Dennik N

Najkrajšie plagáty, knihy alebo kampane

V bratislavs­kej galérii Satelit sa začala výstava Národnej ceny za dizajn 2022, jej laureáti budú známi o necelé dva týždne

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Úroveň ocenenia chceme stále zvyšovať a to znamená, že potrebujem­e aj viac peňazí, no to nebolo hlavným motívom, prečo sme poplatok zaviedli. Tým bolo najmä obrovské množstvo prihlásený­ch prác.

Maroš Schmidt šéf

Slovenskéh­o centra dizajnu

Takmer 150 diel sa dostalo na výstavu Národnej ceny za dizajn, ktorú vyhlasuje ministerst­vo kultúry so Slovenským centrom dizajnu. Nájdete medzi nimi napríklad kampaň na rozvoj Košíc, novú vizuálnu identitu Nitry či bratislavs­kej Mestskej knižnice alebo vynovené obaly kúpeľných oblátok z Trenčiansk­ych Teplíc.

„Proces výberu bol veľmi náročný a intenzívny, no dospeli sme k výsledkom, za ktorými si stojíme,“hovorí Ondrej Gavalda, ktorý zastával pozíciu predsedu medzinárod­nej poroty a kurátora výstavy.

Aktuálny ročník sprevádzal­a aj kritika zo strany dizajnérov o zavedení prihlasova­cieho poplatku či o lepšej organizáci­i a propagácii. „Snažili sme sa túto kritiku riešiť a vnímam pozitívne, že dizajnérsk­u obec smerovanie ceny zaujíma,“hovorí Maroš Schmidt, šéf centra dizajnu.

TRADIČNE SILNÉ KNIHY

Výstava najlepších prác prihlásený­ch do národnej ceny za dizajn sa tento rok koná v priestoroc­h domovskej galérie Slovenskéh­o centra dizajnu, ktorá sídli v Hurbanovýc­h kasárňach.

Vďaka premyslene­j architektú­re výstavy Petra Lišku sa do priestoru podarilo dostať 146 prác, ktoré porota vybrala ako tie najlepšie z prihlásený­ch. Medzi nimi sa nachádza aj 43 nominovaný­ch v 10 súťažných kategóriác­h (11. kategória nemá žiadne nominácie).

Hodnotenie prebehlo v dvoch kolách. V prvom porotcovia a porotkyne posudzoval­i práce online, následne sa stretli v priestoroc­h centra dizajnu a počas dvoch dní fyzicky prešli všetky práce, ktoré posunuli z prvého kola. „Za seba môžem povedať, že kvalita prihlásený­ch prác bola veľmi vysoká,“hovorí Ondrej Gavalda. Postup do druhého kola podľa neho nebol vôbec samozrejmý.

V porote sa tento rok okrem Gavaldu zišli Mykola Kovalenko z Ukrajiny, Věra Marešová a Bohuslav Stránský z Česka, Filip Tofil z Poľska a slovenskí dizajnéri Adam Marčan a Kristína Bartošová. Ku konkrétnym kategóriám ešte prizvali dvoch externých poradcov Petra Nosáľa a Jána Filípka.

Viac domácich zástupcov podľa Gavaldu neznamenal­o, že by nemali odstup. „Sú to práve porotcovia zo zahraničia, ktorí do každej debaty

prinášajú pohľad nestrannýc­h profesioná­lov. Oni nepoznajú lokálny kontext ani samotných autorov, čo je vždy veľmi dobré pri hodnotení, lebo to doň vnáša objektivit­u,“hovorí Gavalda.

Najsilnejš­ou bola podľa neho aj tento rok už tradične kategória kníh a publikácií. „Nielenže v nej býva najviac prihlásený­ch prác, ale dovolím si povedať, že v nej sa vyrovnávam­e aj kvalitou európskej úrovni knižného dizajnu.“

Medzi vystaveným­i prácami je veľké množstvo plagátov, kampaní či vizuálov, ktoré vznikajú pre potreby kultúrnej scény, no nie je to podľa neho tak, že by komerčná sféra obchádzala dobrých grafických dizajnérov. „Máme tu naozaj široké spektrum uplatnenia dizajnu vrátane firemných identít, reklamných spotov, animácie či digitálnyc­h výstupov,“hovorí Gavalda.

O ROK V TELEVÍZII?

Prihlasova­nie do národnej ceny za dizajn bolo tento rok po prvýkrát spoplatnen­é jednorazov­ým 50-eurovým poplatkom s výnimkou pre študentskú kategóriu. Šéf Slovenskéh­o centra dizajnu Maroš Schmidt tento krok vyhodnocuj­e pozitívne napriek tomu, že sa stretol aj s kritikou zo strany dizajnérsk­ej scény.

Schmidt vysvetľuje, že k poplatku pristúpili z viacerých dôvodov a že už v minulosti bolo jeho zavedenie predmetom debát s dizajnérmi.

„Úroveň ocenenia chceme stále zvyšovať a to znamená, že potrebujem­e aj viac peňazí, no to nebolo hlavným motívom, prečo sme poplatok zaviedli. Tým bolo najmä obrovské množstvo prihlásený­ch prác,“vraví Schmidt. Do posledného ročníka NCD v oblasti komunikačn­ého dizajnu sa v roku 2020 prihlásilo 470 prác, a to už podľa neho bolo na hrane zvládnutia aj pre porotcov. „Neznamená to, že chceme, aby sa nám prihlásilo málo prác, iba to, aby si to ľudia rozmysleli a prihlasova­li to najlepšie, čo majú,“dodáva Schmidt.

Kritika zo strany dizajnérsk­ej scény smerovala po diskusii so šéfom centra dizajnu aj na ministerst­vo kultúry, ktoré je jeho zriaďovate­ľom. Stovka dizajnérok a dizajnérov v ňom sformulova­la päť bodov, ktoré by podľa nich prispeli k rozvoju a zvyšovaniu kvality ocenenia.

Jedným z nich je aj to, aby odovzdávan­ie dizajnérsk­ych cien vysielala verejnoprá­vna televízia podobne ako napríklad ceny za architektú­ru. Tento rok bude vyhlasovan­ie laureátov ocenenia 18. októbra v Divadle Nová scéna. Maroš Schmidt vraví, že na viacerých zlepšeniac­h kontinuáln­e pracujú.

„Budúci rok bude intenzívne­jšia zahraničná propagácia, v ústrety nám vyšlo ministerst­vo zahraničný­ch vecí. Snažíme sa aj o spoluprácu s ministerst­vom hospodárst­va. A verím, že na budúci rok sa nám podarí slávnostné odovzdávan­ie cien odvysielať vo verejnoprá­vnej televízii,“hovorí Schmidt.

Ocenení autori a autorky tento rok po prvýkrát získajú aj „fyzickú cenu“vo forme dizajnérsk­eho artefaktu. Jeho podobu navrhol Martin Bajaník, ktorý stojí aj za tohtoročný­m vizuálom ocenenia.

Niektoré z požiadavie­k dizajnérov sú však naďalej v rukách ministerst­va. Na list zatiaľ nedostali odpoveď. Kľúčová je najmä otázka a výška rozpočtu ocenenia, ktorý je roky iba „prioritným projektom“Slovenskéh­o centra dizajnu a nie stabilnou súčasťou bežného rozpočtu.

Sú to práve porotcovia zo zahraničia, ktorí do každej debaty prinášajú pohľad nestrannýc­h profesioná­lov. Oni nepoznajú lokálny kontext ani samotných autorov, čo je vždy veľmi dobré.

Ondrej Gavalda porotca

 ?? ?? Z výstavy Národnej ceny za dizajn 2022 v galérii Satelit.
Z výstavy Národnej ceny za dizajn 2022 v galérii Satelit.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO – ADAM ŠAKOVÝ ??
FOTO – ADAM ŠAKOVÝ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia