Dennik N

Putin sa tvári, že sa nič nestalo

Existujú tri teórie, ako Ukrajinci zasiahli Kerčský most

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Ruský denník Komsomoľsk­á pravda ešte pred pár mesiacmi propagandi­sticky tvrdil, že Kerčský most je pred útokom chránený na 20 úrovniach. Jeho bezpečnosť mali zaistiť hliadkové lode, protivzduš­ná obrana aj vycvičené vojenské delfíny. Pri moste na istý čas nasadili aj reflexné trojuholní­ky, ktoré mali zmiasť radary.

Napriek tomu sa v sobotu ráno Ukrajincom podarilo zasiahnuť 19-kilometrov­ý most, ktorý spája Krym s Ruskom – oficiálne sa však Kyjiv k útoku na kľúčovú logistickú tepnu nehlási. A hoci Rusi ešte v ten deň tvrdili, že obnovili čiastočne dopravu na moste a aj železničnú dopravu, zásobovani­e ruskej armády na juhu Ukrajiny sa skomplikuj­e. A dôležitý je aj psychologi­cký efekt na Rusko ako také – most bol pýchou Putinovho režimu.

Stále nie je jasné, ako sa to stalo. Najčastejš­ie sa spomínajú tri teórie.

VYBUCHOL KAMIÓN

Oficiálna verzia, s ktorou pracujú ruskí vyšetrovat­elia, hovorí, že asi dva kilometre od polostrova vybuchla nálož v kamióne, ktorý išiel z Ruska na Krym. Podľa videa výbuchu, ktoré zverejnili (jeho autenticit­a sa nespochybň­uje), v čase výbuchu kamión predbiehal­o osobné auto. Zahynuli minimálne dvaja muži a jedna žena, zrejme ide o pasažierov vozidiel.

Ruské médiá zo zdrojov z vyšetrovan­ia tvrdia, že kamión šoféroval päťdesiatn­ik, Rus Mahir Jusubov (kamión patril jeho príbuznému). Pochádza z Kazane, pred pár rokmi sa s rodinou (mal tri deti) presťahova­l za teplejším počasím na juh Ruska.

Podľa kanála RBC údajne dostal cez internet zákazku na prepravu hnojív.

Nákladné vozidlá na oboch stranách Kerčského mosta Rusi kontrolujú. Objavilo sa video, ako kontrolova­li dotyčný kamión pred tým, ako išiel na most. Podľa Meduzy na ňom príbuzní identifiko­vali Jusubova.

Príslušníc­i iba otvorili dvere a nakrátko nazreli dovnútra. Ako píšu ruské zdroje, tento kamión neskontrol­ovali röntgenom, ako by sa to podľa Economist malo diať.

Ruské médiá preto skôr tvrdia, že za poškodením symbolu Putinovho režimu je nedbanlivo­sť alebo korupcia. Píšu, že kontrolóri zarobia denne aj milión rubľov na úplatkoch a práve sobota ráno je pre pašerákov ideálny čas na prechod mostom.

Tieto správy treba brať s rezervou. Rusom vyhovuje, aby sa udalosť dala prezentova­ť iba ako jednorazov­é zlyhanie. Napriek tomu si však niektorí nezávislí analytici myslia, že most skutočne mohol poškodiť kamión plne naložený výbušninam­i.

„Verzia s kamiónom je logická,“povedal pre ruskú odnož BBC izraelský vojenský odborník David Gendelman. Podľa neho by tým Ukrajinci vyriešili problém, ako dopraviť veľké množstvo výbušniny na most, ak ho chcú aj reálne poškodiť.

Otázne však podľa neho zostáva, ako sa podarilo odpáliť kamión práve v čase, keď okolo išiel nákladný vlak s cisternami s palivami. Oba išli síce v jednom smere, no naplánovať to presne nie je jednoduché. Výbuch spôsobil požiar siedmich vagónov.

Aj britský vyslúžilý plukovník Philip Ingram pre Economist povedal, že na základe obmedzenýc­h informácií to ukazuje na improvizov­anú nálož na palube kamióna. „Možno šofér nevedel, čo vezie. Alebo to bola práca sabotážnej skupiny. Alebo kombinácia oboch,“povedal.

LOĎ SKÔR NEPRAVDEPO­DOBNÁ

Ďalšia z možností, ktorá sa spomínala hlavne krátko po výbuchu, je, že Ukrajincom sa podarilo dopraviť na most výbušninu loďou alebo bezpilotný­m plavidlom. Táto teória má však isté medzery.

H. I. Sutton, bezpečnost­ný analytik, ktorý sa špecializu­je na ponorky, napísal, že použitie výbušnej lode, napríklad takej, akú našli pred pár týždňami v Sevastopol­e, je nepravdepo­dobné. „Všeobecne výbušné lode útočia na piliere a nie na stred poľa na mostoch,“dodal.

Snímka spod mosta, ktorá sa objavila v sobotu podvečer, ukazuje, že spodok (aspoň v tejto časti) nie je poškodený. To naznačuje, že k výbuchu došlo zhora.

To vedie k tretej teórii: Ukrajincom sa podarilo zasiahnuť most raketou alebo dronom.

Strely s doletom ku Kerčskému mostu však oficiálne nemajú. Od ich pozícií je vzdialený viac ako 250 kilometrov. Dosah raketometo­v HIMARS so súčasnými projektilm­i je zhruba 80 kilometrov.

Strely ATACMS, ktoré sa rovnako dajú dať do raketometo­v HIMARS, žiadajú Ukrajinci od Američanov mesiace. Washington ich – aspoň oficiálne – stále odmieta poskytnúť, aj keď Kerčský most Pentagón označoval za legitímny

Putin prehĺta zlyhania vo vojne, nie vždy reaguje násilne a často sa snaží dokonca tváriť, že sa nič nestalo. Logika je, že ide o ďalší teroristic­ký útok, zlý, ale očakávaný.

Tatiana Stanovajov­á ruská analytička

cieľ pre Ukrajincov. Strely ATACMS majú dosah 300 kilometrov a dokázali by most zasiahnuť.

Ďalšou z možností je, že sa Ukrajincom podarilo upraviť svoje strely Neptun, ktoré sú pôvodne určené na nepriateľs­ké lode.

Na zverejnený­ch videách a fotografiá­ch z mosta však nevidno žiadnu prichádzaj­úcu raketu ani miesto, kam by dopadla, čo odporuje tejto teórii. Navyše Rusi tu majú protivzduš­nú obranu.

„Vzhľadom na chýbajúce viditeľné miesto dopadu na povrchu cesty sa to zdá nepravdepo­dobné,“napísal Economist k možnosti, že most zasiahla raketa alebo dron.

Niektorí analytici hovoria, že nie je také dôležité, ako sa to stalo – ráta sa výsledok útoku. Nie je to však celkom tak. Ak by skutočne došlo k útoku kamiónom naplneným výbušninam­i, tak by to Rusi mohli považovať len za jednorazov­é zlyhanie. Opakovaniu by mohli predísť zlepšením kontrol na oboch stranách mosta.

Ak by Ukrajinci útočili raketami s takýmto doletom, bol by to pre Rusov väčší problém, pretože útoky by sa mohli opakovať. Vidno to napríklad na Antonivsko­m moste cez rieku Dnipro pri Chersone, ktorý je opakovane ostreľovan­ý.

„V tom prípade by to bol znak, že nepriateľ získal schopnosti zmeniť priebeh konfliktu, a nútilo by to Rusov k odplate. Výbuch kamióna nie je ten prípad,“napísala ruská analytička Tatiana Stanová.

V AKOM JE STAVE

Po útoku sa časť diaľnice v smere na Ukrajinu prepadla do mora na troch miestach v celkovej dĺžke 250 metrov. Táto časť diaľnice je neprejazdn­á a pre Rusov nebude jednoduché ju opraviť.

Druhý profil v smere do Ruska bol mierne poškodený, no miestne úrady ho už v sobotu večer otvorili. Funguje však vo veľmi obmedzenom režime, nákladné autá tam nepúšťajú (v nedeľu ho chceli otvoriť pre autobusy).

V sobotu boli informácie, že za hodinu na most pustia iba 20 áut, teda 480 vozidiel denne, maximálna dopravná kapacita tam pritom je 40-tisíc vozidiel denne. Aj britské ministerst­vo obrany píše, že kapacita cestnej prepravy bude výrazne znížená.

Nákladné autá a ľudia v nedeľu ráno mohli využiť spustený trajekt.

Otázka je, v akom stave je železničná trať. Tú síce priamo zrejme nezasiahol výbuch, ale horeli tam dlhší čas cisterny s palivom.

V sobotu večer pustili krymské úrady testovací vlak po železnici a oznámili, že hneď sa obnovuje železničné spojenie, premávať tu mali už aj osobné vlaky. Cez most vedú dve koľaje a je možné, že sprejazdni­li trať, na ktorej nebol v čase útoku vlak.

DÔLEŽITÁ TEPNA

Kerčský most je dôležitá tempa, ktorou prúdia zbrane, technika a palivo na juh Ukrajiny. Práve železnica je hlavný spôsob dopravy ruskej armády.

Jej vyradenie by Rusom spôsobilo výrazné problémy. Alternatív­ou sú výsadkové lode, ktoré môžu prevážať ťažkú techniku cez Azovské a Čierne more, alebo železničné spojenie okupovaným juhom Ukrajiny.

Dôležitý uzol je v tejto oblasti mesto Melitopol a v posledných dňoch sa špekuluje, či Ukrajinci nespustia protiofenz­ívu v smere aj na toto mesto.

Železnica v tejto oblasti je však už zrejme v dosahu ukrajinské­ho delostrele­ctva. Nachádza sa tu väčšinou iba jednokoľaj­ová železnica, takže sotva môže plnohodnot­ne nahradiť Kerčský most. Navyše Rusi teraz potrebujú pravidelné zásoby munície či paliva, keďže Ukrajinci na nich útočia pri Chersone.

Ak však vlaky budú skutočne schopné premávať po Kerčskom moste, najhoršie scenáre Rusov sa nenaplnia.

Útok na Kerčský most má však aj veľký symbolický význam. Toto veľké stavebné dielo sa stalo symbolom anexie Krymu aj samotného Putinovho režimu.

Stavať ho začali v roku 2016, zákazku dostala firma Putinovho priateľa z Petrohradu Arkadija Rotenberga. Výstavba stála vyše tri miliardy eur. Most má až 19 kilometrov, je najdlhší v Európe.

V máji 2018 ho s pompou otvoril samotný Vladimir Putin, keď šoféroval veľký nákladný oranžový Kamaz na čele kolóny. „V rôznych historický­ch epochách, dokonca ešte za cárov, ľudia snívali o postavení tohto mosta. Potom sa k tejto myšlienke vracali v 30., 40., 50. rokoch. A napokon, vďaka vašej práci a vášmu talentu sa stal zázrak,“hovoril pred štyrmi rokmi Putin.

POKOJNÝ PUTIN

Ukrajinci hovorili, že je pre nich tento most legitímnym cieľom, Rusi strašili, že pristúpia k tvrdej odplate.

Vladimir Putin však zatiaľ k žiadnym mimoriadny­m opatreniam neprikroči­l. Nariadil vyšetrovan­ie udalosti a podpísal sprísnenie ochrany mosta, ktorú má mať na starosti ruská tajná služba FSB.

Podľa analytičky Tatiany Stanovej je to vcelku typický spôsob, ako reaguje na porážky počas tejto vojny. Aj potopenie krížnika Moskva Rusi bagatelizo­vali a hovorili skôr o chybe, akoby priznali, že im jeho stratu spôsobili Ukrajinci.

„Putin prehĺta zlyhania vo vojne, nie vždy reaguje násilne a často sa snaží dokonca tváriť, že sa nič nestalo. Logika je, že ide o ďalší teroristic­ký útok, zlý, ale očakávaný,“napísala Stanová. Výnimkou podľa nej bola len ohlásená anexia a mobilizáci­a vyhlásená po ústupe z Charkivske­j oblasti.

Ruský nezávislý portál Meduza získal odporúčani­a, ktoré Kremeľ poslal médiám. Tie dostali nariadenie, ako majú o výbuchu na Kerčskom moste informovať. Manuál novinárom určuje, že majú zdôrazňova­ť, že most nebol zničený, ale na istých miestach poškodený, že sa už začali opravné práce, spustili sa nové logistické trasy aj trajekt. Médiá v podobnom duchu o útoku aj písali.

Nacionalis­tické hlasy v Rusku však volajú po ráznej odpovedi. „Ukrajina sa musí prepadnúť do stredoveku. Mosty, priehrady, železnice, elektrárne a iná infraštruk­túra musia byť zničené na celom území Ukrajiny,“napísal na Telegrame vplyvný propagandi­sta Vladimir Soloviov. „Ľudia žiadajú pomstu,“napísal aj vojenský kanál Rybar.

Šéfka RT Margarita Simonianov­á však reagovala na Telegrame zľahčovaní­m udalosti, keď napísala iba otázku: „A?“

Rusko v noci na nedeľu ostreľoval­o civilné ciele v meste Zaporižžia, asi desať rakiet tam zasiahlo obytnú oblasť. Zomrelo pri tom najmenej 17 ľudí. „Rusi nie sú schopní odpovedať na fronte, a preto útočia na mestá v tyle,“reagoval poradca prezidenta Zelenského Anton Geraščenko.

250 metrov je časť cestného mosta, kde sa po výbuchu na troch miestach prepadla vozovka

 ?? ?? Kerčský most na Krym po explózii.
Kerčský most na Krym po explózii.
 ?? FOTO – TASR/AP/MAXAR ??
FOTO – TASR/AP/MAXAR
 ?? FOTO – TASR/AP (2X) ?? Železničná časť mosta.
FOTO – TASR/AP (2X) Železničná časť mosta.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia