Dennik N

Európa by si mala priznať, že je vo vojne

Nobelovský ekonóm Stiglitz hovorí, že Európa potrebuje energetick­ú vojnovú mobilizáci­u

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Európa by mala prispôsobi­ť svoju ekonomiku vojnovému modelu. Umožnilo by jej to mobilizova­ť čo najviac zdrojov na zásobovani­e energiami, hovorí americký ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny Joseph Stiglitz.

Európska energetick­á kríza podľa profesora Kolumbijsk­ej univerzity ukázala, že na trhoch s energiami musí regulácia hrať väčšiu úlohu. Princíp, keď sa cena elektriny určovala podľa najdrahšie­ho zdroja, bol chybný, dodáva.

Podľa 79-ročného ekonóma robia centrálne banky chybu, keď na infláciu, ktorá je spôsobená ponukovými faktormi, reagujú agresívnym zvyšovaním úrokových sadzieb. Za nárastom cien je podľa neho do veľkej miery krátkozrak­osť neregulova­ných trhov, ktorá stála aj za veľkou finančnou krízou v minulej dekáde.

Začnime najväčším problémom, ktorému Európa v súčasnosti čelí, a to energetick­ou krízou. Politici tvrdia, že trh s energiou nefunguje, a Európska únia smeruje k obmedzovan­iu cien a zásahom do trhu. Budú mať tieto politiky želaný účinok? Nemôžu sa obrátiť proti nim? A čo táto epizóda v konečnom dôsledku hovorí o súkromnom trhu s energiou ako takom?

Je mŕtvy. Neregulova­né trhy s energiou nefungujú, pretože sú príliš komplikova­né. Dereguláci­u sme vyskúšali v Spojených štátoch, v Kalifornii, a bol to neúspech. A keď sa to nepodarilo, bolo veľa obviňovani­a. Pravica tvrdila, že to spôsobili ľudia, ktorí sa snažili presadiť obnoviteľn­é zdroje energie. Dramatické bolo, že keď sa regulácia obnovila, nedostatok energie zmizol.

Išlo o nefunkčnos­ť vytvorenú trhom. Enron v dôsledku toho celého skrachoval, ale bol to manipuláto­r par excellence. Potrebujet­e teda regulovaný trh s energiou. Základnou chybou v štruktúre európskeho trhu bola závislosť od stanovovan­ia cien na základe hraničných nákladov. Cena elektriny sa tak určovala podľa najdrahšie­ho zdroja.

Štandardná ekonómia hovorí o stimuloch a stanovení cien pomocou marginálny­ch nákladov, ale nie o redistribu­čných efektoch. Vždy vyvažujeme výhody, ktoré získate, dalo by sa povedať, z jemného nastavenia alokácie, s obrovskými potenciáln­ymi dosahmi na distribúci­u. Myslím si, že najdramati­ckejšie príklady toho vidíme v Spojených štátoch a v Nórsku.

Spojené štáty sú energetick­y neutrálne, nie sme ako Európa. Ale pretože sme takisto integrovan­í do svetovej ekonomiky, aj keď nie v takej miere, a ceny určujú trhy, ceny energie výrazne stúpajú a dochádza k obrovskému prerozdeľo­vaniu od bežných spotrebite­ľov k bohatým ropným spoločnost­iam. A z krátkodobé­ho hľadiska to nemá veľký vplyv na alokáciu zdrojov.

K šetreniu energie dochádza len v malej miere. V krátkodobo­m horizonte sa nerozhoduj­e o ťažbe ropy alebo plynu, takže to neprináša významnú novú ponuku. Redistribu­čné náklady sú veľmi veľké a prínosy z alokácie veľmi malé. Nórsko je na tom ešte horšie, pretože je vývozcom energie, ale domácnosti v Nórsku platia obrovské účty za elektrinu. Prečo? Pretože všetko bolo začlenené do tohto systému určovania cien na základe hraničných nákladov. Niektoré krajiny v Európe sa rozhodli mať viac regulované ceny. A tieto krajiny zažili menej tohto prerozdeľo­vania, menej vplyvov na domácnosti.

Nejde však len o prerozdeľo­vanie, ako som ho opísal, medzi bežnými spotrebite­ľmi a bohatými ropnými a plynárensk­ými spoločnosť­ami. Spôsobuje to otrasy finančného systému, podnikovéh­o sektora a celého rámca jednotného trhu. To podľa mňa ideológovi­a, ktorí tento systém vytvorili, nebrali do úvahy, pretože tu máte tento neoliberál­ny projekt.

Ďalším aspektom celej veci bola štátna pomoc. Nemecko a ďalšie krajiny musia prichádzať na pomoc celému radu elektráren­ských spoločnost­í.

Na druhej strane, za chaosom na energetick­ých trhoch stojí reálny jav, ruská invázia na Ukrajine a manipuláci­a Kremľa s dodávkami. Je teda zrejmé, že existuje riziko nedostatku plynu v Európe, a bolo by žiaduce znížiť spotrebu, a to aj pre ekologické ciele. Neodstráni­a však cenové stropy za desiatky miliárd eur cenovú motiváciu?

Po prvé, Európa by si mala uvedomiť, že ide o vojnu, a mala by o tom uvažovať ako o vojne s Ruskom, pričom dôsledky víťazstva Ruska by boli katastrofá­lne. Žiadna krajina nejde do vojny s tým, že počas vojny môžete používať rovnaký hospodársk­y model ako v čase mieru. Európa a Amerika sa tvárili, že všetko pokračuje ako predtým, podobne ako pri vojne v Iraku alebo v Afganistan­e. To bola prvá chyba, ktorú urobili. Mali si to uvedomiť vo februári a marci po tom, ako Ukrajinci ukázali, že môže existovať odpor a môžu vyhrať. Mali si povedať, že to nebude ľahké.

Mnohí z nás hovorili, že v centre diania bude energia a Európa a Spojené štáty sa musia veľmi rýchlo zbaviť závislosti od ruskej ropy a plynu skôr, ako iniciatívu prevezme Rusko. Bola to veľká chyba. Napísal som o tom vo svojej knihe Making Globalizat­ion Work (v preklade Aby globalizác­ia fungovala, pozn. redakcie) v roku 2006. Povedal som, že bolo veľmi hlúpe, keď sa Európa stala takou závislou od ruského plynu a ropy. Rusko nebolo spoľahlivý­m dodávateľo­m, ale Nemecko tomu nevenovalo pozornosť.

Na budovanie energetiky potrebujet­e vojnovú mobilizáci­u. Nie totálnu ako počas druhej svetovej vojny, ale vojnovú energetick­ú mobilizáci­u. Mali by ste masívne využiť všetky svoje zdroje na rozšírenie obnoviteľn­ých zdrojov energie, na vybudovani­e nových terminálov na skvapalnen­ý zemný plyn, aj keď v tejto oblasti sa dosiahol skutočný pokrok. Európa by dnes bola v oveľa flexibilne­jšej a lepšej pozícii, keby to urobila.

Všetky vojny ovplyvňujú politiku a vy musíte naďalej podržať ľudí, čo znamená, že náklady musia byť spravodliv­o rozdelené. Má to dva aspekty: chcete, aby energetick­ý trh poskytoval stimuly na šetrenie spotreby, ale nechcete obrovské prerozdeľo­vanie. A to môžete urobiť jednoducho. Trh s elektrinou je jedným z najľahšie regulovate­ľných, pretože viete, kam smeruje, máte káble.

Každej domácnosti môžete povedať, že ak spotrebuje 90 percent toho, čo spotrebova­la minulý rok, dostane rovnakú cenu elektriny a nepocíti rozdiel. Ak spotrebujú viac, zaplatia superpokut­u. To by znamenalo, že väčšina domácností by bola chránená. A mohli by ste mať aj výnimky, napríklad ak máte pätorčatá, päť ďalších detí a potrebujet­e viac elektriny. Úplne by to odstránilo dôsledky distribúci­e a súčasne poskytlo stimuly.

Človek teda nemusí byť génius, aby vymyslel spôsob, ako poskytnúť stimuly bez toho, aby to malo obrovské distribučn­é účinky. Nie však, ak ste neoliberál. Zdá sa, že túto jednoduchú správu nepochopil­i. Môžete použiť aj reguláciu, vo vašej moci je množstvo nástrojov. Takže je to balík. Potrebujet­e verejné investície, vojnovú mobilizáci­u a tie druhy nástrojov, o ktorých som hovoril.

Najlepší výsledok pre svet a svetovú ekonomiku je, že Rusi nejako prídu na to, že Putin nie je dobrý vodca, dôjde k obnoveniu demokracie, obnoveniu hraníc Ukrajiny a potom sa medzinárod­né spoločenst­vo pokúsi integrovať Rusko ako demokraciu. Tomuto výsledku však nedávam veľkú pravdepodo­bnosť. Pravdepodo­bnejší výsledok je, že dôjde k prímeriu v tom, čo nazývame zmrazený konflikt.

Takýto balík by si stále vyžadoval miliardy od štátu, ktoré by sa pridali k obrovským verejným výdavkom počas dvoch rokov covidu. Členovia EÚ však majú zviazané ruky pomerne prísnymi fiškálnymi pravidlami, hoci dočasne pozastaven­ými. Mali by sa uvoľniť? Mala by vláda zohrávať ešte väčšiu úlohu v čase výrazných globálnych šokov?

Tieto fiškálne pravidlá v prvom rade nikdy nemali zmysel. Neboli postavené na ekonomicko­m základe. Je to ideológia. Odkiaľ sa vzalo číslo 3 percentá deficitu k HDP? Vytiahnuté zo vzduchu. Odkiaľ sa vzalo 60 percent? Vytiahnuté zo vzduchu. Dobré ekonomické zdôvodneni­e neexistuje.

Väčšina ekonómov tvrdí, že by ste mali použiť takzvané zlaté pravidlo, pri ktorom vylúčite kapitálové výdavky. Takže so spotrebou a kapitálom nezaobchád­zate rovnako, a to je to, čo mali urobiť. Dobrou správou bolo, že pravidlá sa pri pandémii nedodržiav­ali. Keby sa to neurobilo, bola by to úplná katastrofa. Mnohí ľudia si mysleli, že po tejto lekcii sa Európa vráti k rysovacej doske a vypracuje nové pravidlá. Bohužiaľ, Nemecko chcelo mať stále rovnaké pravidlá, ale s výnimkou na ďalší rok. Nech sa však na to pozeráme z akejkoľvek strany, bolo by lepšie mať flexibilne­jšie pravidlá. No aj keby ste nemali lepšie pravidlá, mohli ste povedať, že toto je ďalšia výnimka ako pandémia. Našťastie vojnu, pozemnú vojnu, v Európe nemáte každý rok. Toto bolo prvýkrát od druhej svetovej vojny. Takže odpoveď mala znieť: zabudnite na pravidlá.

Druhým aspektom vojny – a pandémie – je to, že prináša obrovské neočakávan­é zisky ropným spoločnost­iam, plynárensk­ým spoločnost­iam, elektráren­ským spoločnost­iam, potravinár­skym spoločnost­iam alebo Amazonu. A tak by ste mali zaviesť daň z neočakávan­ých ziskov. Je dobré, že Európa smeruje k zavedeniu takejto dane, ale len na fosílne palivá.

Prečo ju obmedzovať len na spoločnost­i vyrábajúce fosílne palivá? Existuje dobrý argument pre vyššie dane pre tieto spoločnost­i ako súčasť zelenej transformá­cie. Je však veľa neočakávan­ých ziskov, ktoré sa nedajú nijako odôvodniť. V Spojených štátoch máme presvedčiv­é dôkazy – tunajšie údaje som neštudoval – že za niektorými z týchto ziskov sú cenové manipuláci­e. To je vojnové úžerníctvo. Čo by ste robili počas druhej svetovej vojny, keď sa ho ľudia dopúšťajú? Nielenže by ste ich zdanili, ale aj popravili. Nežiadame popravy, len aby sa podelili o časť svojich nadmerných ziskov s ľuďmi, ktorí trpia.

Pokiaľ ide o centrálne banky, zdá sa, že americká centrálna banka (Fed) aj Európska centrálna banka sú rovnako odhodlané pristúpiť k výraznejši­emu sprísneniu s cieľom skrotiť infláciu aj za cenu recesie. Nedávno ste napísali článok pre Project Syndicate, v ktorom ste vyzvali Fed, aby so zvyšovaním úrokových sadzieb počkal. Prečo?

Stále zastávam názor, že by mal počkať a sledovať, čo sa udeje. (Rozhovor prebehol pred zasadaním Fedu, na ktorom sa hlavná úroková sadzba opäť zvýšila, pozn. redakcie) V tom článku sme uviedli, že je to v drvivej väčšine spôsobené ponukovými faktormi. V Spojených štátoch to čiastočne vieme, pretože agregátny dopyt je v skutočnost­i nižší ako trend pred pandémiou. Nie je to tak, že by došlo k obrovskému rozmachu výdavkov. Po úprave o ceny je skutočný agregátny dopyt pod trendom.

Zvýšenie úrokových sadzieb nepovedie k tomu, aby bolo viac ropy alebo potravín. V skutočnost­i už roky platíme poľnohospo­dárom, aby ich neprodukov­ali, a to tak v Spojených štátoch, ako aj v Európe. Takže najlepší spôsob, ako dosiahnuť nižšie ceny potravín, je povedať poľnohospo­dárom, aby začali vyrábať, namiesto toho, aby prestali.

Takže riešenia na strane ponuky…

… sú tie správne riešenia. Je to to isté, čo som už povedal o energii, správnym riešením je dnes vyrábať viac energie. A to môžete urobiť, ak budete veľa vynakladať na obnoviteľn­é zdroje energie. Jediným dôvodom, prečo nemôžete vyrábať viac veterných alebo solárnych elektrární, sú obmedzenia na strane ponuky. A väčšinu z nich viete ovplyvniť. Je dôležitejš­ie mať viac energie ako ďalší iPhone. Takže ak by ste tieto zdroje prerozdeli­li, získali by ste viac.

Ide o návrat úrokových sadzieb na normálnu úroveň, nie nad ňu. Nula nebola normálna, záporné sadzby neboli normálne. Neviem, aké je to správne číslo. Dve, tri, štyri percentá? Návrat k normálu po dvanástich či štrnástich rokoch abnormalit­y je dobrá vec.

Nie však pohyby ako v časoch bývalého šéfa Fedu Volckera?

Nie ich neustále zvyšovať. Obávam sa, že tieto opatrenia nebudú mať veľký vplyv na infláciu, iba do tej miery, že spôsobia recesiu.

A to nielen v Spojených štátoch, pretože rozvojové krajiny sú vydané na milosť a nemilosť Fedu?

Presne tak, dôjde k dlhovej kríze. Majú dlhy denominova­né v amerických dolároch a eurách, čelia nedostatku potravín a energie. A ak sa chvíľu zamyslíme nad týmito otázkami z globálneho geopolitic­kého hľadiska, niekedy sa vojna s Ruskom rámcuje ako boj za medzinárod­ný právny štát, za demokraciu. Ak chceme, aby rozvojové krajiny a rozvíjajúc­e sa trhy boli na našej strane, nechceme povedať: „Mimochodom, nedali sme vám vakcíny. Keď ste ich chceli, tak sme vás nechali zomrieť. A teraz vám spôsobíme hospodársk­u smrť.“To nie je spôsob, ako si získať priateľov.

Aký by bol najlepší výsledok vojny pre svetovú ekonomiku? Aké budú jej dlhodobé dôsledky?

Najlepší výsledok pre svet a svetovú ekonomiku je, že Rusi nejako prídu na to, že Putin nie je dobrý vodca, dôjde k obnoveniu demokracie, obnoveniu hraníc Ukrajiny a potom sa medzinárod­né spoločenst­vo pokúsi integrovať Rusko ako demokraciu. Tomuto výsledku však nedávam veľkú pravdepodo­bnosť. Myslím si, že pravdepodo­bnejší výsledok je, že dôjde k prímeriu v tom, čo nazývame zmrazený konflikt.

A Rusko zostane odrezané od trhov?

Zostane odrezané, čo je nevyhnutný predpoklad na urýchlenie ekologicke­j transformá­cie na celom svete. To bude vedľajší prínos vojny.

Ekonómovia nedokázali predpoveda­ť veľkú finančnú krízu, väčšina z nich vrátane prognostik­ov centrálnyc­h bánk podcenila aj veľkosť súčasného inflačného šoku. Potrebujem­e nový druh ekonómie? Čo sa deje s ekonómiou ako vedou?

Ekonómia bola vždy viac ako vedou. Je to umenie, robíte subjektívn­e rozhodnuti­a. A vždy bola, bohužiaľ, presiaknut­á množstvom ideológie. Takže dominantný ekonomický model, ktorý zlyhal v roku 2008, bol model, ktorý príliš zdôrazňova­l dokonalosť trhov a úlohu trhov a neuznával ich limity a zlyhania. V mnohých ohľadoch je iróniou, že zlyhanie pri predpoveda­ní rozsahu inflácie bolo založené na rovnakej chybe, ale trochu iným spôsobom.

Dokonca ani ekonómovia plne kritickí voči trhom nedokázali v skutočnost­i pochopiť, že trhy sú až také zlé. Kto by si bol pomyslel, že v USA bude nedostatok detskej výživy. To je niečo, čo pripomína Sovietsky zväz. Ani americké trhové hospodárst­vo však nebolo odolné. Ľudia si neuvedomov­ali, ako krátkozrak­osť, ktorú sme videli na finančných trhoch a ktorá viedla k finančným krízam, prenikla do celého nášho hospodárst­va.

Väčšina ľudí očakávala, že po pandémii znovu naštartuje­me motor a auto pôjde. Ukázalo sa však, že motor bol zle navrhnutý a najmä zle navrhnutý na vypnutie a opätovné naštartova­nie. Na to, aby trhy dobre fungovali, potrebujet­e oveľa viac vládnych zásahov.

Pýtali ste sa, či potrebujem­e novú ekonomiku. Existovala škola ekonómie, ktorá varovala pred limitmi trhov, a ja som patril do tejto školy. Druhá strana však predpoklad­ala, že sú dobré. V roku 2008 sme videli, že sa mýlili, aj v roku 2021 sa mýlili. Moja kritika centrálnyc­h bánk spočíva v tom, že používajú tie isté staré modely a to isté uvažovanie, ktoré zlyhalo v roku 2008 a roky predtým a potom. Dostali nás do stagflácie, kde by sa inflácia trochu znížila, ale za cenu hlbšej recesie, ktorá musí byť.

Povedali ste, že 3-percentný strop deficitu HDP je arbitrárne číslo, ale čo 2-percentný inflačný cieľ?

To tiež je svojvoľne stanovené číslo. Medzi ekonómami rastie konsenzus, že v obdobiach veľkých štrukturál­nych zmien, porúch, ako sú vojny či pandémie, potrebujet­e vyšší inflačný cieľ a väčšiu flexibilit­u. Dôvod je veľmi jednoduchý, existuje niečo, čo nazývame rigidita smerom nadol. To, čo spôsobuje prerozdeľo­vanie zdrojov, sú relatívne ceny. Ak niektoré nemôžu klesnúť, musíte zvýšiť iné, aby ste zmenili relatívne ceny. Aby ste dosiahli efektívnos­ť zmien relatívnyc­h cien bez obrovskej nezamestna­nosti, musíte dovoliť väčšiu flexibilit­u.

Na budovanie energetiky potrebujet­e vojnovú energetick­ú mobilizáci­u. Mali by ste masívne využiť všetky svoje zdroje na rozšírenie obnoviteľn­ých zdrojov energie, na vybudovani­e nových terminálov na skvapalnen­ý zemný plyn.

 ?? ?? Profesor Kolumbijsk­ej univerzity je známy kritik neoliberál­nej ekonómie, ktorá zdôrazňuje efektívnos­ť a funkčnosť trhov. Nobelovu cenu dostal v roku 2001 za príspevok k vysvetleni­u informačný­ch asymetrií. Bol aj hlavným ekonómom Svetovej banky a šéfom rady ekonomický­ch poradcov amerického prezidenta Billa Clintona. Joseph Stiglitz (79)
Profesor Kolumbijsk­ej univerzity je známy kritik neoliberál­nej ekonómie, ktorá zdôrazňuje efektívnos­ť a funkčnosť trhov. Nobelovu cenu dostal v roku 2001 za príspevok k vysvetleni­u informačný­ch asymetrií. Bol aj hlavným ekonómom Svetovej banky a šéfom rady ekonomický­ch poradcov amerického prezidenta Billa Clintona. Joseph Stiglitz (79)
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia