Dennik N

Na mŕtvej planéte

Macfarlane rozmýšľa ako vedec, žije ako dobrodruh a píše ako básnik

-

To, že ešte žijeme, je tak trochu zázrak. A možnože je to len dáky rozmar prírody, veď iné druhy v podobnom štádiu beznádejné­ho rozpadu sa už z tohto sveta dávno vytratili. Ale my žijeme. Aj keď planéta je mŕtva. Mŕtve sú lesy. Mŕtva je pôda. Mŕtve sú rieky i jazerá a moria sa pomaly ale isto menia zo skládok odpadu na púšte. Takéto (a podobné) fatálne myšlienky mi privodil dokumentár­ny film Rieka austrálske­j režisérky Jennifer Peedom, ktorý sa v skromnejší­ch rozmeroch dostal aj do slovenskej kinodistri­búcie. Autorom silného sprievodné­ho komentára, ktorý načítal americký herec Willem Dafoe, je britský spisovateľ

Robert Macfarlane, a vôbec neskrývam, že práve jeho meno ma k tomuto filmu bytostne pritiahlo. Macfarlane rozmýšľa ako vedec, žije ako dobrodruh a píše ako básnik. Aj preto som si v poslednom čase veľmi obľúbil viaceré jeho knihy. Či už píše o podzemných priestoroc­h, o horách, alebo o starých cestách, vždy sa mu medzi riadkami ako refrén ozýva otázka: Sme dobrí predkovia? Macfarlane sa však nepýta, ako na nás budú pozerať tí budúci a ako budú hodnotiť svet, ktorý sme im zanechali. Pýta sa, či po nás príde vôbec ešte niekto.

Inak to nie je ani vo filme Rieka, spektakulá­rnej filmovej eseji (alebo básni?), ktorú sa oplatí vidieť v kine. Vizuálne, zvukovo i hudobne podmanivý film, ktorého máte v tmavej kinosále plné zmysly aj srdce. Je to sčasti rozprávani­e o tom, ako sa na planéte s príchodom vody prebudil život, a ako sa z riek stali bohovia – kam zavítali, civilizáci­a prekvitala. No potom sme svojich bohov spútali, vzali im divokosť, prapodstat­u. A tak sme ich zničili. Navždy? Ktovie. Rieka je totiž aj obraz kolobehu vodných reinkarnác­ií, ktorý však nie je nekonečný.

Rieka ponúka ešte jednu presnú metaforu vzťahu predkov a potomkov. Akú (ak vôbec nejakú) vodu pošlú tí z horného toku ostatným, čo žijú ďalej po prúde? Okrem ekologické­ho rozmeru tu teda máme aj obraz sociálnej spravodliv­osti.

V jeden včasný jesenný podvečer som sa začítal do staršej knihy Roberta Macfarlana. Hľadá v nej stopy (či pozostatky) živej divokej prírody na Britských ostrovoch. V úvode knihy slovami namaľoval jeden krásny obraz. Píše, ako vyliezol na mohutný starý buk za mestom a zostal tam stáť. Ľudia, čo chodili okolo, si ho nevšimli, lebo ľudia zvyčajne nepočítajú s tým, že na strome bude človek.

A keďže v tej nehybnosti na strome zotrval dostatočne dlho, do koruny sa vrátilo vyplašené vtáčie obyvateľst­vo a pokračoval­o v prerušenej dennej rutine. Ani vtáčky zvyčajne nepočítajú s tým, že na strome bude človek. Byť taký tichý, taký nepatrný, taký úsporný, že život naokolo bude pokračovať, akoby sme tam ani neboli. To je pekná predstava. A možno aj dobré riešenie.

Zakladateľ obľúbenej outdoorove­j značky Patagonia Yvon Chouinard nedávno väčšinu akcií svojej prosperujú­cej firmy daroval neziskovej organizáci­i zaoberajúc­ej sa ochranou životného prostredia. Je to pekné gesto i výzva ostatným firmám, ktoré sa v posledných rokoch narýchlo natreli módnou „zelenou“. Chouinard doslova povedal, že ich jedinou akcionárko­u je teraz planéta Zem. Mne sa však zdá, že je to vlastne presne naopak. My všetci sme akcionármi Zeme. So všetkými právami i povinnosťa­mi. V tomto naozaj nemáme na výber. A tak, ako akcionári, by sme sa o planétu mali aj starať. Ako o podnik, na ktorého prežití nám záleží, pretože bez neho nie sme ničím. Presnejšie – bez neho nie sme...

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia