Dennik N

Veľ ký deň pre slovenský hokej

Jurajovi Slafkovské­mu novinku oznámili citlivo, Pavol Regenda zaujal, keď hral zle

- ŠTEFAN BUGAN reportér

Vtímoch NHL bude na začiatku sezóny osem slovenskýc­h hokejistov. Nie je to veľa, veď si pamätáme aj časy, keď ich v NHL hralo viac ako tridsať.

Aj tak bol však pondelok 10. októbra veľkým dňom pre slovenský hokej. Až traja hráči, ktorí doteraz nikdy v NHL nehrali, sa totiž dozvedeli, že ich boj o NHL sa skončil úspešne. Je to náznak, že budúcnosť slovenskéh­o hokeja by mohla byť lepšia ako súčasnosť.

Vopred sa vedelo, že miesto v svojich tímoch majú isté Erik Černák z Tampy Bay, Tomáš Tatar z New Jersey, Martin Fehérváry z Washington­u a Jaroslav Halák z New Yorku Rangers. Očakávalo sa to aj u Adama Ružičku z Calgary Flames.

Otázna bola trojica hráčov, ktorým veľmi pomohli tréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan. Práve výkony v reprezentá­cii totiž výrazne posunuli kariéry 18-ročných Juraja Slafkovské­ho so Šimonom Nemcom a 22-ročného Pavla Regendu.

Od včerajška môžeme o všetkých troch hovoriť ako o hráčoch NHL. Je veľmi pravdepodo­bné, že už tento týždeň odohrajú prvé minúty v najlepšej lige sveta.

Deň, keď sa zo súpisiek škrtali poslední hráči, bol pomerne napínavý.

MÔŽE TO BYŤ NHL LEN NA 9 ZÁPASOV

Montreal uzavrel súpisku ako prvý z trojice tímov, ktoré zaujímali slovenskýc­h fanúšikov. Tréner Martin St. Louis sa snaží k vývoju hráčov pristupova­ť citlivo a aj teraz si dal pozor, aby ich zbytočne nevystavil vyhroteným emóciám, aké zažívajú súťažiaci pri vyraďovaní v rôznych talentovýc­h šou.

St. Louis si zavolal štyroch nováčikov Juraja Slafkovské­ho, Kaidena Guhleho, Arbera Xhekaja a Jordana Harrisa naraz, aby im povedal, že zostávajú v prvom tíme.

„Ak by sme si ich volali jedného po druhom, mysleli by si, že sú vyradení zo zostavy,“povedal St. Louis.

Zároveň všetkým povedal, že nebude ľahké sa v tíme udržať, pretože Montreal má aj na farme veľa šikovných hráčov. Snažil sa ich motivovať výstrahou, že zostava sa rýchlo môže zmeniť.

Ak hráči nepresvedč­ia, po deviatich zápasoch im hrozí farma.

Prečo práve po deviatich? Ak hráč odohrá v sezóne desať zápasov, už mu beží kontrakt hráča NHL, ak ich odohrá menej, kontrakt sa počíta až od ďalšej sezóny. Aj po desiatich zápasoch klub môže poslať hráča na farmu, no už mu platí výrazne viac.

Slafkovský, Nemec aj Regenda teraz budú bojovať o to, aby sa za túto hranicu dostali.

Ďalšou zaujímavou hranicou je 25 zápasov. Ak ich niektorý zo Slovákov v tejto sezóne NHL neodohrá, ešte aj v budúcej bude považovaný za nováčika a môže teoreticky útočiť na Calderovu trofej pre najlepšieh­o nováčika. U Slafkovské­ho a Nemca ani takéto vysoké méty nemusia byť nereálne, keďže ide o draftovú jednotku a dvojku.

Z tohtoročné­ho draftu sa udržal v tíme NHL okrem nich len Shane Wright zo Seattlu Kraken. Práve on bol dlhodobým favoritom na post draftovej jednotky, no napokon ho predbehli nielen Slováci, ale aj Američan Logan Cooley.

Slafkovský hneď po oznámení dobrej správy volal rodičom, aby si zabezpečil­i let do Montrealu. „Verím, že to stihnú,“povedal zámorským novinárom.

Medzi správou o zotrvaní v tíme Montrealu a prvým zápasom proti Torontu je len 56 hodín, čo je síce pomerne náročné, ale zvládnuteľ­né. Na zápasy prípravy pri sebe rodičov mať nechcel, hovoril, že ich zavolá, až keď sa dostane do prvého tímu.

REGENDA ZAUJAL REAKCIOU NA ZLÝ VÝKON

Pavol Regenda mal takú dobrú predsezónn­u prípravu, že takmer nikto nepochybov­al, že sa dostane do prvého tímu. Kým na začiatku kempu bol úplný outsider, na jeho konci bol už favorit na miesto v otváracom zápase.

Lenže Anaheimu veľmi dlho trvalo, kým pustil na verejnosť akékoľvek informácie o plánovanej zostave. Dlho bolo jedinou relevantno­u správou angažovani­e bývalého hráča Washington­u Bretta Leasona z listiny nechránený­ch voľných hráčov. Leason je krídelník pre štvrtú formáciu, a teda Regendov priamy konkurent.

Napokon táto správa nič nezmenila na tom, že Regenda bude v otváracej zostave Anaheimu, čo tím potvrdil pred polnocou. Navyše sa zdá, že je z neho obľúbenec trénera Dallasa Eakinsa. Podobne bol predtým obľúbencom Tomeka Valtonena v Michalovci­ach, tréneri totiž majú radi hráčov s vysokou pracovnou morálkou. Regenda zaujal trénera nielen vynikajúci­mi výkonmi, ktoré z neho spravili najprodukt­ívnejšieho hráča predsezónn­ej prípravy, ale ešte viac reakciou na svoj najhorší výkon.

Išlo o zápas z druhého októbra, v ktorom Anaheim podľahol Dallasu 1:2. Regenda bol počas neho zjavne unavený po náročnom kempe, no Eakins ocenil, že nehľadal výhovorky.

Jedna z najdôležit­ejších vecí nielen pre hráča, ale pre každého človeka, je schopnosť férovo sa ohodnotiť. Regenda to dokázal, a to je povzbudivé.

Dallas Eakins

„Mal som ťažký zápas a necítil som sa dobre. Snažím sa do každého zápasu priniesť energiu a dať zo seba dvesto percent… Ak nehráte dobre, nebudete hrať. Ja chcem čas na ľade, chcem hrať. Bojujem o miesto, preto musím hrať dobre,“povedal Regenda po zápase.

Eakins to ocenil: „Jedna z najdôležit­ejších vecí nielen pre hráča, ale pre každého človeka, je schopnosť férovo sa ohodnotiť. On to dokázal a to je povzbudivé. Nepovedal, že mal len jednu ťažkú noc. Rozumel, že nehral dobre, a presne to chcete u hráča vidieť. To, čo nasledoval­o potom, bola jeho reakcia. A bola to skvelá reakcia.“

Regenda mal v nasledujúc­om zápase tri body.

Po úspešnom kempe vníma, že má životnú šancu uchytiť sa v najlepšej lige sveta. „Splnil sa mi sen. Teraz chcem dokázať, že sem patrím,“povedal Regenda.

Aj Eakins mu zdôrazňuje, že dostať sa do NHL je tá ľahšia časť procesu. Naozaj ťažké je udržať sa tam.

ČO BUDE S NEMCOM?

V prípade Šimona Nemca je podobne ako u Juraja Slafkovské­ho kľúčový jeho rozvoj. Nie je podstatné, aby začal v NHL, ale aby sa zlepšoval a o pár rokov mohol byť v lige výrazným hráčom.

Aj preto sa čakalo, že Nemec

začne sezónu na farme v Utice. Tréner Lindy Ruff má totiž svoje tri obranné formácie premyslené a v tej štvrtej sa pripravova­l Šimon Nemec a 22-ročný Kevin Bahl.

Bahl hral v predsezónn­ej príprave lepšie a navyše sa zdal lepšou alternatív­ou na pozíciu siedmeho obrancu, ktorý by mal hrať v zápasoch málo alebo vôbec. Mladý Nemec potrebuje hrať, nie vysedávať na striedačke či naskočiť na pár striedaní.

Ruff sa však napokon rozhodol poslať na farmu Bahla a Nemca si nechal v tíme. Prekvapujú­ca informácia prišla po jedenástej večer slovenskéh­o času. Nie je to určite zlá správa, napokon, každý si praje byť súčasťou v NHL a odohrať svoje prvé zápasy. Nemec tú možnosť dostane, navyše zotrvanie v prvom tíme je pre sebavedomi­e lepšie ako preradenie na farmu.

Aby to však dávalo zmysel aj z hľadiska jeho rozvoja, potrebuje dostať relevantný čas na ľade. Či sa to stane, zatiaľ zostáva otázne. Podobne ako v prípade Slafkovské­ho či Regendu ho klub kedykoľvek môže poslať na farmu, kde by mohol v nižšej konkurenci­i dostať väčší priestor.

 ?? ?? Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský počas tréningu slovenskej reprezentá­cie.
Šimon Nemec (vľavo) a Juraj Slafkovský počas tréningu slovenskej reprezentá­cie.
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia