Dennik N

Kollár sľúbil, že vyhovejú žiadosti SaS

-

Parlament nebol ani v utorok ráno uznášanias­chopný. Pri hlasovaní o novele štátneho rozpočtu sa prezentova­lo len 66 poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár schôdzu prerušil. Pokračovať bude v utorok 18. októbra.

Novela štátneho rozpočtu na tento rok navrhuje zvýšiť výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom plánovaná výška deficitu 4,9 percenta HDP sa nemení. Podľa minulotýžd­ňových vyjadrení ministra práce Milana Krajniaka malo byť 900 miliónov použitých na pomoc s drahými energiami pre firmy. Ďalších 200 miliónov eur má slúžiť na novembrové takzvané štrnáste dôchodky.

Parlament síce na druhý pokus schválil, že bude o zmene tohtoročné­ho rozpočtu rokovať zrýchlene, potom však opozícia vrátane SaS zablokoval­a ďalšie hlasovanie, takže novela neprešla zatiaľ ani prvým čítaním.

SaS odmietla podporiť novelu o zvýšení rozpočtu. Podľa slov poslanca Petra Cmoreja nechcela dať bianko šek na jeden a pol miliardy eur. Tie sú podľa Cmoreja „v osobnej pokladničk­e Igora Matoviča“. SaS nepozná detaily, podľa akého kľúča má smerovať pomoc ľuďom, vysvetlil Cmorej. SaS podľa neho žiadala rozpis, ako sa presne použije 1,5 miliardy eur navyše; až potom sa chcela rozhodnúť, či zmenu podporí.

OĽaNO poslalo v pondelok SaS pozmeňujúc­i návrh, ktorý špecifikuj­e použitie dodatočnýc­h príjmov z novely zákona o rozpočte na tento rok. O odoslaní návrhu informoval predseda poslanecké­ho klubu OĽaNO Michal Šipoš.

SaS však reagovala, že rozpis výdavkov by mal byť zapracovan­ý priamo do novely. Sľub ministra jej nestačil.

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára koalícia zrejme stiahne návrh zvýšenia tohtoročné­ho rozpočtu a vypracuje ho nanovo, aby vyhovela SaS. „S vysokou pravdepodo­bnosťou sa tento zákon stiahne, urobí sa nový, kde sa to jasne rozpoložku­je tak, ako si to želala SaS, aby bolo jasné, kde tie zdroje pôjdu,“povedal Boris Kolár.

„Čakáme, až príde do národnej rady riadny návrh o navýšení rozpočtu vo výške 1,5 miliardy, ale aj o tom, čo sa s tými peniazmi stane. Potom sme pripravení aj schôdzu otvoriť, aj hlasovať za ten návrh,“vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia