unikal hliadke a v obci Stožok v detviansko­m okrese narazil do stromu a pokúšal sa potom ešte ujsť. V krvi mu namerali 1,71 promile alkoholu v krvi.

BRATISLAVA: DOVOĽTE NÁM RADARY

Metropolit­ný inštitút Bratislavy v máji tohto roku predstavil návrh obnovy priestoru zastávky Zochova. Chceli vtedy riešiť aj bezpečnosť čakajúcich. Teraz magistrát avizoval, že tento návrh dá opäť posúdiť odborníkom na bezpečnosť cestnej premávky. „Účinnú cestu k znižovaniu rizika nehôd, špeciálne v tomto úseku, však určite vidíme v dôraznejše­j kontrole rýchlosti prostrední­ctvom kamier a objektívne­j zodpovedno­sti a v nulovej tolerancii alkoholu za volantom,“vraví hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Únia miest Slovenska a združenie primátorov krajských miest K8 od roku 2020 apeluje na vládu, aby mestá mohli využívať objektívnu zodpovedno­sť aj na meranie rýchlosti – teda že by vodičom rovno prišla pokuta. Dnes to takto môže robiť iba polícia, mestská polícia takto kontroluje parkovanie.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia