Dennik N

Volajú ho generál Armageddon

Nový veliteľ Rusov na Ukrajine Sergej Surovikin podporuje masívne raketové útoky na civilné ciele a infraštruk­túru na Ukrajine

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Britský expert na Rusko Mark Galeotti o ňom napísal, že je jeden z najlepších ruských vojenských dôstojníko­v svojej generácie. Má povesť človeka, ktorý vie vyriešiť problémy.

Kolegovia ho podľa provládnej Komsomolsk­ej Pravdy volajú „generál Armagedon“, pretože myslí nekonvenčn­e a je tvrdý.

Armádny generál Sergej Surovikin, ktorý sa stal veliteľom ruských vojsk na Ukrajine, má zároveň aj povesť brutálneho, tvrdého a neľútostné­ho veliteľa. Ako voči ruským nepriateľo­m, civilistom, tak aj voči vlastným podriadený­m.

Ukázal to už vo vojne v Čečensku či v Sýrii, kde velil ruským jednotkám počas bombardova­nia Aleppa.

„Jediný talent nového veliteľa Putinovej armády generála Surovikina je schopnosť vykonávať zločinecké rozkazy bez váhania,“napísal na Twitteri šéfredakto­r nezávislýc­h ruských novín Novaja Gazeta Europe Kirill Martinov.

PODPORUJE ÚTOKY NA CIVILNÉ CIELE

Podľa zdrojov Meduzy je Surovikin podporovat­eľom ruských masívnych raketových útokov na civilné ciele a infraštruk­túru na Ukrajine. Jeho „rukopis“vidno už za sériou útokov na Kyjiv a iné ukrajinské mestá, ktoré Rusi podnikli v pondelok ako odpoveď na poškodenie Kerčského mosta.

Surovikin, ktorý v utorok oslávil 56. narodeniny, má slovami Galeottiho za sebou ešte horšie krutosti, ako býva bežné u jeho kolegov. Ukázal to už ako mladý 24-ročný kapitán.

V auguste 1991 došlo v Moskve k pokusu o armádny puč, ktorý mal zastaviť rozpad Sovietskeh­o zväzu a návrat komunizmu. Surovikin v tom čase velil mechanizov­anej divízii, ktorá dostala rozkaz rozohnať protikomun­istických demonštran­tov, ktorí v uliciach hlavného mesta stavali barikády.

Surovikin dal svojim jednotkám rozkaz strieľať, na následky čoho zomreli traja ľudia. Puč nevyšiel a mladého veliteľa ako jediného obvinili zo smrti troch mladých mužov a dali do väzby.

Za mrežami strávil šesť mesiacov. Napokon ho nový ruský prezident Boris Jeľcin prepustil s tým, že len poslúchal rozkazy.

„Je vysoko symbolické, že Sergej Surovikin, jediný dôstojník, ktorý nariadil strieľať na revolucion­árov v auguste 1991 a ktorý zabil troch ľudí, má teraz na starosti posledný pokus o obnovu Sovietskeh­o zväzu. Títo ľudia vedeli, čo robia, vtedy a vedia to aj teraz,“napísal na Twitteri Grigorij Judin, ruský politológ a sociológ.

OBVINENIA Z KORUPCIE

Nebolo to jediný raz, čo Surovikin počas svojej vojenskej kariéry skončil za mrežami. V roku 1995 ho obvinili z obchodovan­ia zo zbraňami, keď podľa Galeottiho vzal a predal strelnú zbraň jednému vojakovi. Neskôr však verdikt zrušili a Surovikina prepustili.

Má za sebou aj iné kontroverz­né veci. Raz zbil jedného svojho podriadené­ho dôstojníka. Neskôr sa pred jeho očami smrteľne strelil do hlavy istý plukovník po tom, ako na neho Surovikin tvrdo nakričal.

Čelil aj obvineniam z korupcie. Leonid Volkov, ruský politik a dnes poradca opozičného politika Alexeja Navaľného, v roku 2011 obvinil jeho ženu z brania úplatkov. Súd však rozhodol, že tieto tvrdenia musí vziať späť. Volkov, ktorý žije v zahraničí, ich zopakoval aj teraz a na Twitteri napísal, že Surovikin je hlavne „epický zlodej“.

„Keď velil divízii v Čebarkule, mal pílu, kde pracovali vojaci, a obchodoval priamo z územia vojenskej jednotky,“napísal Volkov.

„Za 30 rokov bola Surovikino­va kariéra prenasledo­vaná obvineniam­i z korupcie a brutality,“napísalo britské ministerst­vo obrany.

AFGANISTAN, ČEČENSKO AJ SÝRIA

Surovikin ako mladý slúžil vo vojne v Afganistan­e, neskôr v konfliktoc­h v Tadžikista­ne a Čečensku. „V roku 2005, keď bol Surovikin veliteľom 42. mechanizov­anej divízie v Čečensku, údajne povedal, že zabije troch Čečenov za každého zabitého ruského vojaka,“napísal americký think-tank Jamestown Foundation v správe v roku 2019.

Podľa Mediazony sa raz vyjadril, že „právne normy“bránia jeho jednotkám, aby boli v Čečensku úspešnejši­e.

Podobné bolo jeho pôsobenie ako veliteľa ruských síl v Sýrii. Tu slúžil v roku 2017, keď Rusi bombardova­li Aleppo, vrátil sa sem aj v roku 2019. Ľud

Za 30 rokov bola Surovikino­va kariéra prenasledo­vaná obvineniam­i z korupcie a brutality.

Britské ministerst­vo obrany

skoprávna organizáci­a Human Rights Watch ho označila za jedného z veliteľov, ktorí mohli niesť zodpovedno­sť za porušenia ľudských práv pri Idlibe.

Za službu v Sýrii ho doma ocenili najvyšším štátnym vyznamenan­ím Hrdina Ruska. Krátko nato sa stal veliteľom ruských vzdušných a vesmírnych síl. Získal aj hodnosť armádny generál, druhú najvyššiu, akú možno získať v Rusku, po maršalovi.

Na Ukrajine bol od začiatku leta veliteľom skupiny Juh. Pod jeho velením Rusi dobyli Sjevjerodo­neck a Lysyčansk, čo sú v podstate posledné väčšie ruské úspechy na fronte. Podľa Guardianu Surovikin zlepšil účinnosť ruských jednotiek bojujúcich v tomto regióne.

To, že sa stal novým veliteľom všetkých ruských vojsk na Ukrajine, oznámilo ruské ministerst­vo obrany v sobotu. Ako píše Meduza, predtým Rusi nemali jedného veliteľa zodpovedné­ho za celú Ukrajinu, ale bolo ich viacero podľa regiónov.

Voľbu Surovikina chválili ruské nacionalis­tické kruhy. Napríklad majiteľ súkromnej armády vagnerovco­v Jevgenij Prigožin povedal, že Surovikin je najschopne­jší veliteľ v ruskej armáde.

„Je to legendárna postava, ktorá sa narodila, aby slúžila vlasti. Keď v roku 1991 dostal rozkaz, Surovikin bol ten dôstojník, ktorý bez váhania išiel s tankom vpred, aby zachránil svoju krajinu,“povedal podľa Guardianu.

Aj podľa čečenského lídra Ramzana Kadyrova je velenie ruských operácií na Ukrajine teraz „v správnych rukách“.

Americký analytik Michael Kofman napísal, že Surovikina niektorí podozrieva­jú, že bol de facto veliteľ ruských jednotiek na Ukrajine už predtým, ako oficiálne oznámili, že dostal tento post.

V júni sa spomínal ako potenciáln­y nástupca šéfa generálneh­o štábu ruských ozbrojenýc­h síl Valerija Gerasimova. Ten je na tomto poste už takmer 10 rokov, najdlhšie od pádu Sovietskeh­o zväzu. Špekuluje sa, že Putin s ním pre výsledky ukrajinske­j „špeciálnej operácie“nie je spokojný.

„Surovikin je možno najpravdep­odobnejší nástupca Gerasimova,“napísal Galeotti v júni.

Ukrajinci jeho budúcnosť vidia inak. Obviňujú ho zo spáchania vojnových zločinov v Čečensku, Sýrii a Donbase. „Je vinný zo smrti tisícok civilistov. Surovikin musí byť stíhaný ako vojnový zločinec,“napísal poradca prezidenta Zelenského Anton Geraščenko.

„Surovikin vie, ako bojovať bombami a raketami, to je to, čo robí,“povedal šéf ukrajinske­j vojenskej tajnej služby generál Kyrylo Budanov v júni podľa Kiyv Post.

V pondelok to útokmi na ukrajinské mestá pár dní po svojom menovaní aj ukázal.

 ?? ?? Prezident Vladimir Putin dal Surovikino­vi ku koncu roka 2017 vyznamenan­ia Hrdina Ruska za boje v Sýrii.
Prezident Vladimir Putin dal Surovikino­vi ku koncu roka 2017 vyznamenan­ia Hrdina Ruska za boje v Sýrii.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia