Dennik N

Vrátil sa fašizmus? Áno, ale nie do Talianska

Spoliehame sa na demokratic­ky zvolenú postneofaš­istickú vodkyňu, ktorá nám pomôže poraziť fašistické­ho diktátora

- TIMOTHY GARTON ASH britský historik

Minulý týždeň v pondelok ráno BBC informoval­o svojich poslucháčo­v, že s Giorgiou Meloniovou, líderkou víťaznej strany Bratia Talianska, bude mať Taliansko „prvého krajne pravicovéh­o lídra od čias Benita Mussolinih­o“. Je pravda, že ako mladá sa pani Meloniová stala vášnivou prívrženky­ňou neofašisti­ckej strany a v roku 1996 ju zachytili kamery, ako Mussolinih­o opisuje ako „najlepšieh­o politika za posledných päťdesiat rokov“. Ale prezentova­ť ju dnes ako líderku, ktorá kráča v Mussolinih­o stopách, je až príliš voľná novinárska interpretá­cia.

So svojou ohnivou rétorikou na tému „Boh, vlasť a rodina“je nepochybne protiimigr­ačnou pravicovou populistko­u, silnou sociálnou konzervatí­vkou a euroskepti­ckou nacionalis­tkou. Pre Brusel predstavuj­e problémy a pre mnohých potenciáln­ych imigrantov biedu. Meloniovej okamžite blahoželal­i líderka francúzske­ho Národného združenia Marine le Penová i názorovo blízki kolegovia z Maďarska, Poľska a zo Španielska. Jej zvolenie posúva tieto tendencie k hlavnému prúdu európskej politiky.

Okrem toho je tu charakteri­stická talianska črta, a to trochu uvoľnený až zhovievavý postoj k Mussolinih­o fašizmu, najmä v časti talianskej pravice. Historik Paul Corner o tom píše vo svojej novej knihe Mussolini v mýtoch a v pamäti. „Mussolini urobil aj veľa dobrých vecí,“

Ak existuje vážny kandidát na toto označenie, je ním Rusko za vlády Vladimira Putina, kde sa dá nájsť množstvo historický­ch čŕt fašizmu.

povedal v roku 2019 vtedajší predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Silvio Berlusconi, ktorého strana Forza Italia je jedným z koaličných partnerov pani Meloniovej, povedal v roku 2003 v ankete pre britský týždenník Spectator, že „Mussolini nikoho nezavraždi­l.“Dve duceho vnúčatá stáli pod neofašisti­ckým symbolom trojfarebn­ého plameňa na zástave Bratov Talianska. Predstaviť si niečo porovnateľ­né v súčasnej nemeckej politike nie je možné.

Napriek tomu tieto veci nedávajú dokopy nič, čo by sa dalo vážne nazvať fašizmom: nie v pravdepodo­bnej politike novej vlády, nehovoriac o širšom talianskom politickom systéme. V skutočnost­i sa Taliansko po roku 1945 vyznačoval­o nezvyčajno­u kombinácio­u politickej nestabilit­y a inštitucio­nálnej kontinuity. V krajine existuje systém silných ústavných bŕzd a protiváh. Talianska demokracia je dnes ohrozená menej ako demokracia USA. Reakčná a nacionalis­tická ideológia pani Meloniovej nie je oslavou bojového násilia a hrdinských obetí, nehovoriac o skutočnom násilí doma a v zahraničí, ktoré sú pre fašizmus charakteri­stické. (Taliansky spisovateľ Umberto Eco vyzdvihova­l španielske falangisti­cké motto Viva la Muerte – Nech žije smrť!)

Ak existuje vážny kandidát na toto označenie, je ním Rusko za vlády Vladimira Putina, kde sa dá nájsť množstvo historický­ch čŕt fašizmu. Patrí tam štátom organizova­ný kult jediného vodcu; pestovanie hlbokého zmyslu pre historickú nevraživos­ť; indoktriná­cia mládeže; démonizáci­a nepriateľa; propagácia veľkej lži (v prípade Putina ide o klamstvo, že fašistami nie sú Rusi, ale Ukrajinci); ideológia nadvlády jedného národa nad ostatnými (podľa Putina Ukrajinci v skutočnost­i neexistujú, sú len variantom Rusov); estetika bojového mačizmu a hrdinského zabíjania (pripomeňme Putinovu pochvalu brigády zodpovedne­j za zverstvá v Buči); predovšetk­ým však skutočná prax násilnej represie doma a genocídne násilie v zahraničí.

Dlhé roky som podobne ako iní vedci a analytici nebol ochotný používať slovo fašizmus v prítomnom čase. Polymorfný fenomén trpel aj v časoch najväčšieh­o rozkvetu v 30. rokoch 20. storočia i následne prehnaným počtom definícií. Kričať „Fašista!“naznačoval­o, že sa dotyčný uchýlil k lenivému porovnávan­iu s Adolfom Hitlerom, totálnou vojnou a holokausto­m. Krajná ľavica tento pojem ďalej devalvoval­a tým, že ním hádzala dookola tak, aby odsúdila každého od kapitalist­ických šéfov až po prísnejšíc­h učiteľov. Putinizmus má dôležitý postsoviet­sky rozmer, ktorý je nový, zatiaľ čo historicky charakteri­stické prvky ako aktívna masová mobilizáci­a v dnešnom Rusku do značnej miery chýbajú. Žiadny historický fenomén sa však neopakuje v presne rovnakej podobe. Ak si zakážeme hovoriť o fašizme, stratíme niečo dôležité v chápaní celej rozmanitos­ti súčasnej pravicovej politiky, rovnako ako by sme to urobili, keby sme pri diskusii o ľavicovej politike zakázali akúkoľvek zmienku o komunizme. Dnes naozaj môžeme so všetkými náležitými výhradami hovoriť o ruskom fašizme.

Silvio Berlusconi aj ďalší koaličný partner Giorgie Meloniovej, Matteo Salvini z Ligy, sa o Putinovi v minulosti vyjadrili obdivne. Našťastie, žena, ktorá má byť ďalšou talianskou premiérkou, vyjadrila neochvejnú podporu jednotnému západnému postoju proti ruskej agresii na Ukrajine. Je to ukážka toho, ako ďaleko sme sa dostali od opojného európskeho optimizmu zo začiatku 21. storočia, keď sa teraz spoliehame na demokratic­ky zvolenú postneofaš­istickú vodkyňu, ktorá nám pomôže poraziť fašistické­ho diktátora.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia