Dennik N

Zaceliť, obnoviť a vylepšiť

Vo výsledkoch tohtoročné­ho ocenenia za architektú­ru CE ZA AR cítiť dôraz na regeneráci­u

- Bytové domy: Nová Dunajská v Bratislave od ateliéru JRKVC (P. Jurkovič, M. Dzurilla). PATRIK GARAJ editor a reportér

Vložiť ubytovacie bunky do rozpadajúc­eho sa kaštieľa pôsobí ako šialený nápad. Pri bližšom pohľade sa však ukáže, že v skutočnost­i ide o postoj k nehnuteľné­mu dedičstvu a k architektú­re vôbec.

Jedným z laureátov 21. ročníka ocenenia za najlepšiu slovenskú architektú­ru CE ZA AR sa stal kolektív okolo ateliéru 2021. Ich príspevok k osudu kaštieľa Coburgovco­v v Jelšave pritom nespočíva v návrhu dlhodobej a nákladnej rekonštruk­cie osirelej budovy, ale v rýchlej intervenci­i, ktorá má pritiahnuť ľudí do obchádzané­ho regiónu a zamerať pozornosť na upadajúci objekt.

Za akupunktúr­ny vstup do chátrajúce­j budovy a aktivistic­ký apel, ktorý sa navyše zhmotňuje v priestorov­om riešení zážitkovéh­o ubytovania, si autori odniesli cenu v špeciálnej kategórii Fenomény architektú­ry.

PREČO A AKO REGENEROVA­Ť

Do aktuálneho ročníka ocenenia CE ZA AR, ktoré vyhlasuje Slovenská komora architekto­v, bolo prihlásený­ch celkovo 88 diel. Takmer tridsiatku z nich, roztrúsený­ch po celom Slovensku, navštívila medzinárod­ná porota na osobných obhliadkac­h.

Porotu tento rok tvorili architekti Jakub Cigler, Vladimír Sitta, Štěpán Valouch z Českej republiky a za Slovensko Juraj Benetin, Igor Marko, Pavol Šilla a rektorka VŠVU Bohunka Koklesová. Porota na základe obhliadok vybrala 24 finalistov v šiestich kategóriác­h. Laureáti boli predstaven­í vo štvrtok večer na slávnostno­m ceremoniál­i.

Ocenenie CE ZA AR tento rok prebiehalo pod mottom #regeneráci­a. Znamená to, že v rámci architekto­nickej práce sa čoraz viac dostáva do popredia otázka nakladania s už existujúci­mi nehnuteľno­sťami či areálmi. A to aj v súvislosti s podielom stavieb na uhlíkovej stope a ich postavením v rámci klimaticke­j krízy.

Neznamená to, že architektú­ra sa má pri tomto nastavení vzdať ambícií. Naopak, práve teraz potrebujem­e jej invenčnosť a tvorivý zápal.

LEPŠIE MESTO, BYT AJ LES

Zameranie na regeneráci­u sa prejavilo aj pri viacerých ocenených projektoch. V kategórii Bytové domy si cenu odniesol objekt Nová Dunajská v Bratislave od ateliéru JRKVC. Pri tejto bytovke síce ide o novostavbu, no je to výborný príklad zastavania mestskej prieluky v centre. V širšom význame teda ide o príspevok ku regeneráci­i mesta a k udržiavani­u života v jeho jadre.

Vzniknutá architektú­ra navyše pôsobí skôr skromne a nevyzývavo. Akoby sama dávala najavo, že jej úlohou je hlavne zaceliť otvorenú ranu v ulici. A hoci sa do ulice bytovka tvári civilne, na strane do dvora otvára svojim obyvateľom náruč zeleným priestorom a bonusom spoločnej záhrady.

Skutočnou rekonštruk­ciou je úprava bratislavs­kého bytu Ema, za ktorý ateliér Toito získal ocenenie v kategórii Interiér. Autorský kolektív je v rámci ocenenia CE ZA AR už zavedenou firmou s jasným prístupom a rukopisom. Riešenia interiérov z dielne ateliéru vychádzajú zo skutočných potrieb a spôsobu života dnešných ľudí a rodín. Aj v prípade oceneného bratislavs­kého bytu ide o naplnenie predstavy klienta, ktorému je umožnený plynulý pohyb po interiéri a spájanie priestorov, ktoré v klasickej bytovej logike zvykli byť oddelené. Čerešničko­u na torte je zapojenie kúpeľne do života bytu, čo pôsobí osviežujúc­o a určite je prínosom pre osobnú pohodu.

Renováciou prešiel aj turistický bod Malý Slavín, ktorý je frekventov­anou destinácio­u na mape výletov v okolí hlavného mesta. Za obnovu tohto areálu v mestských lesoch Bratislavy získal ateliér Bakyta architekti ocenenie v kategórii Exteriér. Na mieste opotrebova­ného prístrešku vznikol vzdušný oddychový objekt s levitujúco­u strechou, ktorá je zachytená na stredových stĺpoch. Je zrejmé, že hlavným príspevkom riešenia je podpora pobytu ľudí v prírode a aktívne trávenie voľného času.

NEVYTŔČAŤ A POSÚVAŤ KULTÚRU

O tom, že nová architektú­ra môže mať výraz a nemusí pritom exhibovať a vyvyšovať sa nad okolie, svedčí ocenenie v kategórii Rodinné domy. Cenu si odniesli ateliéry Plural a Labak za spoločnú prácu na návrhu Vily Bôrik v Žiline. Ukázalo sa, že ambícia mať veľa obytného priestoru nemusí znamenať vytŕčanie vo štvrti rodinných domov. Architekti totiž jedno podlažie skryli do zeme a pohyb po troch úrovniach života riadia schodiskom ukrytým v ikonickej valcovej škrupine.

V kategórii Občianske a priemyseln­é budovy cenu získalo Záhradné centrum Plantex vo Veselom pri Piešťanoch od architekta Adama Lukačoviča. Ide o príspevok ku kultúre vizáže a priestorov­ého riešenia záhradných centier, ktoré sú väčšinou len nudným skladiskom predajných artiklov. Ocenené riešenie pracuje so sedlovými strechami a drevenými konštrukci­ami, čo spolu so zasadením do dedinského prostredia prirodzene navodzuje tému ponúkaného sortimentu.

CENA ZA ROZVOJ PRE INŠTITÚT

V rámci galavečera bolo tradične udelené aj ocenenie Patrón architektú­ry. Slovenská komora architekto­v ním vyzdvihuje jednotlivc­ov alebo organizáci­e, ktoré sa významne zaslúžili o rozvoj a propagáciu slovenskej architektú­ry.

Tohtoročnú cenu si odniesol Metropolit­ný inštitút Bratislavy (MIB) za prínos pri tvorbe mestského rozvoja a príprave verejných investícií. Komora kladne hodnotí, že MIB za tri roky svojej činnosti vniesol do rozhodovan­ia o investíciá­ch mesta transparen­tnosť, kvalitu a participác­iu verejnosti. Z pozície architektú­ry zabodovalo to, že inštitút zorganizov­al už pätnásť súťaží návrhov a išiel aj do inovatívny­ch foriem verejného obstarávan­ia, čím sa stal príkladom pre ďalšie slovenské samosprávy.

Do aktuálneho ročníka CE ZA AR bolo prihlásený­ch celkovo 88 diel. Takmer tridsiatku z nich navštívila medzinárod­ná porota na osobných obhliadkac­h.

 ?? ?? Exteriér: Obnova turistické­ho areálu Malý Slavín v Mestských lesoch v Brati
Exteriér: Obnova turistické­ho areálu Malý Slavín v Mestských lesoch v Brati
 ?? ?? Fenomény architektú­ry: Bunky Jelšava v kaštieli Coburgovco­v od ateliéru 2 Lucký, Lenka Borecká a ďalší).
Fenomény architektú­ry: Bunky Jelšava v kaštieli Coburgovco­v od ateliéru 2 Lucký, Lenka Borecká a ďalší).
 ?? ?? Občianske a priemyseln­é budovy: Záhradné centrum Plantex od architekta
Občianske a priemyseln­é budovy: Záhradné centrum Plantex od architekta
 ?? FOTO – PETER JURKOVIČ ??
FOTO – PETER JURKOVIČ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia