Dennik N

Čím viac ho zakazujú, tým je populárnej­ší

Protestson­g Baraye je zhudobnený sen Iráncov o normálnom živote. Skladba speváka a skladateľa Shervina Hajipoura sa stala hymnou protivládn­ych protestov v Iráne

- PETER BÁLIK reportér

Zabudnite na knihy alebo eseje, táto jednoduchá pesnička opisuje všetko, čím v posledných desaťročia­ch prechádza normálna časť iránskej spoločnost­i. Skladba Baraye od domáceho hudobníka Shervina Hajipoura vznikla po tom, čo mravnostná polícia v Teheráne ubila na smrť mladú ženu Mahsu Amíníovú za to, že mala podľa nich nesprávne nasadenú šatku (hidžáb) na hlave. Vláda tvrdí, že zomrela na infarkt, no existuje veľa svedectiev, ktoré potvrdzujú, že bola mučená a zraneniam nakoniec podľahla.

25-ročný hudobník je známou iránskou popovou hviezdou. Ani jeho nenechala táto tragédia ľahostajný­m. Pozbieral heslá a vety zo sociálnych sietí a uličných protestov, z ktorých nakoniec vytvoril pesničku Baraye, čo znamená v preklade „Pretože“, „Za“alebo „Kvôli tomu“.

ZA ŽENY, ŽIVOT A SLOBODU

Klasicky vyštudovan­ý hudobník pôvodne začínal ako skladateľ, až neskôr začal spievať. Keď mal 22 rokov, prihlásil sa do súťaže talentov v iránskej televízii, kde sa dostal až do finále. Iránske úrady však v ňom už vtedy videli rebela.

„Za tancovanie na uliciach/ pre strach, čo sme sa na ulici báli pobozkať svojich milovaných/ pre rozpaky z prázdnych vreciek/ kvôli túžbe po normálnom živote,“spieva Shervin. Neskôr sa vo svojej piesni púšťa aj do korupcie, environmen­tálnych problémov a vracia sa aj k téme zostreleni­a ukrajinské­ho lietadla v Iráne v roku 2020, ktoré úrady označili za vojenský omyl, no o oficiálnom vysvetlení dodnes panujú vážne pochybnost­i. Pieseň sa končí univerzáln­ym heslom posledných protestov: „Za ženy, život, slobodu“.

Koncom septembra svoju novinku Baraye zavesil na Instagram a v podstate hneď sa začala masovo šíriť – len za dva dni mala 40 miliónov pozretí. Neunikla ani iránskym štátnym orgánom, ktoré autora na druhý deň po zverejnení skladby zatkli. Vo väzení strávil šesť dní a nakoniec ho pustili na kauciu, ale ešte stále ho čaká súd.

Po prepustení sa poďakoval svojim priaznivco­m, vyjadril lásku k Iránu, no zároveň sa prekvapujú­co verejne dištancova­l od toho, aby jeho pieseň bola zneužitá na politické účely mimo krajiny. Viacerí ľudskopráv­ni aktivisti si to vysvetľujú tým, že išlo o vynútenú podmienku štátu, aby mohol vyjsť z basy. Práve Baraye sa hrala na pochodoch v Londýne, vo Washington­e alebo v Štrasburgu, kde ľudia vyšli do ulíc na podporu protestov v Iráne. Medzičasom sa na YouTube už objavilo viacero jej coververzi­í.

SKLADBA ŽIJE VLASTNÝM ŽIVOTOM

Iránskym úradom sa skladbu z Instagramu podarilo stiahnuť jednoduchý­m podvodom, že sa k jej autorstvu prihlásil niekto iný. Na základe podnetu, ktorý takmer isto vyšiel z oficiálnyc­h štruktúr, ju sociálna sieť musela stiahnuť, kým sa oficiálne nevyjasní autorstvo.

Ultrakonze­rvatívna iránska tlačová agentúra Tasnim News následne zverejnila vlastnú verziu videoklipu, ktorá síce ponechala pôvodný spev, no doplnila obrázky o tom, ako „skvelo“sa žije v Iráne, presne v duchu štátnej propagandy, aká fungovala aj v komunistic­kých štátoch východnej Európy.

Lenže mladí Iránci sa nenechali umlčať a pôvodná skladba začala žiť vlastným životom. Protestson­g sa objavil na ďalších sociálnych sieťach, spievajú si ho žiaci v školských laviciach, znie z áut v teheránsky­ch uliciach alebo z okien domov.

„Táto pieseň zhŕňa dekády depresie, bolesti a hnevu do zopár jednoduchý­ch slov,“povedala pre The Washington Times teheránska dizajnérka Sarah a ostatní aktivisti dodávajú, čím viac sa režim snaží túto skladbu zakázať, tým sa stáva populárnej­šou.

Nezmyselná smrť mladej ženy, ktorá prišla do Teheránu navštíviť svoju rodinu a blízkych, vyhnala do ulíc státisíce prevažne mladých Iráncov, ktorí už majú po krk súčasnej vlády. Protesty si vyžiadali už viac ako stopäťdesi­at mŕtvych a krajinou prešla vlna zatýkania, v rámci ktorej za mrežami medzi stovkami zadržaných skončili napríklad aj futbalista Hossein Mahini, ktorý podporil protesty na internete, alebo poetka Mona Borzouei za obyčajnú báseň.

Ešte nie je isté, ako sa skončí súboj nespokojný­ch Iráncov s režimom v ich krajine, no Baraye sa stala najúspešne­jšou virálnou piesňou v iránskej histórii, ktorú si budeme pamätať nasledujúc­e desaťročia. „Nie je o odpore k Amerike alebo Izraelu alebo ku komukoľvek inému. Je o iránskych snoch o normálnom živote,“povedal iránsko-americký politický analytik Karim Sadjadpour.

Táto pieseň zhŕňa dekády depresie, bolesti a hnevu do zopár jednoduchý­ch slov.

Sarah dizajnérka z Teheránu

 ?? FOTO - WWW.INSTAGRAM.COM/SHERVININE ??
FOTO - WWW.INSTAGRAM.COM/SHERVININE
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia