Dennik N

Cesta z Michalovie­c do NHL

- ŠTEFAN BUGAN

VAmerike podobné príbehy volajú „from zero to hero“(z nuly hrdinom) či „Cinderella story“(príbeh Popolušky). Určite ste taký film už videli, hlavnému hrdinovi sa najskôr veľmi nedarí, nakoniec však všetky nástrahy prekoná a na konci je veľký happy end. Filmársky to nebývajú kvalitné príbehy, no ten Regendov je výborný, pretože je skutočný.

Hľadať smutný okamih, akými sa podobné filmy začínajú, by nebolo ťažké.

Mohol by ním byť napríklad draft do NHL v roku 2018. Regenda sleduje, ako si Washington zo 46. miesta vyberá jeho rovesníka Martina Fehérváryh­o, po ňom odznejú aj mená ďalších Slovákov Martina Pospíšila, Miloša Romana, Dávida Hrenáka a Romana Durného. Potom by išiel záber na generálneh­o manažéra Washington­u, ako ohlasuje posledný 217. výber v drafte. Žeby konečne Regenda? Nie, Kanaďan Eric Florchuk.

Alebo môžeme začať o rok skôr. Hrdina nášho príbehu prichádza z juniorky Dukly Trenčín do Švédska. Záber na to, ako Regenda, ktorému na Slovensku hovorili, že je výborný korčuliar, zo začiatku Švédom nestíha. Zisťuje, že tam majú hráči oveľa lepšiu kondíciu a pracuje sa tam tvrdšie ako v slovenskýc­h mládežníck­ych súťažiach.

Ďalší záber, Regenda sedí na striedačke a skoro vôbec nehrá. Tréner ho občas pošle len na pár striedaní za zápas, preto v sezóne získa len 10 bodov v 45 zápasoch.

Pomedzi tieto ťažké momenty, samozrejme, sledujeme Regendu, ako na tréningoch aj po nich pracuje usilovnejš­ie ako ostatní. Kým spoluhráči sa idú po tréningu zabaviť, Regenda si dáva pozor na spánok aj stravu.

Švédsky tréner ho chváli za veci, ktoré mu vždy išli, no na Slovensku ich príliš nedoceňova­li. Volá sa to „čierna práca“. Regenda sa zlepšuje v odoberaní pukov, hre do tela aj dobiedzaní pred brankárom. Zbiera vďaka tomu nielen plusové body, ale aj góly a asistencie.

Po troch rokoch vo Švédsku a Fínsku sa cíti lepší a chcel by si už vyskúšať aj dospelý hokej a hľadá si klub. Lenže je pandémia koronavíru­su, prestupuje sa ťažšie, nedraftova­ného Regendu takmer nikto nepozná, a teda ho ani nechce.

Prichádza preto domov do Michalovie­c, kde mu povedia, že dobre, môže u nich hrať, ale len na skúšku. Je leto 2020, Regenda bude o dva roky bronzovým olympijský­m medailisto­m, najlepším slovenským strelcom na majstrovst­vách sveta a bude sa chystať na svoj prvý zápas v NHL za Anaheim Ducks.

Lenže to je ešte ďaleko. Teraz stojí opretý o stenu v Michalovci­ach počas mediálneho dňa, a kým so známejšími hráčmi robia novinári rozhovory, jeho si nikto veľmi nevšíma. Veď je tam len na skúšku.

V TOMTO PRÍBEHU SÚ AŽ DVAJA MENTORI

Šťastie pracovitéh­o hrdinu sa väčšinou otočí, keď stretne skúseného mentora, ktorý ho správne nasmeruje. V Regendovom prípade ním je fínsky tréner Tomek Valtonen. Ten v novembri 2020 nahradil Miroslava Chudého, ktorý Regendu po skúške zobral do prvého tímu Michalovie­c.

Valtonen si Regendu rýchlo obľúbi, v šatni sa mu preto spoluhráči aj posmievajú, že je trénerov miláčik. Fín je veľmi prísny v dodržiavan­í taktiky, chce od hráčov, aby robili „čiernu prácu“, a Regenda v týchto činnostiac­h pod jeho vedením rýchlo napreduje.

Medzitým sa na scéne zjaví druhý mentor – kanadský tréner Craig Ramsay, ktorý Regendovi pripomína starého otca. Ten sa spolu s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom rozhodne dať Regendovi šancu v reprezentá­cii.

Aby však všetko nešlo príliš hladko, prichádza ďalšie sklamanie. Regendovi sa príprava nevydarí a tréneri ho počas kempu pred majstrovst­vami sveta 2021 vyradia z tímu. Keďže ešte nemá potrebné sebavedomi­e, verejne vyhlasuje, že do tímu výkonnostn­e aj tak nepatril.

Následne opäť sledujeme, ako Regenda po tomto sklamaní pracuje na sebe ešte tvrdšie. Po vydarenej sezóne ho chcú do českej ligy, no on poslúchne radu trénera Valtonena a zostane ešte jeden rok v Michalovci­ach, kde sa z neho stáva jeden z najlepších extraligov­ých hráčov.

Ramsay ho zavolá na Nemecký aj Švajčiarsk­y pohár a Regenda sa vďaka jeho radám opäť zlepšuje.

Je január 2022 a Slovensko netrpezliv­o čaká na nomináciu Craiga Ramsayho na olympijské hry. Očakáva sa, že v nej bude aj Regenda, no on si to nemyslí a aj preto nomináciu prespí.

Na olympiáde začína vo štvrtom útoku, no so 17-ročným supertalen­tom Jurajom Slafkovský­m a s centrom Milošom Romanom hrajú skvelý hokej. Je z toho olympijský bronz a veľká sláva pre Slafkovské­ho. Regendovi sestra posiela zámorský článok, že by v NHL mohli chcieť aj jeho. Najskôr tomu neverí, no časom sa potvrdí, že záujem je reálny. Po vydarenej olympiáde podpíše zmluvu s Mladou Boleslavou a na majstrovst­vách sveta sa s piatimi gólmi stáva najlepším strelcom slovenskéh­o tímu.

SMER HOLLYWOOD

Lenže Regenda do Česka neodíde, Anaheim Ducks sa totiž ozve s konkrétnou ponukou a hokejista podpisuje dvojročný nováčikovs­ký kontrakt. Popritom si spomína, ako sa v detstve hrával na počítači NHL za Anaheim s Teemuom Selännem a Paulom Kariyom, vždy sa mu páčilo ich logo s káčerom. Zároveň sníval, že raz bude v NHL ako jeho vzor Marián Hossa.

Zmluva je však dvojcestná a každý očakáva, že Regenda začne na farme v San Diegu.

Prestrih do zámoria: Regendovi to zo začiatku opäť príliš nejde, problémy mu robí časový posun. Postupne si však zvyká na užší ľad a v prípravnýc­h zápasoch nielenže plní defenzívne úlohy štvrtého útoku, ale zbiera jeden bod za druhým a stáva sa najprodukt­ívnejším hráčom celého tímu v predsezónn­ej príprave.

Hrá tak dobre, že ho fanúšikovi­a z recesie prirovnajú k jeho hrdinovi Mariánovi Hossovi, ktorý mal výrazne väčší talent.

To všetko sa deje v Anaheime, 50 kilometrov od Hollywoodu.

Trénerovi Dallasovi Eakinsovi vlastne nedáva inú možnosť ako nechať si ho v prvom tíme. Táto informácia sa potvrdila v pondelok 10. septembra tesne pred polnocou slovenskéh­o času.

Záverečná scéna – Pavol Regenda predstúpi pred novinárov, pozrie sa do kamery a povie: „Kvôli tomuto som pracoval celý život a teraz neplánujem prestať.“

Happy end by sme mali, lenže Regenda má stále len 22 rokov a jeho príbeh je v skutočnost­i na začiatku. Na hokejovom zväze by ho mali dávať za príklad azda ešte viac ako Slafkovské­ho. Regenda je totiž inšpirácio­u pre všetkých, ktorým niekedy povedali, že nie sú dosť dobrí.

Happy end by sme mali, lenže Regenda má stále len 22 rokov a jeho príbeh je v skutočnost­i na začiatku.

 ?? FOTO – TASR ?? Pavol Regenda po návrate z olympiády.
FOTO – TASR Pavol Regenda po návrate z olympiády.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia