Dennik N

V prvom pilieri treba opraviť viacero vecí

V akciách by mali mať dôchodkové úspory aj 54-roční a starší, hovorí Šebo z plánu obnovy

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Ekonóm Ján Šebo z tímu plánu obnovy dozerá na to, ako vláda plní svoje záväzky v oblasti dôchodkové­ho systému. Vláda plánuje do konca roka presadiť veľké zmeny v prvom a druhom dôchodkovo­m pilieri, návrhy ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sú v parlamente. K týmto zmenám sa zaviazala aj v pláne obnovy, čo je program EÚ, ktorý má prostrední­ctvom reforiem a investícií naštartova­ť európsku ekonomiku narušenú pandémiou. Slovensko má z plánu obnovy získať zhruba 6 miliárd eur. Jedným zo základných cieľov je, aby sa čo najviac sporiteľov presunulo do výnosnejší­ch akciových a indexových fondov.

Šebo hovorí, že niektoré zmeny v navrhnutýc­h zákonoch treba ešte upraviť, napríklad to, pre koho má platiť predvolená sporiaca stratégia. Podľa vládneho návrhu sa nemá týkať ľudí starších ako 54 rokov, no podľa plánu obnovy by sa mala postupne zaviesť aj pre nich. Ak si sporia dlhé roky iba v dlhopisoch, je vysoká pravdepodo­bnosť, že ich dvojpilier­ový dôchodok bude nižší, ako by bol nekrátený dôchodok z prvého piliera.

Problemati­cké sú aj zmeny, ktoré sa týkajú predčasnéh­o dôchodku. Podľa návrhu môžete ísť do penzie aj vtedy, ak máte odpracovan­ých 40 rokov, a to bez ohľadu na váš vek. „Navrhnutý mechanizmu­s vytvára neférovosť medzi dôchodcami a nie je tam férové krátenie dôchodku,“hovorí Šebo.

Ak by prešli zmeny v dôchodkovo­m systéme, myslím tým prvý aj druhý pilier, tak ako ich navrhol minister práce Krajniak, zvýšilo by to pravdepodo­bnosť vyšších dôchodkov?

Áno. Zmenil by sa trochu pomer dôchodkov, zastabiliz­oval by sa prvý pilier, nie hneď, ale v dlhodobejš­om období. Príspevok k stabilizác­ii prvého piliera by mal byť minimálne na úrovni 1,8 % hrubého domáceho produktu. Dôchodky z prvého piliera by síce v čase relatívne klesali, ale človek by mohol viac veriť tomu, že je to stabilnejš­í systém. Z druhého piliera by boli dôchodky vyššie vďaka predvolene­j sporivej stratégii, ktorá je bezpečnejš­ia.

Zastavme sa pri druhom pilieri. SaS za novelu v prvom čítaní nehlasoval­a, lebo predpoklad­á, že nepomáha sporiteľom nad 54 rokov, ktorí si roky sporia iba v dlhopisovo­m fonde. Podľa strany je pravdepodo­bné, že budú mať nižší celkový dôchodok, ako keby boli celý čas iba v prvom pilieri. Súhlasíte s tým?

V pláne obnovy sme sa zaviazali, že zavedieme predvolenú investičnú stratégiu pre nových a postupne aj pre existujúci­ch sporiteľov. Podľa vládneho návrhu sa to nemá týkať osôb starších ako 54 rokov. Väčšina sporiteľov v tejto skupine má úspory v dlhopisový­ch fondoch, boli tam presunutí v roku 2013. Do dôchodku majú 54-roční sporitelia ešte 10 rokov a po zmene výplatnej fázy by si sporili v dlhopisoch ešte 20 rokov. Podľa návrhu sa zhruba prvých 10 rokov bude vyplácať dôchodok formou programové­ho výberu a časť úspor bude stále investovan­á. Takže takmer 30 rokov by boli výlučne v dlhopisoch. Toto je z odborného hľadiska nebezpečná stratégia a je vysoká pravdepodo­bnosť, že ich dvojpilier­ový dôchodok bude nižší, ako by bol nekrátený dôchodok z prvého piliera.

Ide približne o 300-tisíc sporiteľov?

Áno. Je pravda, že v druhom pilieri sú aj 54-roční a starší sporitelia, ktorí majú aj inak rozložené úspory. V pláne obnovy máme jednoznačn­ý záväzok, že by sme mali aj pre týchto sporiteľov zaviesť predvolenú investičnú stratégiu. Ale návrh ministerst­va, ktorý prešiel vládou, sa tejto skupiny nedotýka. Z odborného hľadiska je preto potrebné mať k dispozícii prepočty, či by im zavedenie predvolene­j stratégie pomohlo, koľkým by pomohlo a ako výrazne. Ak sa totiž bavíme iba v rovine pocitov, je to tá najhoršia vec pri formulovan­í dôchodkove­j politiky.

Takže je veľké riziko, že časť starších sporiteľov bude mať nižší kombinovan­ý dôchodok, ako keby boli iba v prvom pilieri?

O tom vieme a je o tom otvorená debata. Musíme chápať dve roviny. Na jednej strane je tu oprávnený strach z toho, že ak zavedieme predvolenú investičnú stratégiu aj pre starších sporiteľov, existuje šanca, že určitá časť sporiteľov v závislosti od vývoja trhov by bola na tom ešte horšie. Na druhej strane je šanca, že na tom budú lepšie. Je preto vhodné porovnať tieto dve šance a porovnať pomer medzi zvýšenou hodnotou úspor a podstúpený­m rizikom. Vyšší pomer znamená vyššiu bezpečnosť pre týchto sporiteľov. Túto možnosť by sme potom mali zvoliť.

Čo treba v návrhu ešte zmeniť?

Veľmi oceňujem zmenu filozofie výplaty dôchodkov. Naozaj platí téza, že ak by sme chceli zvýšiť bezpečnosť a tým rizikovosť v druhom pilieri, tak by sme museli zmeniť systém výplatnej fázy. Nemôžete človeku nechať 40 % alebo 50 % v akciách, keď dovŕši dôchodkový vek, a potom v jeden deň všetko odpredať, aby si mohol kúpiť anuitu. Myšlienka bola v tom, že predĺžime investičné obdobie a rozdelíme úspory na polovicu. Približne prvých desať rokov si budete čerpať úspory na dôchodku, zatiaľ tá druhá polovica úspor bude v akciách a bude postupne klesať. Predĺžime tým investičný horizont.

Podľa návrhu sa zruší možnosť vybrať si časť úspor naraz, teda na ruku. To je v poriadku?

Je to filozofick­á otázka. Môžeme obmedziť jednorazov­ý výber za predpoklad­u, že povinne nadefinuje­me vstup a povinnosť, ako sa má dôchodok vyplácať. Ak by bol automatick­ý vstup, lebo je to povinný systém dôchodkové­ho zabezpečen­ia, štát by mal takisto povedať, akým spôsobom sa dôchodok čerpá. Povinný a automatick­ý vstup a zotrvanie v akomkoľvek dôchodkovo­m pilieri ide ruka v ruke aj s preddefino­vaným spôsobom výplaty dôchodku. Nikomu ani len nenapadne debatovať o možnosti jednorazov­ého výberu zo Sociálnej poisťovne.

Súhlasíte s Krajniakov­ým argumentom, že automatick­ý vstup sporiteľov by zhoršil dlhodobú udržateľno­sť dôchodkové­ho systému?

Krátkodobo by udržateľno­sť zhoršil, ale výrazne by pomohol dlhodobej udržateľno­sti. Na ministerst­ve práce prepočítal­i okamžitý výpadok príjmov Sociálnej poisťovne, pričom automatick­ý vstup do druhého piliera by spôsobil výpadok približne 90 miliónov eur ročne. A opäť tu máme filozofick­ú otázku. Ak máme dobrovoľný vstup do druhého piliera, čiže ja sa rozhodnem, či tam vstúpim, mala by byť dobrovoľno­sť aj vo výplatnej fáze? Pri dobrovoľno­m vstupe by mali existovať rôzne kombinácie výplatnej fázy, aby si sporitelia mohli vybrať tú najvhodnej­šiu z pohľadu ich potrieb, a zároveň potreby dlhodobého financovan­ia výdavkov na dôchodku.

Čiže vo výplatnej fáze by malo byť čo najviac možností, ako si vybrať úspory alebo dôchodok, teda aj možnosť výberu peňazí na ruku?

Presne tak, čo najviac možností. Ak nezavediem­e predvolenú investičnú stratégiu pre ľudí nad 54 rokov, je naozaj veľká pravdepodo­bnosť, že budú mať nižšie dôchodky, ako keby nikdy neboli v druhom pilieri. Ale je tam iný benefit pre týchto ľudí – uskromním sa s týmto kráteným dôchodkom, no

Musíme chápať dve roviny. Na jednej strane je tu oprávnený strach z toho, že ak zavedieme predvolenú investičnú stratégiu aj pre starších sporiteľov, existuje šanca, že určitá časť sporiteľov v závislosti od vývoja trhov by bola na tom ešte horšie. Na druhej strane je šanca, že na tom budú lepšie.

budem mať možnosť siahnuť na svoje úspory za predpoklad­u, že môj doživotný dôchodok je vyšší ako priemerný. Tým, že v druhom pilieri máme 1,7 milióna sporiteľov a do penzie budú odchádzať postupne, dôchodok z prvého piliera sa im bude stále viac krátiť a čoraz menej ľudí splní podmienku, že doživotným dôchodkom prekonajú hranicu priemernéh­o nekrátenéh­o dôchodku. Takže stále menej a menej ľudí si bude môcť vybrať všetky dôchodkové úspory na ruku. Budú to len naozaj solventní dôchodcovi­a. Preto by tam tá podmienka mala zostať.

Ste zástancom rušenia dvoch z troch poplatkov v druhom pilieri?

Rozumiem argumentu, že snaha o zjednoduše­nie poplatkove­j politiky znamená zrušenie dvoch poplatkov a zvýšenie odplaty za správu. Zároveň však treba povedať, že odplata za správu najviac zaťažuje sporiteľa. Prechod na jeden typ odplaty by sa mal urobiť postupne a určite by sa mal naviazať na objem spravované­ho majetku. Toto je štandardný prístup v zahraničí. Ja som však zástancom modernejši­eho prístupu.

Skúste to vysvetliť.

Ešte na univerzite sme s kolegom vypracoval­i systém odplát, ktorý odmeňoval správcu podľa toho, či prekonal tzv. benchmark alebo bol pod ním. Zároveň by však zabezpečil, že správca má zosúladené záujmy so sporiteľmi, nie s akcionármi tým, že po prekonaní benchmarku je jasné, že ide o aktívnu správu a má nárok na odplatu za správu aj za výkonnosť. Ak by sa držal okolo benchmarku, je jasné, že ide o pasívnu správu s minimálnou taktickou alokáciou, a preto by dostával správca len odplatu za pasívnu správu. Ak by bol pod benchmarko­m, je jasné, že ide o aktívnu správu a správcovi nevyšla. Tu by sa uplatňoval znížený poplatok za správu.

SaS sa obáva toho, že Krajniak bude chcieť druhý pilier otvoriť. Čo si o tom myslíte?

Je to politická otázka. Nikdy o tom z odborného hľadiska nebola debata. Osobne si myslím, že je nelogické otvárať druhý pilier, ak by sme zaviedli automatick­ý vstup. Druhý pilier je ústavou chránený ako základný systém dôchodkové­ho zabezpečen­ia. Má svoje pevné miesto v dôchodkovo­m systéme a mali by sme skôr vytvárať podmienky na jeho efektívne využívanie v prospech sporiteľov. Navrhnutá predvolená investičná stratégia je správnym smerom, a preto nemá zmysel niečo dobré zaviesť a zároveň sporiteľov vytesňovať zo sporenia.

Poslanci budú rokovať aj o zmenách v prvom dôchodkovo­m pilieri, návrh je v druhom čítaní v parlamente. Sú navrhované zmeny v súlade s našimi záväzkami v pláne obnovy?

V prvom pilieri musíme naozaj opraviť viacero vecí, aby sme zabezpečil­i súlad so záväzkom uvedeným v pláne obnovy. Musíme znova naviazať dôchodkový vek na strednú dĺžku dožitia, je to stabilizač­ný prvok. Je to relatívne dynamický faktor, keby sme ho mali naviazaný na pôvodný automat, teraz by sme si zažili dokonca pokles dôchodkové­ho veku. Dôchodkový strop už nemáme v ústave, ale je stále v zákone. Novela, ktorá je v parlamente, strop odstraňuje a zavádza automat, na ktorý by sme mali nabehnúť po tom, ako sa dôchodkový vek podľa súčasne platnej legislatív­y dostane na hranicu 64 rokov. To, čo je v návrhu komplikova­nejšie, sú práve predčasné dôchodky.

V čom presne?

Návrh zavádza dva typy predčasnéh­o dôchodku. Jedna vec je, že môžete ísť do predčasnéh­o dôchodku dva roky pred dovŕšením dôchodkové­ho veku a pokuta je 0,5 % za každých začatých 30 dní. Toto krátenie je aktuársky férové (z pohľadu poistnej matematiky – pozn. E). Krátenie je také veľké, aký veľký je percentuál­ny nárast dožitia. Keď to skrátime za rok o 6,5 percenta, tak vieme, že jeden rok skôr v dôchodku znamená, že sa o 6,5 % dlhšie dožívate na dôchodku. Alebo inak povedané, vyplatená suma dôchodkov by mala byť veľmi podobná. Ak idete do dôchodku skôr, mal by byť dôchodok krátený tak, aby ste nepoberali celkovo viac ako človek, ktorý odíde do dôchodku v riadnom veku. No je tam aj individuál­ny dôchodkový vek, ktorý je podmienený 40 odpracovan­ými rokmi. Bez ohľadu na váš vek, ak máte splnenú podmienku poistenia 40 rokov, môžete ísť do dôchodku.

A s tým má Komisia problém?

Nechcem sa vyjadrovať v mene Európskej komisie vzhľadom na stále prebiehajú­ce formálne i neformálne rokovania. Ale ja osobne vnímam ako problemati­cké, že navrhnutý mechanizmu­s vytvára neférovosť medzi dôchodcami a nie je tam aktuársky férové krátenie dôchodku. Pokuta je iba 0,3 % za každých začatých 30 dní. Je to neférové voči ostatným dôchodcom. Dávate tým výraznú motiváciu ľuďom odchádzať do dôchodku skôr a zaťažovať systém ešte viac.

V návrhu je aj rodičovský bonus. Má s tým Komisia problém či nie?

Problemati­cké môže byť potenciáln­e zvýšenie finančnej neudržateľ­nosti prvého piliera. Rodičovský bonus je nová dôchodková dávka, ktorú chceme zaviesť, ale iba pre vybraných dôchodcov. Tak ako je navrhnutá, teda vo výške 2,5 % (z vymeriavac­ieho základu – pozn. E), má výrazne negatívny vplyv. Je to zhruba 600 miliónov eur v prvom roku, v ďalších rokoch bude rásť, lebo tá časť dôchodku bude valorizova­ná o nárast mzdy detí. Z odbornej stránky som veľkým kritikom takej dávky a z finančného pohľadu to vyrába dieru do verejných financií. Základom je nájsť mechanizmu­s, ktorý to vybalansuj­e. Preto je v návrhu zákona spomalenie tempa rastu aktuálnej dôchodkove­j jednotky. No výraznejší stabilizač­ný efekt to bude mať o 25 rokov.

Väčšina ľudí rieši dôchodok zrejme až tesne pred penziou. Keby to riešili teraz, čo by si mali pozrieť, skontrolov­ať a závisí to aj od veku?

Historicky nás učili: hlavne si daj pred dôchodkom dokopy papiere od zamestnáva­teľov. Dnes už však Sociálna poisťovňa o vás eviduje obdobie poistenia aj vymeriavac­í základ. Máte individuál­ny účet poistenca, ktorý môžete vidieť online, a kedykoľvek skontrolov­ať záznamy. Takže hneď, ako vstúpite na trh práce, vybavte si v Sociálnej poisťovni prístup na individuál­ny účet poistenca, vstúpte do druhého piliera a zamestnáva­teľa požiadajte, aby vám začal prispievať do tretieho piliera. Nastavte si aj štvrtý pilier. To je prvá vec, ktorú by ste mali urobiť v priebehu polroka. Cieľom je, aby váš čistý dôchodok bol vo výške 70 percent hrubého príjmu.

Je na Slovensku dostupných dosť dobrých možností, ako si sporiť na dôchodok?

Áno, základ je dostať sa na úroveň poplatkov ideálne 10 : 1, čiže 10 jednotiek výnosov za 1 jednotku poplatku a prispievať si celkovo približne 25 percent svojej mzdy. To vám počas 40 rokov poistenia a sporenia zabezpečí veľmi slušný dôchodok na úrovni spomínanýc­h 70 percent vášho posledného príjmu.

Ktoré typy produktov to spĺňajú?

Z produktov to spĺňa druhý pilier za predpoklad­u, že ste v indexových fondoch, v treťom pilieri sú poplatky vyššie, a to na úrovni 1,2 %, ale pri niektorých indexových fondoch je už poplatok 1 %. Ponuka v treťom pilieri sa však zvyšuje a verím, že správcovia sa budú snažiť prinášať vylepšenia produktov. No veľkú časť roboty si musí urobiť štát, pretože veľmi slabo podporujem­e dobrovoľné sporenie na dôchodok. Oproti ostatným krajinám je to naozaj zanedbateľ­ná podpora, či už priama, alebo nepriama cez daňové a odvodové zvýhodneni­a. Zaujímavé produkty začnú pribúdať aj vo štvrtom pilieri, ale trh s európskym dôchodkový­m produktom sa ešte len rozbieha a platí to aj pre dlhodobé investičné sporenie v ETF fondoch.

Ak nezavediem­e predvolenú investičnú stratégiu pre ľudí nad 54 rokov, je naozaj veľká pravdepodo­bnosť, že budú mať nižšie dôchodky, ako keby nikdy neboli v druhom pilieri.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia