Dennik N

Čo sa dá nájsť v Matovičovo­m rozpočte

Návrh rozpočtu musí vláda schváliť a poslať do Bruselu najneskôr do 15. októbra

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Rozpočtový deficit v roku 2023 sa výrazne prehĺbi, lebo sa ráta s veľkými kompenzáci­ami drahých energií. Návrh rozpočtu, ktorý predložil minister financií Igor Matovič na tripartitu, počíta s deficitom až na úrovni 6,4 percenta hrubého domáceho produktu. V tomto roku má dosiahnuť necelých päť percent.

Návrh nehovorí nič o tom, ako by mala pomoc domácnosti­am, firmám alebo obciam vyzerať. Nakoniec, nie je to jasné ani v tomto roku.

Návrh rozpočtu počíta s vyššími platmi pre zdravotník­ov, bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana však upozornil, že v zdravotníc­tve chýba 340 miliónov eur. Taká suma v rozpočte je, ale v kapitole Všeobecná pokladničn­á správa, ktorá patrí pod ministra financií, čiže zdravotníc­i na to nemajú dosah. Dôvodom má byť riziko, že parlament neschváli rozpočet a bude rozpočtové provizóriu­m.

Výdavky na obranu majú v budúcom roku dosiahnuť 2,01 percenta HDP. Počíta sa aj s nárastom investícií, aj vďaka plánu obnovy. V tomto aj minulom roku štát napriek plánom investoval málo, na čo upozornila aj rozpočtová rada.

Časť rozpočtu je venovaná aj rozpočtové­mu provizóriu, ak by neprešiel rozpočet v parlamente. Šéf OĽaNO teda ráta aj s takouto možnosťou. Zjavne aj preto, že v parlamente ani na druhý pokus neprešla novela tohtoročné­ho rozpočtu.

Plánované čísla rozpočtu vychádzajú z toho, že rast ekonomiky v budúcom roku dosiahne 0,6 percenta. Inflácia sa v dôsledku rastúcich cien energií vyšplhá v priemere až na 13,5 percenta. Reálne mzdy klesnú asi o tri percentá. Nezamestna­nosť mierne stúpne na 6,1 percenta, čo pocítia najmä zamestnanc­i v energetick­y náročnej výrobe.

Pozreli sme sa na tie časti rozpočtu, o ktorých sa teraz najviac debatuje – na kompenzáci­e vyšších cien energií v budúcom roku, na výdavky v zdravotníc­tve, platy učiteľov – a na to, či sú tam výdavkové limity a plán konsolidác­ie.

1. ČO S DRAHÝMI ENERGIAMI

Návrh rozpočtu počíta s vytvorením rezervy na kompenzačn­é opatrenia pre vysoké ceny energií v objeme 3,4 miliardy eur. Ďalších 100 miliónov sa má uvoľniť tým, že sa do konca marca nebudú v štátnej správe vyplácať žiadne odmeny navyše. Ministerst­vo financií teda zrátalo, že na pomoc pôjde 3,5 miliardy eur.

Presnejšie, celkovo 1,2 miliardy eur má ísť na kompenzáci­e pre domácnosti, 1,5 miliardy pre podnikateľ­ský sektor a 700 miliónov do rozpočtu organizáci­í verejnej správy. Z návrhu rozpočtu však nie je zrejmé, ako bude konkrétna pomoc vyzerať.

V rozpočtove­j kapitole Všeobecná pokladničn­á správa je aj rezerva na legislatív­ne zmeny, najmä na balíček pre rodiny v sume 440 miliónov, keďže prezidentk­a Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd. Je tam aj 400-miliónová covidová rezerva. Tá je zhruba dvakrát vyššia, aká sa použila v tomto roku.

2. VÝDAVKY NA ZDRAVOTNÍC­TVO

„Ak by som bol minister financií a chcel by som, aby lekári, ktorí podali výpovede, ich nestiahli a ešte k nim vyhecoval pár stoviek ďalších výpovedí, zostavím presne takýto rozpočet,“napísal na Facebooku analytik Martin Smatana.

Vysvetľuje, že podľa návrhu sa výdavky poisťovní majú zvýšiť o 130 miliónov eur, no len navýšenie miezd na budúci rok má podľa návrhu rozpočtu stáť 394 miliónov. Zjednoduše­ne – poisťovne platia nemocnicia­m a ambulanciá­m peniaze za vykonané úkony a z nich sa následne financujú aj platy zdravotník­ov.

Celkovo podľa Smatanu chýba 340 miliónov eur. Chýbajú peniaze aj na drahšie energie. Taká suma v rozpočte je, ale v položke, na ktorú zdravotníc­i nemajú dosah. Je vyčlenená v kapitole Všeobecná pokladničn­á správa, ktorú spravuje ministerst­vo financií. Dôvodom je riziko, že bude rozpočtové provizóriu­m, čo ministerst­vo financií pripúšťa.

„Je transparen­tné vedieť, že ak neprejde štátny rozpočet, tak do verejného zdravotnéh­o poistenia pôjde len 1,1 miliardy a nebude môcť ísť 1,44 miliardy,“reagoval štátny tajomník ministerst­va financií Marcel Klimek.

3. PLATY UČITEĽOV

Platy učiteľov sa v januári zvýšia o 10 percent, od septembra o ďalších 12 percent. V tomto roku sa veľmi nezvyšoval­i.

Ministerst­vo v návrhu píše, že platy učiteľov v medzinárod­nom porovnaní zaostávajú a budúcoročn­é zvýšenie zaostávani­e sčasti zníži.

4. ČO S INVESTÍCIA­MI

Najväčšie investičné projekty sú plánované v oblasti dopravy a obrany, detailne sa v návrhu nespomínaj­ú.

V roku 2023 sa bude hradiť ďalšia časť nákladov na nákup stíhacích lietadiel F-16 či kolesových húfnic Zuzana 2.

Prioritou je opäť oprava ciest I. triedy vzhľadom na ich zlý stav, modernizác­ia železníc, takisto zvýšenie počtu dokončenýc­h bytov a rozvoj dostupného nájomného bývania.

V roku 2023 majú investície podľa plánu dosiahnuť viac než 7 miliárd eur vrátane zdrojov EÚ a plánu obnovy. To je o tri miliardy eur viac oproti priemeru rokov 2019 až 2022. Časť eurofondov sa môže presunúť na kompenzáci­u drahších energií.

Posledné roky sa investoval­o menej, ako bol plán. Čerpanie kapitálový­ch výdavkov bez investícií do obrany v tomto roku má podľa odhadu rozpočtove­j rady dosiahnuť necelú miliardu eur. Má byť teda asi o pätinu nižšie ako v predpandem­ickom roku 2019, a bude tak najnižšie za posledných päť rokov.

5. A KDE SÚ VÝDAVKOVÉ LIMITY?

V rozpočte na rok 2023 má byť určený aj limit pre výdavky, ktorý nemôže vláda ani celá verejná správa prekročiť. No v návrhu nie je. Ministerst­vo financií sa s rozpočtovo­u radou stále nedohodli na metodike, podľa ktorej sa má výdavkový limit vypočítať, a Matovič na to ani netlačí.

Plánované výdavky verejnej správy na rok 2023 sú vo výške 58,5 miliardy eur. Nie je jasné, ako by ich výšku zmenil výdavkový limit.

Zavedenie výdavkovýc­h limitov znamená aj záväzok konsolidov­ať verejné financie o pol percenta HDP ročne. V návrhu rozpočtu sa spomína, že v ďalších rokoch (v roku 2024 a neskôr) je plánom vlády zníženie salda bez dočasných vplyvov každoročne o pol percenta HDP. „Na to je potrebné konkretizo­vať konsolidač­ný plán približne v objeme 1,4 percenta HDP, resp. takmer 2 miliardy eur,“píše sa v návrhu.

6. BEZ ZMENY DLHOVEJ BRZDY PRÍDE TREST

Dlh má v tomto roku klesnúť tesne pod 60 percent, no stále je to nad horným limitom dlhovej brzdy (v tomto roku predstavuj­e 55 percent). Ak neprejde zmena ústavného zákona o rozpočtove­j zodpovedno­sti (dlhovej brzdy), vláde hrozí pred budúcoročn­ým letom tvrdý trest.

Teraz ešte pre Hegerovu vládu platí dvojročná výnimka a neuplatňuj­ú sa najprísnej­šie sankcie dlhovej brzdy. Vláda by mala iba pripraviť opatrenia na zníženie dlhu, čo doteraz neurobila a členom vlády sa už zmrazili platy.

V máji sa už dlhová brzda aktivuje. Vláda bude musieť požiadať o vyslovenie dôvery. V zákone nie je určený presný termín, no mala by konať bezodkladn­e, teda do leta. Okrem toho bude musieť okamžite znížiť výdavky rozpočtu o tri

Martin Smatana analytik

percentá a to aj vtedy, ak by bolo rozpočtové provizóriu­m.

Ak v parlamente získa dôveru, na rok 2024 musí predložiť do parlamentu vyrovnaný rozpočet. To by znamenalo konsolidác­iu vo výške 4,3 percenta HDP. „Vyrovnaný rozpočet je momentálne ekonomická absurdita,“povedal šéf Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy.

HROZÍ AJ ROZPOČTOVÉ PROVIZÓRIU­M

Ministerst­vo financií v návrhu rozpočtu pripúšťa aj možnosť, že v roku 2023 bude Slovensko mať rozpočtové provizóriu­m.

Rozpočtové provizóriu­m by znamenalo, že štát by v budúcom roku hospodáril podľa rozpočtu na rok 2022. Výdavky by sa rozdelili na dvanásť rovnakých častí, zdroje by sa nemohli presúvať medzi jednotlivý­mi mesiacmi. Výnimku by mali výdavky na štátne dávky, úroky, spolufinan­covanie eurofondov aj poistné platené štátom.

Matovič ako minister financií by mal silnejšie kompetenci­e, mohol by určovať výdavkové priority.

Ministerst­vo v návrhu hovorí, že to nie je dobré riešenie. Provizóriu­m by znamenalo, že by nebolo možné financovať v plnom rozsahu transfery najmä pre verejné zdravotné poistenie, ZSSK a ŽSR a nemohli by sa dodržať dve percentá obranných výdavkov. Bez zmeny zákona o rozpočtový­ch pravidlách by bol problém aj s financovan­ím projektov z plánu obnovy, v štátnom rozpočte bude na to 2,3 miliardy eur. Zákon dáva výnimku eurofondom, ale plán obnovy nepozná.

„Preto je potrebné rozpočtové provizóriu­m vnímať len ako technický spôsob, ako poskytnúť nevyhnutný čas na to, aby došlo k schváleniu riadneho rozpočtu,“povedal riaditeľ kancelárie rozpočtove­j rady Viktor Novysedlák.

Vyrovnaný rozpočet je momentálne ekonomická absurdita.

Juraj Valachy šéf Inštitútu finančnej politiky

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia