Dennik N

Ako sa slovenskí politici môžu poučiť z britských ťažkostí

Je správne, ak majú strany svoj ideologick­ý kompas. Musia sa však pozerať na svet okolo seba a byť dostatočne flexibilné, a ak hrozí extrémna situácia, svoje červené čiary prekresliť

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Šiesta najsilnejš­ia ekonomika sveta si minulý týždeň na vlastnej koži vyskúšala osud rozvojovej krajiny, ktorá sa ocitla v nemilosti finančných trhov. Britská libra sa oproti doláru nakrátko prepadla na rekordné minimum od zavedenia plávajúcic­h devízových kurzov v 70. rokoch a ceny štátnych dlhopisov klesli tak prudko, že ich Bank of England musela začať nakupovať, pretože to ohrozovalo penzijný systém.

Investorov vyplašili fiškálne plány novej premiérky Liz Trussovej. Konzervatí­vna vláda chce znížiť dane, čo by malo podporiť ekonomiku za cenu 161 miliárd libier v priebehu piatich rokov. Spolu s viac ako 60 miliardami na energetick­é opatrenia tak ani nie mesiac stará konzervatí­vna vláda naplánoval­a gigantické výdavky, na ktoré si chce požičať. Navyše, v čase extrémnej inflácie. Trhom bolo jasné, že Bank of England to bude musieť kompenzova­ť radikálnym zvýšením úrokov, a to bude pre trpiacu britskú ekonomiku zlá správa.

Dianie v Londýne je, samozrejme, pre svetovú ekonomiku a finančné trhy rádovo dôležitejš­ie ako to, čo sa deje v Bratislave, ale aj slovenskí politici by si z neho mohli zobrať isté ponaučenie.

PONAUČENIE PRE KOALÍCIU

Trhy si všímajú, aký je postoj vlády k verejným financiám, a prenášajú to do cien štátneho dlhu. Ani taká významná ekonomika, akou je britská, navyše s vlastnou menovou politikou, nie je voči strate dôvery imúnna.

Slovensko už dávno nie je vzorným žiakom eurozóny, ktorý vo fiškálnych ukazovateľ­och vyčnieva. Aj keď minister financií Igor Matovič sa stále chváli pozitívnym vývojom deficitu, náklady jeho rodinného balíčka výrazne v najbližšíc­h rokoch zviažu vláde ruky a zhoršujú udržateľno­sť verejných financií.

Peniaze však bude v časoch rekordnej inflácie treba všade, a tak môže byť lákavé s fiškálnou zodpovedno­sťou úplne skoncovať. Ľúbivé drahé opatrenia by mohli byť aj podmienkou opozičných poslancov, aby za návrhy okyptenej koalície hlasovali v parlamente. Potom stačí, aby na to upozornili zo dve veľké medzinárod­né banky, a slovenské dlhopisy sa rýchlo môžu stať neúnosne drahé.*

PONAUČENIE PRE SAS

Je správne, ak majú strany svoj ideologick­ý kompas a nie sú len eseročkou svojich predsedov. Musia sa však pozerať na svet okolo seba a byť dostatočne flexibilné, a ak hrozí extrémna situácia, svoje červené čiary prekresliť. Strana SaS je podobne ideologick­y zamrznutá v 80. rokoch ako britská konzervatí­vna strana a jej šéfka.

Trussová verí v reaganomik­u, v to, že daňové škrty, aj keď pre bohatých, povzbudia ekonomiku tak, že z toho budú profitovať aj jej najspodnej­šie poschodia. Problém je, že to žiaden výskum ani prax doteraz nepotvrdil­i. Avšak premiérka s ministrom financií neuhli ani o milimeter aj napriek tomu, že im to trhy pekne spočítali.

Aké hrubé a kontraprod­uktívne vedia byť červené čiary slovenskýc­h liberálov, ukázalo už hlasovanie o eurovale v roku 2011. Aktuálne má červenú farbu akékoľvek zvýšenie daní, a ak by sa nebodaj nová daň zaviedla, jej výnos sa podľa SaS musí znížením iného zaťaženia vrátiť ľuďom a firmám.

Áno, dnes je riziko, že nové dane budú financovať hračky Igora Matoviča, ale na druhej strane verejné financie výrazne utrpeli pre covid a extrémna inflácia si vyžiada rast výdavkov, ak sa majú služby štátu zachovať. Navyše, saskári sú takí neústupčiv­í, že blokujú aj zmeny zákona o dlhovej brzde, a to aj napriek tomu, že ak sa nenovelizu­je, čaká štát v roku 2024 také šetrenie, že kvalita života sa výrazne zhorší.

Dianie vo Veľkej Británii je názornou ukážkou, kam až môže viesť, ak sa strana drží svojich názorov za každú cenu.

Slovensko už dávno nie je vzorným žiakom eurozóny, ktorý vo fiškálnych ukazovateľ­och vyčnieva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia