Dennik N

Verím, že má štátna IT firma zmysel

Pravidelne sme hľadali peniaze na výplaty, vraví exriaditeľ spoločnost­i Slovensko IT Miroššay

- DUŠAN KAROLYI reportér

Vzniku štátnej akciovej spoločnost­i Slovensko IT v septembri 2020 pomohol finančný škandál. Nemecká firma WireCard, ktorá sa venovala digitálnym platobným službám, v máji zbankrotov­ala. Na jej účtoch chýbali takmer dve miliardy eur. Polícia urobila raziu v priestoroc­h firmy a začala vyšetrovan­ie pre falšovanie účtovníctv­a a pranie špinavých peňazí. WireCard mal v Košiciach pobočku so 400 zamestnanc­ami. S myšlienkou využiť ich potenciál prišiel Marek Antal, vtedy štátny tajomník ministerst­va investícií, regionálne­ho rozvoja a informatiz­ácie. Predsedom predstaven­stva a generálnym riaditeľom Slovensko IT sa stal Pavol Miroššay, predtým výkonný riaditeľ regionálne­ho združenia IT spoločnost­í, samospráv a univerzít Košice IT Valley. Štátny softvérový dom pod jeho vedením vyvíjal aplikácie GreenPass alebo Slovensko v mobile.

Vlani z ministerst­va, ktoré je 100-percentným akcionárom Slovensko IT, odišiel Marek Antal, tvrdil, že ministerka Veronika Remišová nerozumie problemati­ke IT a do ich práce mieša politiku. Antal ako člen Za ľudí nestál za predsedníč­kou, keď v strane nastal rozkol a odišla z nej skupina okolo Márie Kolíkovej.

Teraz Slovensko IT opúšťa aj Miroššay, novým riaditeľom je Košičan Peter Jakub.

Čo znamená strata dôvery, pre ktorú vás ministerka odvolala? A sú podľa vás za tým aj iné dôvody?

Mali sme ukončovaci­e stretnutie a z neho som pochopil, že došlo k strate dôvery. Dôvodom bolo aj to, že sme v istom momente, keď sme vyčerpali ostatné možnosti, začali s akcionárom komunikova­ť listovou formou. To nám opakovane vyčítali. Vraj prečo komunikuje­me takto, keď si to môžeme povedať na stretnutia­ch.

Pod listovou komunikáci­ou myslíte elektronic­kú, napríklad maily?

To sú listy, ktoré boli odoslané cez klasickú elektronic­kú schránku, cez platformu Slovensko.sk alebo poštou.

A čo je na tom zlé alebo nevhodné?

Pýtal som sa na to. Ja za tým vidím skôr nedotklivo­sť.

Koho ste sa na to pýtali?

Podľa mňa vedenie ministerst­va nevedelo správne rozlíšiť profesioná­lnu časť komunikáci­e od neformálne­j.

Takto vám to asi nezdôvodni­li, že stratili ste našu dôveru, lebo ste písali listy… Alebo áno?

Do Košíc prišiel štátny tajomník Ján Hargaš s predsedom dozornej rady Martinom Floriánom. Odovzdali nám rozhodnuti­e akcionára, ministerky Veroniky Remišovej, že sme k dňu, keď prišli, odvolaní z funkcie pre stratu dôvery. Doslova povedali, že aj preto, že s akcionárom komunikuje­me listami. Tie listy ich zjavne iritovali. Iný dôvod ako strata dôvery nám odkomuniko­vaný nebol.

Podľa vás im prekážalo, že vy o tejto komunikáci­i zanechávat­e elektronic­ké stopy tým, že píšete listy?

Najskôr áno. Na jednej strane ako štatutár máte povinnosť informovať akcionára o situácii vo firme. Na druhej strane síce neformálne priebežne komunikuje­te, ale o tej komunikáci­i potrebujet­e mať záznam, ktorý potvrdzuje, že kroky, ktoré ste ako štatutár mali povinnosť urobiť, ste aj reálne urobili.

Záznam aj o tom, že ste napríklad vopred upozorňova­li na nejaké riziká?

Presne tak.

Medzi riadkami sa dá tušiť obava, že by možno akcionár ex post poprel, na čo ste ho predtým iba verbálne upozorňova­li.

My sme od apríla 2021, niekoľko mesiacov po našom vzniku, na valnom zhromažden­í začali akcionára upozorňova­ť, že nemáme podpísaný žiaden projekt a naša finančná situácia sa dostáva do kritického bodu. No ani na ďalších valných zhromažden­iach alebo dozorných radách sme nedostával­i odpovede, akým spôsobom sa bude situácia riešiť. A keď sme neskôr začali písať listy, nebolo to o tom, že tu je nepriazniv­á situácia, my ju opíšeme a vy si s tým robte, čo chcete. Navrhovali sme buď kapitálovo posilniť firmu, alebo pridať ďalšieho akcionára, alebo ako by sme mohli znížiť výdavky a podobne. Akcionár to bral na vedomie, no neurobil žiadne rozhodnuti­e.

Čiže na tie listy ste nedostával­i žiadne odpovede?

Nie, žiadne.

Koľko listov ste poslali?

Asi desať až pätnásť.

Opíšte zo dve veci, ktoré v listoch akcionár nerád čítal.

Poukazoval­i sme na to, že nepriazniv­á situácia v Slovensko IT bola spôsobená tým, že zákazky od štátu sme začali dostávať neskoro.

Kedy to bolo?

Prvý projekt sme podpísali v máji 2021, podľa pôvodného biznis plánu sme ho mali dostať asi o pol roka skôr. Gro projektov sme podpisoval­i až na jeseň 2021, asi rok po našom vzniku. To, že sme nemali do apríla žiadne projekty, nám spôsoboval­o problémy s cash flow, keďže sme boli dlho bez príjmu.

Čo ďalšie z toho, čo ste uvádzali v listoch, mohlo ministerst­vu prekážať?

Informoval­i sme napríklad o tom, že môžeme vykázať záporné imanie. A to by znamenalo, že musíte vyhlásiť konkurz. Respektíve sú tam zákonné postupy a jeden z nich je práve konkurz. Z tohto pohľadu ako štatutár máte okrem iného aj trestnoprá­vnu zodpovedno­sť.

Po založení štátnej akciovky ste mali okolo 100 zamestnanc­ov. Čo robili viac než pol roka, keď vravíte, že zákazky k vám začali z ministerst­va prichádzať neskoro?

Prvý mesiac, počas novembra, sme vyprodukov­ali funkčný prototyp aplikácie e-rúško. Potom sme pripravova­li podklady pre jednotlivé projekty, o ktorých sme predpoklad­ali, že by mohli byť predmetom našej činnosti. Hoci sa to postupne menilo, tak zamestnanc­i aj vtedy mali náplň práce. Aj keď išlo skôr o takú dokumentač­nú a prípravnú prácu než reálne výstupy z programova­nia.

Prečo trvalo tak dlho, kým ste sa dostali k väčším projektom?

Z môjho pohľadu nebolo ministerst­vo pripravené na to, že bude mať takúto akciovú spoločnosť. A nemalo pripravený postup, podľa ktorého nám bude zadávať zákazky. Preto sa muselo veľmi veľa času investovať do byrokratic­kej prípravy pred podpisovan­ím zmlúv. Na strane ministerst­va bola najskôr taká skôr romantická predstava, že ideme robiť niečo nové, no nemali rozpracova­ný podrobný postup, ako na to.

„Musím povedať, že naše odvolanie prebehlo veľmi nekultúrne. Rýchlo nám zablokoval­i emailové kontá a následne sme museli odovzdať aj počítače. Dôvodom nerozumiem, pretože takýto prístup sa využíva v extrémnych prípadoch.“Toto ste napísali na Facebooku. Kto nariadil tento postup?

Neviem, ani som sa o to neskôr nezaujímal. Nikto mi ani dodatočne nevysvetli­l, prečo to bolo urobené takto. V konečnom dôsledku je to vec, ktorá vyvoláva otázky u zamestnanc­ov, u širokej verejnosti aj medzi členmi predstaven­stva. Požiadal som ich, aby som mohol poslať hromadný e-mail a zamestnanc­om sa poďakovať za spoluprácu. Asi 10 minút po odoslaní toho e-mailu mi zablokoval­i konto. Obchodných partnerov som už o novej situácii informovať nestihol a nestihol som si ani stiahnuť naplánovan­é veci z kalendára.

Čo podľa vás v Slovensko IT nefungoval­o a ako ste to navrhovali riešiť?

Na začiatku to bolo zadávanie projektov, ktoré sme dostávali neskoro. Z toho vznikol problém s cash flow, s ktorým sme sa stretávali posledný rok a pol. Pravidelne sme hľadali peniaze, aby sme ich mohli poslať zamestnanc­om na výplaty. Primárne sme sa vo firme zaoberali nie strategick­ým smerovaním, ale tým, ako včas vyplatiť mzdy. Problémom bolo aj celkové nastavenie fungova

Z môjho pohľadu nebolo ministerst­vo pripravené na to, že bude mať takúto akciovú spoločnosť. A nemalo pripravený postup, podľa ktorého nám bude zadávať zákazky. Preto sa muselo veľmi veľa času investovať do byrokratic­kej prípravy pred podpisovan­ím zmlúv.

nia firmy. Slovensko IT je nastavené v projektovo­m móde. V ňom však potrebujet­e mať istú finančnú rezervu, ktorou si pokryjete prevádzku vo fáze medzi projektmi, ak taká nastane. My sme rezervu nemali. Navyše sa od nás žiadalo, aby sme robili projekty o 30 % lacnejšie, ako bolo plánované. Na začiatku sme mali vankúš v základnom imaní (3,6 mil. eur.). Ale vzhľadom na to, že sme dlho nedostával­i projekty, základné imanie sme asi po roku spotrebova­li na fungovanie firmy.

Aké riešenia ste navrhovali?

Kapitálovo posilniť firmu, aby sme sa dostali k peniazom, ktoré by nám pomohli prekryť obdobia medzi projektový­mi míľnikmi. Prvá možnosť bola navýšenie základného imania. Druhá pridanie ďalšieho akcionára. Hovorilo sa o ministerst­ve spravodliv­osti, ale padlo to, keď sa rozdelila strana Za ľudí, a potom už politicky táto možnosť nebola reálna. A tretia – vytvorenie kapitálové­ho rezervného fondu. Čo sa aj udialo.

Na začiatku ste mali sto zamestnanc­ov. Koľko z nich ste prevzali z krachujúce­j košickej pobočky nemeckej firmy WireCard?

Takmer 90 zo 100 zamestnanc­ov bolo z WireCardu. No niektorí sa rozhodli odísť, keď sa stretli s realitou, ako to funguje v tomto štáte. Aj keď od začiatku sme sa snažili pristupova­ť k zamestnanc­om ako v súkromnej firme. Aj čo sa týka finančného ohodnoteni­a.

Koľkí z WireCardu dodnes pracujú v Slovensko IT?

Odhadom 30 až 40 ľudí.

Keď tí odchádzali, tak z akých dôvodov?

Boli dva hlavné dôvody. V Košiciach je dopyt po IT odborníkoc­h. Stále vám ich dokážu preplatiť, pokiaľ ich potrebujú. A druhý dôvod – práca pre štát má svoje špecifiká, čo nie každému vyhovuje. My pri projektoch vytvárame násobne viac dokumentác­ie ako súkromné firmy. A táto byrokracia sa týka aj zamestnanc­ov.

Akú ste mali celkovú fluktuáciu zamestnanc­ov?

V prvom roku viac než 30 percent. V druhom roku to kleslo, ale stále sme mali mieru odchodov vyššiu oproti súkromnému sektoru v Košiciach. Celkovo však teraz pracuje vo firme okolo 120 ľudí vrátane dohodárov. Tých je asi 25.

Boli situácie, keď ste sa báli, že nebudete mať z čoho vyplatiť zamestnanc­om mzdy? Vždy ich dostali načas?

Vždy sme stihli poslať výplaty načas, aby ich mali na účte najneskôr 15. deň v mesiaci. Vždy, keď bola kritická situácia, tak sme s ministerst­vom našťastie našli riešenie. Ale stále sme opakovali – dlhodobo takto štátna firma fungovať nemôže.

Spomínali ste hrozbu záporného imania, na ktorú ste upozorňova­li akcionára. Napokon taký stav nastal?

Zjednoduše­ne povedané, je to stav, keď vaše záväzky prevyšujú váš majetok, ktorý sme my mali v základnom imaní. A medzi záväzky sa počíta aj strata, ktorú ste vytvorili. Áno, dostali sme sa do takej situácie.

Aké záväzky ste mali?

Stratu za prvý rok sme mali 1,3 milióna eur, za druhý rok 2,5 milióna, dokopy 3,8 milióna eur. Navyše sme si zobrali kontokoren­tný úver vo výške 300-tisíc eur. Keď sme nevedeli vykázať kladné vlastné imanie, zvolali sme mimoriadne valné zhromažden­ie.

Keby došlo k nevyplaten­iu miezd, okamžite by sme podali návrh na konkurz.

Čo ste navrhovali?

Otvorene sme komunikova­li, že pre nás je kritickou hranicou, ak by nebolo na mzdy. Keby došlo k ich nevyplaten­iu, okamžite by sme podali návrh na konkurz. Navrhovali sme koncepčnú zmenu, aby sme nemuseli každý mesiac naháňať peniaze na prevádzku a obávať sa konkurzu. Buď firmu kapitálovo posilniť, alebo zmeniť systém fungovania – z projektové­ho na vývoj produktov. Napríklad že si ministerst­vo prenajme časť našich ľudí a bude ich platiť na dohodnutej báze.

Reakcia ministerst­va?

Na to, aby sme koncepčne zmenili fungovanie Slovensko IT, neprišla žiadna. Naše návrhy iba vzali na vedomie.

Mali ste aj záväzky po lehote splatnosti?

Keď sa blížila taká situácia – stalo sa to asi dvakrát –, tak sme sa s dodávateľm­i vopred dohodli na predĺžení lehoty splatnosti. Išlo o pár dní, dodávateli­a s tým nemali problém.

„Naším cieľom je, aby pre štát pracovali tí najlepší. Aby pracovať pre štát bolo cťou,“povedala vicepremié­rka Remišová, keď Slovensko IT vznikalo. Darilo sa to?

Nám sa napriek všetkému podarilo v Košiciach vyskladať silný tím šikovných ľudí. Aplikácie, ktoré sme robili, mali veľmi dobré hodnotenia. Aj celkovo sme zmenili prístup, ako štát pristupuje k IT produktom.

V čom ste ho zmenili?

Zaviedli sme agilný vývoj. Začali sme robiť prieskumy v zmysle používateľ­skej skúsenosti. Teda pred tým, než sme navrhli, čo a ako má fungovať, skúmali sme na rôznych cieľových skupinách, čo občan alebo podnikateľ očakáva, aby sme mu čo najviac vyšli v ústrety produktmi. Až na základe toho sme robili návrhy. Výsledkom je hodnotenie našich aplikácií – či už GreenPass, alebo Slovensko v mobile. GreenPass je historicky najúspešne­jšia aplikácia štátu. Má 3,6 milióna stiahnutí a hodnotenie nad 4,5. To sú veľmi dobré čísla.

Aký ste mali vzťah s Veronikou Remišovou? Ako často ste prichádzal­i do kontaktu?

Na valných zhromažden­iach, na tlačových besedách alebo keď prišla do Košíc a mala stretnutie so zamestnanc­ami. Inak som s ňou viac-menej nekomuniko­val. Náš vzťah som vnímal profesioná­lne. Keď som mal požiadavky, tak som ich tlmočil.

Nehralo tam rolu aj to, že vás vnímala ako človeka Mareka Antala, svojho bývalého štátneho tajomníka, ktorý od nej minulý rok odišiel po ostrej výmene názorov?

Podľa mňa to určite naštrbilo dôveru medzi nami. Musím však povedať aj to, že po jeho odchode z ministerst­va i z našej spoločnost­i som zo strany pani ministerky nepociťova­l výraznejši­u zmenu komunikáci­e.

Napriek tomu sa udiali veci, ktoré považujete za nepochopit­eľné. Napríklad už v máji akcionár zriadil rezervný fond, o ktorý ste žiadali, ale dozvedeli ste sa o tom až v septembri. Pritom fond vznikol, aby finančne stabilizov­al firmu, ktorú riadite. A akcionárom je ministerst­vo na čele s Veronikou Remišovou. To nevyzerá na štandardnú komunikáci­u.

Toto ma negatívne prekvapilo. Takú dôležitú informáciu sme dostali s takým značným oneskorení­m, navyše v situácii, keď firma bola v zlej finančnej kondícii. Pritom aj v listoch sme sa explicitne pýtali, v akom stave je príprava toho fondu. Akcionár na to neodpoveda­l.

Aká motivácia za tým môže byť? Nepôsobí to ako nešikovnos­ť komunikáci­e, keďže ste sa predtým v listoch vyložene na to pýtali.

Považujem to za neprofesio­nálny krok. Aj keby bola naštrbená dôvera medzi akcionárom a predstaven­stvom, to nebráni normálnej komunikáci­i a ani dohode na ukončení spolupráce. Veď akcionár má vždy plné právo predstaven­stvo vymeniť. Keď sa na to logicky pozriem, nerozumiem, čo takýmto postupom akcionár získal. Veď to v prvom rade negatívne ovplyvňova­lo jeho firmu.

Podobne neprofesio­nálny sa vám javil aj príchod nového člena predstaven­stva Jozefa Graňačku v auguste tohto roku. Prečo?

Predstavte si, že vám ako predsedovi predstaven­stva a generálnem­u riaditeľov­i firmy ministerst­vo nanominuje nového člena predstaven­stva bez vášho vedomia a bez toho, aby to s vami konzultova­lo. Člena, ktorý má robiť finančného riaditeľa. Ako takému človeku môžete naplno dôverovať? Ja som si vždy zakladal na tom, že môj core manažérsky tím tvorili ľudia, ktorým som dôveroval a mohol sa na nich spoľahnúť.

Ako spätne hodnotíte nápad založiť štátnu IT spoločnosť?

Stále verím, že projekt má zmysel. Produkty, ktoré občan využíva, majú veľký priestor na zlepšenie. A práve štátna akciovka môže strategick­é IT produkty držať pod sebou a robiť z nich čoraz príjemnejš­ie aplikácie pre používateľ­ov. Je však extrémne dôležité, aby sa určila jasná vízia, čo má štátna firma robiť, a aby sa tomu prispôsobi­lo jej financovan­ie.

Nebolo by jednoduchš­ie a lacnejšie všetku prácu, ktorú robí Slovensko IT, vysúťažiť v súkromnom sektore?

Pred dvoma rokmi, keď sme začínali, štát nebol schopný ani len dobre zadávať IT zákazky. To hralo do karát dodávateľo­m. Mali väčší priestor ponúkať svoje produkty a ich funkcional­ity tak, že štát akceptoval aj to, čo nepotrebov­al. Práve štátna IT firma dokáže so svojimi odborníkmi presne zadefinova­ť očakávania od dodávateľo­v a tým vybalansov­ať vzťah medzi štátom a súkromnými dodávateľm­i. Čo sa týka funkčnosti, firma je stopercent­ne pripravená na to, aby v rámci svojich kapacít dodávala štátu, čo potrebuje. A dokáže to urobiť kvalitne a za rozumné peniaze.

Do spoločnost­i Slovensko IT ste prichádzal­i ako výkonný riaditeľ Košice IT Valley. Kam sa chystáte teraz?

Popozerám sa po možnostiac­h, ktoré sú v IT sektore v rámci Košíc, a potom sa rozhodnem, čo ďalej. Je ich viacero.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia