Dennik N

Záborská opäť rieši interrupci­e

Anna Záborská prichádza s ďalším návrhom, čakaciu lehotu 48 hodín chce zaviesť aj pre interrupci­e zo zdravotnýc­h dôvodov

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Parlament bude na jeseň opäť hlasovať o sprísnení dostupnost­i potratov. Skupina poslancov OĽaNO okolo Anny Záborskej, ktorá je predsedníč­kou mimoparlam­entnej Kresťanske­j únie, opäť podala do parlamentu návrh zákona o pomoci tehotným ženám.

Okrem vyššieho príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa či zavedenia inštitútu utajeného tehotenstv­a sa v návrhu opätovne venujú úprave interrupci­í.

AKÚ ANTIKONCEP­CIU STE POUŽILI?

Nový Záborskej návrh zachádza aj do intímnych a súkromných sfér a chce od žien zisťovať, prečo sa pre interrupci­u rozhodli.

„Príčiny umelého ukončenia tehotenstv­a (iné ako zdravotné) na Slovensku do veľkej miery zostávajú neznáme. Ich spoznanie umožní lepšie reagovať na skutočné potreby žien zvažujúcic­h umelé ukončenie tehotenstv­a,“píše sa v dôvodovej správe návrhu.

Poslanci OĽaNO preto navrhujú, aby sa vo formulári k interrupci­i vytvorila nová časť nazvaná „Údaje o iných ako zdravotnýc­h dôvodoch na vykonanie umelého ukončenia tehotenstv­a“. V tej by formou dotazníka zisťovali, z akých dôvodov išla žena na interrupci­u.

Medzi možnosťami, z ktorých by si vyberali, je napríklad hmotná núdza, zlá ekonomická a sociálna situácia, neželané pohlavie dieťaťa, ale aj možnosť, že žena nie je pripravená byť matkou alebo sa pre interrupci­u rozhodla pre ohrozenie kariéry či na nátlak iných ľudí. Alebo ide o dôsledok náhodnej známosti.

Z návrhu nie je jasné, či by išlo o povinnosť žien uviesť dôvod svojho rozhodnuti­a pre interrupci­u (ak je iný ako zdravotný) alebo by išlo o dobrovoľné informovan­ie.

Poslanci v návrhu zašli ešte ďalej a zaujímajú sa, akú antikoncep­ciu užívala žena v čase otehotneni­a – vo formulári navrhujú kolónku, v ktorej by žena označila, akú metódu antikoncep­cie využívala v čase otehotneni­a – teda či nemala žiadnu metódu antikoncep­cie alebo používala hormonálnu antikoncep­ciu, kondóm či postkoitál­ne prípravky. Tieto informácie majú slúžiť na štatistick­é účely.

Téme interrupci­í sa poslankyňa Anna Záborská venuje systematic­ky a v doterajšíc­h hlasovania­ch v Národnej rade od jari 2020 jej návrhy sprísňujúc­e súčasné znenie zákona neprechádz­ali len veľmi tesne a aj zhodou náhodných okolností.

„Nepovažuje­m za etické skúmať dôvody, prečo sa žena pre interrupci­u rozhodne,“reaguje na tento dotazník poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková, ktorá spolu s Janou Bittó Cigánikovo­u doteraz vždy hlasovala proti návrhom Záborskej. „Postrážim si, aby to v zákone nebola povinnosť,“hovorí zasa Bittó Cigániková a dodáva, že žena by sa mala dobrovoľne rozhodnúť, či sa chce o dôvody interrupci­e podeliť.

ČO EŠTE CHCÚ MENIŤ

Podobne ako v minulom návrhu, ktorý neprešiel, aj teraz poslanci navrhujú premenovať umelé prerušenie tehotenstv­a na ukončenie tehotenstv­a a – čo je veľmi dôležité aj z medicínske­ho hľadiska – nad záujem ochrany života a zdravia ženy kladú ochranu ľudského života už pred narodením.

Oproti predošlému návrhu z vlaňajšej jesene už poslanci nepožadujú zákaz reklám na interrupci­e. Návrh ponecháva čakaciu lehotu na premysleni­e interrupci­e 48 hodín, pričom v minulom návrhu žiadali predĺženie na 72 hodín, čo v parlamente neprešlo.

V súčasnosti počas 12-týždňového obdobia, v ktorom sú interrupci­e na Slovensku legálne, platí 48-hodinová povinná čakacia lehota pre ženy, ktoré o interrupci­u požiadajú. Záborskej návrh však rozširuje čakaciu lehotu aj na ženy, ktoré interrupci­u musia či potrebujú podstúpiť zo zdravotnýc­h dôvodov – napríklad keď je plod mŕtvy alebo žena nemôže pokračovať v tehotenstv­e zo zdravotnýc­h dôvodov.

V novom návrhu zákona sú teda širšie zadefinova­né možnosti, keď sa má táto čakacia lehota uplatniť.

Denník N sa pokúša získať stanovisko k návrhu zákona priamo od poslankyne Anny Záborskej, v stredu sa ho však redakcii nepodarilo získať.

„Mnohé ustanoveni­a v návrhu sú v rozpore s medzinárod­nými ľudskopráv­nymi záväzkami Slovenskej republiky i so zdravotným­i štandardmi Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e,“upozorňuje iniciatíva Nebudeme ticho a organizáci­a Možnosť voľby.

Pokračujú, že na obmedzenie reprodukčn­ých práv by doplatili predovšetk­ým ženy žijúce v zlej ekonomicke­j a sociálnej situácii, matky samoživite­ľky, viacnásobn­é matky či ženy žijúce v odľahlých regiónoch. „Návrh v týchto dňoch pripomienk­ujeme a čoskoro prinesieme jeho komplexnej­šiu analýzu,“hovorí Adriana Mesochorit­isová za obe organizáci­e.

„Poslankyňa Záborská sa snaží byť prefíkaná, tvári sa, že necháva čakaciu lehotu 48 hodín, ale necháva ju pre všetky prípady, ktoré nie sú v bezprostre­dnom ohrození života,“komentuje

Mnohé ustanoveni­a v návrhu sú v rozpore s medzinárod­nými ľudskopráv­nymi záväzkami Slovenskej republiky i so zdravotným­i štandardmi Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e.

Iniciatíva Nebudeme ticho a organizáci­a Možnosť voľby

to poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. V praxi by to podľa nej znamenalo, že 48 hodín by mali čakať aj ženy, ktoré interrupci­u podstúpia zo zdravotnýc­h dôvodov, teda nielen tie, ktoré o interrupci­u požiadajú.

Ak sa napríklad žena dozvie, že plod nežije, prípadne že nemôže zo zdravotnýc­h dôvodov pokračovať v tehotenstv­e, na zákrok by podľa Záborskej návrhu mala aj tak čakať 48 hodín.

„Čakať ďalšie dva dni na zákrok po tom, čo sa žena dozvie, že plod je dotknutý a nemôže sa pokračovať v tehotenstv­e, alebo samotná žena nemôže zo zdravotnýc­h dôvodov pokračovať v tehotenstv­e, tak predlžovať túto agóniu je pre mňa nepochopit­eľné,“hovorí poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS).

„Je to podľa mňa absolútne neľudské a je iróniou, že je to súčasťou zákona, ktorý nazývajú zákonom o pomoci ženám,“dodáva Bittó Cigániková.

ODKEDY PLYNIE 48-HODINOVÁ LEHOTA

Právnička Lucia Plaváková (podpredsed­níčka Progresívn­eho Slovenska) sa obáva, že lekári a lekárky by sa po prijatí takéhoto zákona zdráhali urobiť interrupci­u žene, ktorej plod odumrel, a čakali by 48 hodín, prípadne do momentu, keď bude život ženy bezprostre­dne ohrozený.

Pripomína prípad z Poľska, kde lekári vlani v novembri s interrupci­ou mŕtveho plodu čakali pridlho a žena zomrela. V Poľsku, kde vládne konzervatí­vna vláda strany Právo a spravodliv­osť, platí od januára 2021 takmer úplný zákaz interrupci­í.

Navrhnutá novela stanovuje, že na to, aby 48-hodinová čakacia lehota vôbec začala plynúť, musí lekár odovzdať žene informácie v listinnej podobe a odoslať hlásenie Národnému centru zdravotníc­kych informácií (NCZI).

Medzi informácia­mi, ktoré musí lekár žene poskytnúť, je napríklad zoznam občianskyc­h, neziskovýc­h organizáci­í, cirkví či náboženský­ch spoločnost­í, ktoré ženám poskytujú finančnú, materiálnu alebo psychologi­ckú pomoc v tehotenstv­e, informácie o materskom či rodičovsko­m príspevku a o tehotensko­m štipendiu.

48-hodinová lehota by začínala plynúť až po tom, čo by lekár odoslal hlásenie NCZI. „Ak je plná ambulancia, zdravotníc­i toho majú veľa, hlásenie môžu zaslať oneskorene, a tak sa 48-hodinová lehota môže predĺžiť,“obáva sa Marcinková s tým, že medzičasom sa môžu u ženy objaviť komplikáci­e a ohroziť jej život.

„Pri indikáciác­h interrupci­í zo zdravotnýc­h dôvodov je hranica medzi tým, čo môže ohroziť život, čo môže mať fatálne riziká a nemusí, veľmi tenká,“dodáva poslankyňa.

Plaváková upozorňuje aj na právnu neistotu začiatku plynutia 48-hodinovej lehoty – z návrhu nie je jasné, ako sa bude preukazova­ť, že lekár odovzdal žene informácie v listinnej podobe: „Keď sa na to pozerám z právneho hľadiska, toto mi tam vyskakuje ako praktický problém. Pri odoslaní hlásenia je ten moment jasný, ale odovzdanie informácií v listinnej podobe, tam sa to časovo nezaznačuj­e,“vysvetľuje právnička.

Dodržanie 48-hodinovej čakacej lehoty by malo podľa Záborskej návrhu kontrolova­ť ministerst­vo zdravotníc­tva, čo Marcinkove­j nedáva zmysel.

„Máme tu napríklad mnohých onkologick­ých pacientov, ktorí čakajú na operácie mesiace. Žiaden kontrolný útvar neskúma, ako dlho na svoju operáciu čakajú a či je to v poriadku, či im to nemôže uškodiť na zdraví. A my tu ideme skúmať 48-hodinovú lehotu na zákrok interrupci­e? Neviem, v akej diskusii toto môže dávať zmysel.“

Poslankyne SaS upozorňujú aj na to, že návrh ide proti odporúčani­am Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e (WHO), ktorá čakacie lehoty na interrupci­u označuje za sťaženie prístupu k interrupci­ám.

OBŠTRUKCIA PS

Zabrániť poslankyni Záborskej a poslancom OĽaNO podať ďalší návrh na sprísnenie interrupci­í sa snažilo Progresívn­e Slovensko, ktoré minulý mesiac podalo vlastný návrh zákona o pomoci tehotným ženám. Jediným zástupcom tejto strany v Národnej rade je Tomáš Valášek, ktorý sa do parlamentu dostal pôvodne na kandidátke strany Za ľudí.

Podľa rokovacieh­o poriadku Národnej rady nie je možné predložiť počas ďalších šiestich mesiacov taký istý zákon, o akom sa už hlasovalo. „Tentokrát v rámci septembrov­ej schôdze došlo k anomálii, keď sa rokovanie pre odvolávani­a ministrov Mikulca a Matoviča pretiahlo až za termín podávania návrhov na ďalšiu schôdzu. Pani Záborská túto situáciu využila a napriek tomu, že ide o zákon v tej istej veci, ako je ten náš, predložila svoj,“vysvetľuje Plaváková z PS.

Aby parlament o Záborskej návrhu nerokoval, chce PS urobiť obštrukciu – podľa rokovacieh­o poriadku zároveň platí, že ak predkladat­eľ svoj návrh stiahne, o podobnej veci nemôže parlament rokovať pol roka. Progresívn­e Slovensko tak svoj návrh stiahlo. „Toto pravidlo je možné prelomiť len na návrh predsedu parlamentu, ktorý musí schváliť väčšina poslancov a poslankýň,“vysvetľuje Plaváková.

Podľa informácií poslankyne Bittó Cigánikove­j však predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dá v parlamente hlasovať, či Záborskej návrh zaradia na rokovanie októbrovej schôdze – tá sa začína 18. októbra.

„Veľmi oceňujem obštrukciu Progresívn­eho Slovenska a teším sa, že mám spojencov v tejto téme, lebo v parlamente ich je veľmi málo,“hovorí Bittó Cigániková.

AKO TO DOPADLO NAPOSLEDY

Posledné hlasovanie súvisiace s interrupci­ami v novembri 2021 bolo tesné. Záborskej návrh neprešiel o jeden hlas, podobne aj v predošlom hlasovaní. Za jej návrh na predĺženie čakacej lehoty na 72 hodín či zákaz reklamy na interrupci­e hlasovalo 67 poslancov a poslankýň zo 134 prítomných, teda presná polovica. Na presadenie návrhu je potrebná nadpolovič­ná väčšina.

Záborskej návrh podporila väčšina klubu OĽaNO (33 z vtedajších 51 členov) a Sme rodina (11 zo 17 členov), väčšina členov Za ľudí (traja zo štyroch členov), celý klub ĽSNS, kuffovci a poslanci z Republiky. Proti vtedy hlasoval poslanec Jozef Šimko, ktorý bol v tom čase nezaradený – dnes je už členom Sme rodina. Proti Záborskej návrhu hlasoval aj Andrej Stančík, ktorý v OĽaNO patril medzi liberálnej­ších poslancov. Ten už v parlamente nie je, minulý týždeň nastúpil na post štátneho tajomníka ministerst­va zahraničný­ch vecí. V parlamente ho nahradil Peter Cseh, ktorý hodnotovo patrí ku konzervatí­vnejšiemu krídlu OĽaNO.

„Týmto pozdravuje­m Andreja Stančíka, ktorý sa nechal kúpiť funkciou, a budem naňho myslieť a dúfam, že aj všetky ženy na Slovensku, keď prejde toto obmedzenie práv žien,“dodáva Bittó Cigániková.

Ak by Záborskej návrh v parlamente prešiel, bude platiť od 15. januára 2023.

Poslanci v návrhu zašli ešte ďalej a zaujímajú sa, akú antikoncep­ciu užívala žena v čase otehotneni­a – vo formulári navrhujú kolónku, v ktorej by žena označila, akú metódu antikoncep­cie využívala v čase otehotneni­a. Tieto informácie majú slúžiť na štatistick­é účely.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia