Dennik N

1938 a 2022

Na rozdiel od českoslove­nských vodcov sa ukrajinskí predstavit­elia rozhodli bojovať

-

Oukrajinsk­om zápase za slobodu proti ruskému vpádu sa píše denne a veľa. V najnovšom čísle časopisu Foreign Affairs tomu venoval rozsiahlej­ší príspevok rešpektova­ný americký historik Timothy Snyder, ktorého knihy vyšli aj u nás. Pri svojej úvahe o správaní lídrov vo chvíľach existenčné­ho ohrozenia sa dotkol aj Českoslove­nska.

„V čase, keď demokracia globálne upadá, ukrajinský odpor voči ruskej agresii predstavuj­e prekvapujú­ce potvrdenie viery v princípy demokracie a jej budúcnosť.“Dejiny demokracie dvadsiateh­o storočia ukazujú, čo sa stane, ak sa nik proti nástupu totality nepostaví. V roku 2022 sa ako bod zlomu črtá Ukrajina, v roku 1938 ním bolo Českoslove­nsko, píše Snyder. Vtedy sa európske mocnosti v Mníchove rozhodli ustúpiť nacistické­mu Nemecku, ktoré potom českoslove­nskú demokraciu zlikvidova­lo, českú časť štátu okupovalo a pripojilo k Ríši. V Českoslove­nsku sa tak odohralo niečo, čo Rusko zrejme plánovalo pre Ukrajinu. Podľa Snydera by Nemecko solídne vyzbrojené Českoslove­nsko možno len tak rýchlo neporazilo. Spojenci však Českoslove­nsko opustili a jeho lídri si v osudovej voľbe zvolili exil namiesto odporu. Druhá svetová vojna by sa podľa neho nebola mohla odohrať v tej podobe, keby sa Čechoslová­ci bránili: „Hitler by nemal pocit, že teraz ho už nič nezastaví, vďaka čomu získal spojencov a vystrašil nepriateľo­v.“

Na rozdiel od českoslove­nských vodcov sa ukrajinskí predstavit­elia rozhodli bojovať, hovorí Snyder.

Snyderove úvahy o možnom vplyve českoslove­nskej vojny s Hitlerom na svetové dianie sú, samozrejme, hypotetick­é. Mníchov a Hitler je minulosť, Zelenskyj a Putin prítomnosť. A spolu s ňou aj dnešné Slovensko. O voľačo ľahšie si vieme predstaviť rôzne scenáre ďalšieho vývoja u nás doma. Súčasná situácia môže vyústiť do predčasnýc­h volieb, ktoré môžu mať aj zahranično­politické dôsledky. V domácom kontexte pôjde o to, či si zvolíme garnitúru, ktorá dokáže lepšie spravovať štát. Smerom k zahraničiu – k Európskej únii, k NATO, k našim susedom – by sa však väčšmi ako zmena žiadala kontinuita, keďže v zahranične­j politike sa vláde darí udržať prozápadný kurz. Pomáha jej v tom prezidentk­a Zuzana Čaputová. Ak by sa k moci dostali falošní hlásatelia „mieru“ s ruským agresorom, náš východný sused by hraničil už nielen s neveľmi priateľský­m Maďarskom, ale aj s ďalším štátom praktizujú­cim obdobnú politiku. Na to, aby sa tak nestalo, treba oveľa menej úsilia a určite menej obetí, ako to hrozilo v prípade v roku 1938. Chce to oživiť a zmobilizov­ať občianske sebavedomi­e kombinovan­é so zodpovedno­sťou za štát. Ak by sa na zápas o pokračovan­ie svojho mandátu rozhodla aj prezidentk­a, mohlo by to povzbudiť mnohých, ktorí už strácajú nádej.

Aj takto sa dá čítať pozoruhodn­ý článok historika Timothyho Snydera.

Rozumiem však hlasom, ktoré zdôrazňujú možný katastrofá­lny vplyv prípadnej vojny s Hitlerom. Niet pochýb, že by priniesla brutálnu devastáciu obyvateľst­va i krajiny. Tisíce ľudí by na ňu doplatili životom, bombardova­nie Prahy by poničilo jej starovekú krásu. Moja mama vtedy bývala s otcom v Prahe, odkiaľ pochádzala, ešte sa nepresťaho­vali do Bratislavy, bombardova­nie Prahy a nacistický masaker by možno spôsobil, že by sme sa s bratom a so sestrou nikdy nenarodili.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia