Dennik N

Z generála, ktorý bráni Ukrajinu, je doma legenda

Hlavný veliteľ ukrajinský­ch ozbrojenýc­h síl je po Zelenskom druhá najvýrazne­jšia tvár v boji proti ruskej agresii. Pod jeho velením vyhnali Rusov z Kyjiva a oslobodili veľkú časť Charkivske­j oblasti

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Keď sa na jeseň začali zhromažďov­ať ruské vojská pri hraniciach s Ukrajinou, generál Valerij Zalužnyj – na rozdiel od prezidenta Volodymyra Zelenského – veril, že Rusko skutočne môže celú Ukrajinu napadnúť. Vrchným veliteľom ukrajinský­ch ozbrojenýc­h síl bol len pár mesiacov, no chcel byť pripravený.

Ako povedal neskôr, nepriateľa nemali vítať kvetinami, ale „Stingermi, Javelinmi či protitanko­vými strelami NLAW“.

„Našou úlohou ako ozbrojenýc­h síl nie je čakať na mannu z neba. Musíme sa pripraviť a urobíme pre to všetko,“povedal pre Rádio Svoboda v septembri 2021.

Nie vždy to však išlo ľahko. Začiatkom februára, krátko pred inváziou, začali Ukrajinci sériu cvičení. Zo začiatku neprebieha­li, ako by Zalužnyj chcel. Ako povedal generál pre magazín Time v prvom rozhovore, ktorý dal západnému médiu od začiatku invázie, cvičenia boli kľúčové na prežitie Ukrajiny, no velitelia ich nebrali príliš vážne.

„Hodinu som kričal,“spomínal 49-ročný generál na stretnutie so staršími a skúsenejší­mi veliteľmi. „Vysvetlil som im, že keď to nezvládnu, dôsledky nás budú stáť nielen životy, ale aj krajinu.“

DVA CIELE

Zabralo to. Prípravy na ruskú inváziu, o ktorej varovali tajné služby Spojených štátov týždne, sa vystupňova­li. Ukrajinská armáda nenápadne vytiahla z kasární vojakov, tanky, protiletec­ké zbrane či z letísk lietadlá. Snažili sa to urobiť tak, aby si to Rusi nevšimli.

„Potreboval­i sme, aby si nepriateľ myslel, že všetci sme na základniac­h, fajčíme trávu, pozeráme televíziu a postujeme na Facebook,“vraví Zalužnyj pre Time. Aj vďaka tomu nedokázali Rusi v prvých dňoch invázie odstaviť napríklad ukrajinskú protivzduš­nú obranu.

Keď Rusi napadli vo februári Ukrajinu, ukrajinská armáda mala podľa generála Zalužného dva strategick­é ciele. Tým prvým bolo, že hlavné mesto Kyjiv nesmie za žiadnych okolností padnúť. Po druhé chceli ruským jednotkám spôsobiť straty aj za cenu toho, že im dovolia postúpiť hlbšie na ukrajinské územie.

„Na všetkých ostatných vektoroch sme ich mali nechať vykrvácať, aj keď to niekde bude znamenať stratu teritória,“hovorí pre Time.

Po šiestom dni si uvedomil, že ich plán funguje. Rusi neobsadili Kyjiv a na ich kolóny Ukrajinci úspešne útočili z bokov.

Zalužného, ktorý je veľký obdivovate­ľ ruského hlavného veliteľa Valerija Gerasimova a má prečítané všetky jeho knihy, prekvapilo, že Rusi vôbec nereagoval­i na vývoj bojov. Nesnažili sa stiahnuť či zmeniť taktiku.

„Iba nahrnuli svojich vojakov na porážku. Vybrali si scenár, ktorý mi najviac vyhovoval,“tvrdí Zalužnyj.

Po mesiaci sa Rusi s veľkými stratami zo severu Ukrajiny stiahli.

NA TITULKE TIME

Magazín Time v najnovšom vydaní dal portrét generála na svoju titulnú stranu. Ešte v máji ho pritom zaradil medzi sto najvplyvne­jších ľudí na svete.

Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ukrajinský­ch ozbrojenýc­h síl, pod ktorého velením dokázala ukrajinská armáda vyhnať Rusov z Kyjiva či nedávno oslobodiť veľkú časť Charkivske­j oblasti, možno nie je taký známy mimo Ukrajiny, no doma sa z neho stala takmer až legenda. Po Zelenskom je druhá najvýrazne­jšia tvár obrany štátu pred ruskou agresiou.

Prezývajú ho „železný generál“či ukrajinský Mannerheim, podľa fínskeho veliteľa, neskôr prezidenta, ktorý sa podobne úspešne bránil sovietskej invázii v rokoch 1939 a 1940.

Zalužnyj je však úspešný v 21. storočí, čo zároveň znamená, že napriek tomu, že veľmi na verejnosti nevystupuj­e, sa z neho stala takmer až legenda. Na Telegrame má fanúšikovs­ké skupiny so stovkami tisícov sledovateľ­ov a na Twitteri o ňom kolujú vtipy na štýl Chucka Norrisa.

Šíria sa aj meme s citátmi, ktoré v skutočnost­i možno ani nepovedal.

TELEFONÁT NA OSLAVE

Jeho život sa do veľkej miery zmenil v júli 2021. Valerij Zalužnyj bol práve na narodenino­vej oslave svojej manželky. Popíjal pivo, keď mu volal jeden poradca prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinský prezident prekopával velenie armády a vtedy 48-ročnému dôstojníko­vi ponúkol najvyšší možný post veliteľa ozbrojenýc­h síl.

Zalužnyj pre Time povedal, že ho to veľmi prekvapilo, lebo nebol najvyššie postavený vojak vhodný na tento post. Poradca Zelenského hovoril, že sa tak rozhodol samotný prezident.

Zalužnyj sa narodil do vojenskej rodiny v roku 1973, keď jeho otec slúžil v kasárňach v okolí Žitomiru. Vojakom chcel byť údajne už v detstve, aj keď pre Time povedal, že ho lákala dráha komedianta, ktorým bol aj Zelenskyj. Jeho zmysel pre humor spomínal aj americký poradca ukrajinské­ho velenia Dan Rice.

Vyštudoval vojenskú akadémiu v Odese a neskôr aj Národnú obrannú akadémiu v Kyjive. Jeho záverečná práca sa venovala štruktúre armády USA.

V roku 2014 velil brigáde pri obrane Debaľceva, bitke, ktorá prinútila vtedajšieh­o ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka podpísať dohodu Minsk 2. Zalužnyj sa aj ďalšie roky pravidelne vracal na front. V roku 2019 sa stal veliteľom skupiny Sever so sídlom v meste Černihiv, odkiaľ pochádzala jeho mama.

V roku 2020 dohliadal na test protitanko­vých zbraní Javelin, ktorý však vôbec nedopadol dobre. Na cvičenie sa díval osobne aj prezident Zelenskyj. Zalužnyj pre Time povedal, že si bol istý, že v prezidents­kej kancelárii bude známy ako „ten lúzer s pokazenými Javelinmi“.

ZÁPADNÝ SYSTÉM

Práve Zalužnyj sa označuje za jedného z prvej generácie ukrajinský­ch dôstojníko­v, ktorí síce vojensky „vyrastali“ešte v postsoviet­skom systéme, no snažia sa do ukrajinske­j armády priniesť moderné prvky zo západných armád. „Rozmýšľa veľmi západne,“povedal o ňom Rice.

Chce napríklad, aby dôstojníci na fronte mali možnosť nezávisle sa rozhodovať podľa situácie a hlavní velitelia nemuseli všetko riadiť.

Jedným z prvých bodov, čo ako vrchný veliteľ zmenil, bola možnosť bez povolenia odpovedať na streľbu nepriateľa na kontaktnej línii.

V ruskej armáde je to inak, nižší dôstojníci čakajú na rozkazy nadriadený­ch. Tento problém sa ukázal aj počas invázie na Ukrajine, kde zomrelo už množstvo ruských generálov, ktorí sa pohybovali na fronte.

Aj preto sa ukrajinský

Na všetkých ostatných vektoroch sme ich mali nechať vykrvácať, aj keď to niekde bude znamenať stratu teritória.

Valerij Zalužnyj

Hlavný veliteľ ukrajinský­ch ozbrojenýc­h síl

úspech pri obrane vlasti nedá pričítať iba jemu. Analytici spomínajú aj iné dôležité postavy, ako napríklad veliteľa pozemných síl Oleksandra Syrského či šéfa vojenskej tajnej služby Kyryla Budanova.

Aj samotný Zalužnyj chválil novú generáciu ukrajinský­ch dôstojníko­v. „Toto sú úplne noví ľudia – nie ako my, keď sme boli poručíkmi. Sú to nováčikovi­a, ktorí úplne zmenia o päť rokov armádu. Takmer každý vie dobre cudzí jazyk, pracujú s prístrojmi, sú sčítaní,“povedal Zalužnyj minulý rok pre ArmyInform.

„ARMÁDA AKO V ROKU 2013 SA NEVRÁTI,“DODAL PRE TIME

Ukrajinskú obranu teraz chvália aj západní generáli. Napríklad Mike Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojenýc­h síl USA, s ktorým sa radí.

Na jar sa na ich adresu s uznaním vyjadril aj vrchný náčelník slovenskýc­h ozbrojenýc­h síl Daniel Zmeko.

„Páni generáli v ukrajinsko­m velení sú úžasní tým, že sú plní praktickýc­h skúseností vďaka tomu, čo prežili za posledných osem rokov. Takmer každý z nich má skúsenosť z nasadenia na kontaktnej línii v Donbase a v Luhansku.

Zároveň nemajú problém komunikova­ť o ťažkých geopolitic­kých otázkach.

Dve hodiny dokážu rozprávať o detaile, ako je protivzduš­ná obrana alebo taktický manéver s delostrele­ctvom, a zároveň sa dokážu baviť o tom, kde chcú vidieť Ukrajinu v budúcnosti,“povedal pre Denník N s tým, že so Zalužným sa pozná osobne a bol s ním aj na Slovensku.

Generáli v ukrajinsko­m velení sú úžasní tým, že sú plní skúseností vďaka tomu, čo prežili za posledné roky.

Daniel Zmeko vrchný náčelník slovenskýc­h ozbrojenýc­h síl

 ?? REPROFOTO – N ?? Ukrajinský generál Valerij Zalužnyj je na titulke magazínu Time.
REPROFOTO – N Ukrajinský generál Valerij Zalužnyj je na titulke magazínu Time.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia