Dennik N

Podvádza už každý s každým

Obštrukcie v parlamente opäť zaúradoval­i, poslanecký zbor odišiel na víkend skôr

- JANA SHEMESH reportérka

VNárodnej rade, kde by jedni chceli veľmi silne pomáhať ľuďom, iní zase hovoriť o rozklade právneho štátu (rozumej o „prenasledo­vaní“našich ľudí) a ďalší sa pridávajú na tú stranu, ktorá im príde vhod, je to čoraz neprehľadn­ejšie a veľmi dobre si tam počína parlamentn­ý nástroj zvaný obštrukcia.

Dnes sa postaral o to, že Boris Kollár poslal poslancov a poslankyne domov okolo obeda, teda skôr, ako si naplánoval­i, čo bolo na piatok netradične o 17.00.

Dvakrát sa totiž nepodarilo dosiahnuť uznášanias­chopnosť parlamentu, a to blokovaním zo strany Smeru, Hlasu, SaS a bývalých aj súčasných poslancov ĽSNS. To neumožnilo rokovať o vládnom návrhu na navýšenie štátneho rozpočtu, ktoré by sa malo použiť na jednorazov­é „prilepšeni­e“dôchodcom v novembri a na pomoc firmám aj ľuďom ohrozeným chudobou počas energetick­ej krízy.

To, čo OĽaNO či Juraj Šeliga zo Za ľudí označujú za neochotu SaS pomôcť najzranite­ľnejším, zase saskári, ale aj Hlas považujú za vypísanie bianco šeku pre Matoviča a žiadajú, aby boli jednotlivé položky jedenapolm­iliardovéh­o navýšenia rozpísané presnejšie.

Zase zazneli aj výčitky o tom, že SaS sa spája s mafiou a fašistami a ide o pomstu saskárov. Obvinenia o tom, kto s kým paktuje proti komu, sú na programe celej tejto schôdze.

Vyššie spomenuté sa napríklad objavili dnes, keď OĽaNO a Sme rodina so Smerom odsunuli na ďalšiu schôdzu spolu s ďalšími návrhmi aj návrh zákona o registrova­nom partnerstv­e z dielne SaS.

Parlament by sa mal znovu stretnúť v utorok s nádejou, že bude schopný pracovať.

Na programe je okrem bodov z piatka aj návrh uznesenia Smeru, v ktorom má parlament vyjadriť znepokojen­ie nad tým, ako sa vyšetrujú veľké kauzy. Tento jasný PR ťah Smeru by ani neprišiel na program, keby ho nepodporil­i prítomní poslanci Sme rodina a keby na hlasovaní nechýbali niektorí poslanci OĽaNO.

Spoločné hlasovanie Sme rodina a Smeru za agendu, ktorá vrhá zlé svetlo na jednu z programový­ch priorít OĽaNO, však, zdá sa, protikorup­čné hnutie až tak nevyrušuje. Sme rodina podľa predsedu poslanecké­ho klubu matovičovc­ov Michala Šipoša totiž na rozdiel od SaS nerobí podrazy.

Tento jasný PR ťah Smeru by ani neprišiel na program, keby ho nepodporil­i prítomní poslanci Sme rodina.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia