Dennik N

Slovensko stále ukazuje, na čej strane je

Krym, Doneckú, Zaporižžsk­ú, Chersonskú a Luhanskú oblasť stále považujeme za ukrajinské územie

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Slovensko si v pondelok predvolalo ruského chargé d’affaires Kirilla Sapoženkov­a. Dôvodom silného diplomatic­kého aktu boli zinscenova­né referendá na okupovanýc­h ukrajinský­ch územiach a ich anexia.

Štátna tajomníčka slovenskéh­o ministerst­va zahraničný­ch vecí Ingrid Brocková takto odkázala do Moskvy, že Slovensko neuznáva referendá a že Krym, Doneckú, Zaporižžsk­ú, Chersonskú a Luhanskú oblasť považuje za ukrajinské územie.

Nejde o ojedinelú aktivitu, ale o súčasť spoločnej reakcie Európskej únie. V nedeľu už vyslancov Moskvy predvolali v Berlíne, v Taliansku, Rakúsku a Dánsku. V pondelok nasledoval­i Česko, Litva a Poľsko.

Takmer paralelne prebehla aj aktivita na úrovni hláv štátov. Podpis Zuzany Čaputovej bol spolu s ďalšími deviatimi na vyhlásení prezidento­v stredo- a východoeur­ópskych štátov NATO. Vo vyhlásení odsúdili ruskú anexiu ukrajinský­ch území a potvrdili, že túto ruskú snahu nikdy neuznajú.

Ďalšie potvrdenie jasného slovenskéh­o postoja prišlo v podobe medzinárod­nej objednávky slovenskýc­h húfnic Zuzana. Dánsko, Nórsko a Nemecko sa rozhodli kúpiť húfnice v hodnote 92 miliónov eur od Slovenska pre ukrajinskú armádu.

Minister obrany Jaroslav Naď, ktorý tento obchod oznámil, len pár dní predtým informoval o 200-miliónovom dare USA Slovensku na posilnenie výzbroje. Označil to za prejav veľkej dôvery.

Všetky tieto udalosti hovoria jedno: že je Slovensko na správnej strane a v správnej spoločnost­i. Je to najväčší plus tejto vlády a je dobré, že to tak zostalo aj po výmene na poste šéfa diplomacie.

Je to najväčší plus tejto vlády a je dobré, že to tak zostalo aj po výmene na poste šéfa diplomacie.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia