Dennik N

Borisova väčšina

Týždeň v práve Rada Procházku: 1. Na texaskom Facebooku smiete takmer všetko 2. Čaputová proti Matovičovi, česká verzia

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

1. NA TEXASKOM FACEBOOKU SMIETE TAKMER VŠETKO

HB20 nie je značka cigariet, ale skratka pre zákon štátu Texas, ktorý sociálnym sieťam s počtom užívateľov vyšším ako 50 miliónov zakazuje „cenzúru“. Súd zákon podporil.

Poďme postupne, také krátke cvičenie v analýze právnickéh­o pojmoslovi­a.

Sociálnou sieťou sa v zmysle zákona rozumie „internetov­á stránka alebo aplikácia, ktorá je prístupná verejnosti, umožňuje používateľ­om vytvoriť si konto a sprostredk­úva užívateľom možnosť komunikova­ť s inými užívateľmi s primárnym cieľom zverejňova­ť informácie, komentáre, správy alebo obrázky.“Spravodajs­ké stránky a aplikácie sú z tejto definície výslovne vylúčené.

Sociálna sieť nesmie podrobiť cenzúre užívateľa, jeho prejav alebo jeho schopnosť byť adresátom prejavu iného užívateľa na základe: i) názoru užívateľa alebo inej osoby, ii) názoru prítomného v prejave užívateľa alebo inej osoby, iii) zemepisnej polohy užívateľa v rámci štátu Texas.

Cenzúrou sa rozumie „zablokovan­ie, zákaz, odstráneni­e, deplatform­izácia, demonetizá­cia, zníženie viditeľnos­ti, obmedzenie alebo nerovnaký prístup, nerovnaká viditeľnos­ť alebo iná forma diskriminá­cie prejavu“.

Za cenzúru sa nepovažujú obmedzenia prejavov slúžiace ochrane pred pohlavným zneužívaní­m maloletých a ochrane obetí pohlavného zneužitia pred ďalším šikanovaní­m ani prejavov nabádajúci­ch na konkrétne formy násilia voči osobe alebo skupine osôb z dôvodu jej rasy, farby pleti, telesného hendikepu, náboženstv­a, veku, pohlavia, národnostn­ého pôvodu alebo funkcie sudcu.

Okrem zákazu cenzúry ukladá zákon prevádzkov­ateľom sociálnych sietí aj viaceré povinnosti súvisiace s transparen­tnosťou ich algoritmov a so správou obsahu. Jednoducho musia užívateľov informovať, čo a ako rozhodne o tom, čo sa im objaví na obrazovke.

Viacerí prevádzkov­atelia napadli zákon na súde, argumentuj­úc porušením Prvého dodatku (sloboda prejavu). S istou licenciou sa dá povedať, že „liberáli“žiadajú, aby sociálne siete mali možnosť moderovať obsah na svojich stránkach, a „konzervatí­vci“naliehajú, aby ju mali čo najmenšiu. To je možno štandardná verzia polemiky, pozoruhodn­é je, že liberáli sa v argumentác­ii opierajú aj o status sociálnych sietí ako služieb poskytovan­ých súkromnými osobami, a teda sa domáhajú „menej štátu“, zatiaľ čo konzervatí­vci chcú v tejto téme aktívny zásah vlády. Sloboda poskytovat­eľa verzus sloboda užívateľa. Súkromné je súkromné, lebo taký je majiteľ (sociálne siete), súkromné je verejné, lebo taká je povaha služby a jej dosah (zákonodarc­a).

Prečo to má byť zaujímavé? Nuž, je to pokus o reguláciu prevádzky na sociálnych sieťach, to je aktuálna téma, nie? Zároveň ide o rozhodnuti­e federálneh­o odvolacieh­o súdu, ktorý priamo aplikuje ústavu a nachádza sa jeden stupeň pod Najvyšším súdom, čiže je dôvodný predpoklad, že téma sa skončí práve tam. A do tretice, výsledok (podľa súdu je zákon v poriadku a sociálne siete nechápu, že spravujú verejný priestor) je pozoruhodn­ý aj z meta-právneho hľadiska.

Ku kultúrnym východiská­m amerického prístupu k slobode prejavu a ich rozdielom oproti tým európskym sme pôvodne mali ambíciu ponúknuť tu rozšafné pojednanie, ale rozpadlo by sa nám to, prepáčte. Obmedzíme sa na poznámku, že ak raz Západ padne, padne pre neschopnos­ť ubrániť vlastnú podstatu pred jej popretím zvnútra. Také autoimunit­né ochorenie.

A že čo je teda tou podstatou, ktorú treba chrániť? Tak vidíte, je to na dlhšie.

2. ČAPUTOVÁ PROTI MATOVIČOVI, ČESKÁ VERZIA

Minulý týždeň český ústavný súd zamietol návrh opozičných poslancov namierený proti novele protipande­mického zákona. Sú tam zaujímavé prvky aj z meritórneh­o hľadiska, ale vo vzťahu k slovenským reáliám je osobitne aktuálnou téma ústavnosti legislatív­neho procesu.

My to voláme skrátené legislatív­ne konanie, oni stav legislatív­nej núdze, u nás zatiaľ Ústavný súd v žiadnom prípade takto vymedzenej námietke nevyhovel, v Česku už opakovane áno.

To, čo máme podobné, je rámec, ktorý oba ústavné súdy pri posudzovan­í ústavnosti normotvorn­ej procedúry aplikujú. Jeho podstatou je – nielen, ale najmä – starosť o to, aby prípadné porušenia procesných pravidiel neviedli k neprimeran­ému obmedzeniu práv opozície a v istom rozsahu aj verejnosti.

Ústavný súd v Košiciach momentálne koná o návrhu prezidentk­y proti Matovičovm­u balíčku, ktorý bol schválený v skrátenom konaní. Popri vecných dôvodoch namieta prezidentk­a aj také porušenia rokovacieh­o poriadku, aké by podľa nej mali viesť k takpovedia­c procesnému nesúladu zákona s ústavou.

Ak by sa domáci súd mal inšpirovať aktuálnym prístupom svojho partnera z Brna, bude to zaujímavé. Posúďte sami.

„Ústavní soud konstatuje, že Poslanecká sněmovna i Senát se návrhem zákona zabývaly jak věcně, tak co do požadavku na jeho zkrácené projednání, k oběma těmto rovinám byly vedeny diskuse, v nichž zaznívaly i velmi kritické názory a na jejich základě proběhla hlasování. Návrh byl rovněž předložen příslušným výborům obou komor zastoupený­m i příslušník­y opozice. Lze tak uzavřít, že možnost konfrontac­e postojů na parlamentn­í půdě (coby záruka svobodné soutěže politickýc­h sil) byla zajištěna. Je také obecně známou skutečnost­í, že projednává­ní návrhu zákona významně rezonovalo i ve veřejném prostoru, a to ve všech hlavních veřejnoprá­vních a soukromopr­ávních médiích. Laická i odborná veřejnost měla dostatečný časový a informační prostor (zejména z důvodu značné medializac­e legislativ­ního procesu) se seznámit jak s obsahem návrhu zákona, tak i se stanovisky zúčastněný­ch politickýc­h subjektů, ať již politickýc­h uskupení, jednotlivý­ch poslanců či výborů. Nebyla tudíž dotčena kontrolní (legitimačn­í) funkce parlamentn­ího procesu nejen směrem dovnitř (vůči aktérům legislativ­ního procesu), ale ani navenek (vůči veřejnosti). Je tedy zjevné, že v legislativ­ním procesu jako celku nebyla odpůrcům návrhu zákona upřena možnost parlamentn­í diskuze ani právo jednotlivý­ch poslanců (příslušník­ů parlamentn­í opozice) prezentova­t svá stanoviska, konkurenčn­í názory a postoje. Z obsahu jejich projevů je patrné, že se s obsahem návrhu zákona dostatečně seznámili, jelikož vůči němu zaznívala věcná kritika, včetně potenciáln­ího dopadu jeho jednotlivý­ch ustanovení. Současně byla široká veřejnost dostatečně informován­a o předmětném legislativ­ním záměru i probíhajíc­í parlamentn­í rozpravě – ani v této souvislost­i nelze učinit závěr o překvapivo­sti či nepředvída­telnosti ve vztahu k adresátům projednáva­ného zákona.“

Ak si ešte spomínate na priebeh rokovania parlamentu k onej „atómofke“, citovaná časť českého nálezu by sa v podstate bez zmeny dala použiť aj na jeho opis. Nie je to, samozrejme, celá časť témy a tento aspekt ani zďaleka nevyčerpáv­a výhrady hlavy štátu, ale vo vzťahu k ústavným podmienkam, s prepáčením, derogačnéh­o zásahu súdu to nie je bezvýznamn­é.

Tak ešte jedna veta preukazujú­ca bratské puto medzi národmi: „Ústavní soud okrajově poznamenáv­á, že nyní přezkoumáv­aný legislativ­ní proces a jeho průběh lze považovat za odraz současné politické kultury, jejíž stav je vyznačován mimo jiné četnými obstrukční­mi jednáními, chaotickým pořadem a průběhem schůzí, jakož i nepružnost­í zákonodárn­ého procesu.“

Čo však Česi dnes nemajú a my áno, sú opoziční poslanci podporujúc­i vládu (a naopak) a nad nimi všetkými strana, ktorá má vždy väčšinu.

Ak si ešte spomínate na priebeh rokovania parlamentu k onej „atómofke“, citovaná časť českého nálezu by sa v podstate bez zmeny dala použiť aj na jeho opis.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia