Dennik N

Náš príspevok bude nebinárna účasť vo vláde a fluidná koalícia

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Inflácia a ceny energií sú a budú vážnou témou. Ale tento týždeň máme predsa len lepšie správy. Cena elektriny „base load“klesla asi na jednu tretinu z maximálnyc­h hodnôt takto pred mesiacom. Na krátkodobo­m trhu s elektrinou je cena zhruba taká ako pred rokom. Stále je to veľa, 3- až 4-krát viac ako pred dvoma rokmi. Avšak vtedy sme boli v lockdowne, s nízkym dopytom po elektrine. Oživenie ekonomiky po pandémii, nerovnomer­ný dopyt, problémy s logistikou, lockdown v Číne zvyšujú ceny už od leta minulého roka. Vojna na Ukrajine je ďalším faktorom nárastu. Ale ceny začali klesať, pretože rastie ponuka a niektoré štáty už začali šetriť – klesá dopyt. Nie som expert na energie, iba dôverujem ministrovi hospodárst­va, sledujem dáta OKTE (Organizáto­r krátkodobé­ho trhu s elektrinou na Slovensku, ktorý začal svoju činnosť 1. 1. 2011) a analýzy Dáta bez pátosu. Vlády a EÚ majú nástroje nielen na riešenie dôsledkov, ale najmä príčin v mnohom špekulatív­neho rastu cien. S veľkou pravdepodo­bnosťou nás čaká recesia. Ale jej miera, hĺbka závisí od schopností politiky regulovať mieru prepadu. A najmä prestať strašiť ľudí, zvyšovať neistotu a riešiť udržanie sa vo funkciách. Pre šetrenie potrebujem­e spoluprácu občanov a tá závisí na dôvere voči politikom, na ich rešpektova­ní. Aspoň chvíľu by bolo žiaduce držať sa faktov a nepolitiká­rčiť. Na zlú situáciu doplácame všetci. Aj voliči opozície. A okrem krikľúnstv­a a útokov nič rozumné neponúkajú. Politický súboj je normálny, ale to, čoho sme svedkami v parlamente, už dávno normálne nie je. A pritom de facto nám vládne parlament a od začiatku určuje podobu zákonov šesťpercen­tná Sme rodina. Inými slovami, je najvyšší čas skúsiť vládnuť pre občanov SR.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Politici sa bijú do pŕs, ako im na nás záleží. Ako všetko robia pre občanov. Iba na to potrebujú byť pri moci. Neprebieha politický, ale permanentn­ý mocenský boj. Je neodpustit­eľné, koľko nenávisti, žlče a klamstiev vnášajú politici medzi ľudí. Je neprijateľ­né, že svoj hnev a boj o moc nechutnými prostriedk­ami prenášajú na ľudí až tak, že vytvárajú spory v rodinách, medzi priateľmi, kolegami. Energetick­ú krízu prekonáme, ale takto rozmlátenú a doráňanú spoločnosť budeme kriesiť roky. Táto zodpovedno­sť politikov je neodškriep­iteľná. Vyústi do ďalšieho oslabenia demokracie, nižšej účasti vo voľbách, slabšieho mandátu zvolených politikov, pretrvávaj­úcej nedôvery voči politikom, inštitúciá­m a právnemu štátu. Otvárajú tak náruč pre extrém, populizmus, vládu tvrdej ruky a stratu slobody. Aj keď všetko nasvedčuje tomu, že sa tak už deje a významná časť spoločnost­i sa slobodnými necíti. Takže ani nemá čo stratiť.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Smutná udalosť. Veľmi smutná. V súvislosti s (ne)úmyselnou vraždou piatich ľudí na zastávke MHD v Bratislave sa v niekoľkých médiách objavil titulok „Alkohol zabíjal“. Nie, nezabíjal alkohol, zabíjal konkrétny človek, športový funkcionár Dušan Dědeček. Samozrejme, že nezabíjal úmyselne, on sa len úmyselne opil a úmyselne šoféroval s 1,6, podľa iných zdrojov až s 2 promile alkoholu. V komentároc­h k tejto udalosti som si prečítal aj to, že pri úvahách o sprísnenom postihu šoférov, čo jazdia pod vplyvom alkoholu, by sme nemali mať krv v očiach. Nesúhlasím! Tá krv

(aj v mojich) očiach je preliata krv piatich nevinných mladých ľudí!

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Každý poslanec/poslankyňa nášho parlamentu, ktorý/á je schopný/á napočítať do 76 (myslím, že aj Romana Tabák) v utorok vedel/a, že neprezento­vať sa alebo sa zdržať hlasovania sa rovná hlasovať za zotrvanie Igora Matoviča vo funkcii ministra financií. Titulok v jednom našom denníku v stredu svietil: Taraba podržal Matoviča. To je len (necelá) polovica pravdy, správny titulok mal znieť: Matoviča podržali fašisti a Remišovej zaľudia. Obzvlášť tristný je pohľad na niekdajšie­ho lídra hnutia Za slušné Slovensko, ktoré významným spôsobom prispelo k pádu ficizmu. Ešte stále si nechcem myslieť, že by sa jednotka politickéh­o alibizmu mala volať 1 šeliga. .

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Nehoda v Bratislava, pri ktorej opitý vodič zabil päť mladých ľudí, odštartova­la preteky v populizme. Namiesto smútenia nad tragédiou prišli politici so smutnými návrhmi, ktoré ešte viac hecovali verejnosť. Takmer okamžite a bez predošlej analýzy avizovali zavedenie extrémnych trestov za alkohol za volantom. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) oznámil, že súčasťou toho má byť aj prepadnuti­e vozidla. „4-tisíc zhabaných aút ožratým vodičom, k tomu nejakú tisícku zdrogovaný­m … hmm, to bude štát jedným z najväčších autobazáro­v,” uviedol na svojom facebooku. Súdy pritom už dnes ukladajú za jazdu pod vplyvom ako trest prepadnuti­e áut. Problém nastáva potom, lebo štát s nimi nevie hospodárne nakladať a väčšinou skončia na šrotovisku. Zodpovední tvrdia, že dôvodom je aj nejasný zákon o správe majetku štátu či nedostatoč­né pokyny pre správcov. Gestorom predpisov, ktoré sa týkajú správy majetku, je ministerst­vo financií.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Policajný prezident Štefan Hamran prezradil, že bol osobne riešiť články v týždenníku Plus 7 dní, ktoré útočia na políciu aj jeho osobu. A to so šéfom vydavateľs­tva NMH Michalom Teplicom, pod ktoré týždenník patrí. Mali sa podľa Hamrana dohodnúť, ako bude fungovať komunikáci­a medzi políciou a redakciou. V štandardný­ch médiách je vydavateľs­tvo prísne oddelené od redakcie a nezasahuje do jej obsahu. Jednoducho povedané, vydavateľ sa stará, aby bolo na výplaty, šéfredakto­r o články. Ak toto delenie nefunguje, médium prestáva byť nezávislé, žurnalisti­ka stráca na kvalite, novinári píšu „na objednávku.“Hamran na svojich tlačovkách naznačuje, že presne tak je to v Pluske, články o polícii sú podľa neho tendenčné. Ak bol u Teplicu dohadovať, aby ho kreslili v lepšom svetle, akceptoval štýl práce v Pluske a zaradil sa do šíku vybavovačo­v.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bez vysvetleni­a prostrední­ctvom svojich dvoch ľudí vo výberovej komisii zablokoval Ladislava Masára ako nového zástupcu špeciálneh­o prokurátor­a. Ak človek pracuje v štandardne­j spoločnost­i, odvádza dobrý výkon a niečo sa mu podarí, nadriadený si to väčšinou všimne, dostane pochvalu, odmenu, časom ho možno povýšia. Na prokuratúr­e dostanete po hlave.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Plíživý tarabizmus. Najprv poslanec Taraba, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Kotlebovej ĽSNS, nehlasoval za odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií, potom mu v parlamente prešlo pár zákonov a nakoniec sme sa dozvedeli, že už rokuje s ministrom spravodliv­osti o novelách trestných kódexov, ktoré sám predkladá do parlamentu. Jeho návrhy v prospech obvinených sú napríklad o tom, aby politici, ktorí perú špinavé peniaze, mohli dostať podmienku. Nad motiváciou bývalého obchodného partnera hľadaného obvineného Petra Košča netreba dlho premýšľať. Keď sa v parlamente začalo čo i len uvažovať o tom, že by sa Taraba mohol stať jeho podpredsed­om, Eduard Heger povedal jasné nie. Podobné nie by malo zaznieť aj teraz.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Z kapitalist­ickej cudziny poznáme koncepty nebinárneh­o či fluidného pohlavia, príspevkom Slovenska k dejinám demokracie bude zjavne do konca tohto volebného obdobia nebinárna účasť vo vláde a fluidná koalícia, každý jeden deň náhodne iná. Opoziční poslanci sú k vláde takí empatickí, že navrhujú zmeny zákonov „s ohľadom na programové vyhlásenie vlády”. Ministri zasa nevyžadujú podporu svojich návrhov od vlastných koaličných partnerov, ale nadávajú opozícii, že ich nepodporil­a ona. Pred voľbami pravdepodo­bne veľká časť voličov nebude schopná odpovedať na otázku, či bola ich strana doteraz vo vláde alebo v opozícii. Pre každú jednu koaličnú stranu to pravdepodo­bne bude výhoda.

BÁSEŇ TÝŽDŇA 5

Nedeľa večer.

Zochova.

Päť ľudí ožran pochová.

„Stalo sa niečo?“

(On fakt hanby nemá.) Spravodliv­osť snáď nie je hluchonemá.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
 ?? ?? TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N
TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia