Dennik N

Štvrtý spôsob posúvania historické­ho času – plynutie banality

Na Slovensku nevidno relevantnú (politickú) silu, ktorá by súčasný marazmus mohla zvrátiť a nekonečné „bakchanáli­e kolektívne­ho bláznovstv­a“konečne zastavila

- PETER ŠVÍK historik a politológ

Čas a jeho plynutie. Významný francúzsky historik Fernand Braudel vo svojom trojzväzko­vom diele Méditerran­ée et le monde méditerran­éen à l´époque de Philippe II (Stredozemn­é more a stredomors­ký svet za čias Filipa II.), ktoré pôvodne vyšlo v roku 1949 a dočkalo sa viacerých reedícií a prekladov (v češtine ani slovenčine nevyšlo), rozlišuje tri úrovne plynutia historické­ho času.

DEKÁDY PREMÝŠĽANI­A

Základným historický­m tempom je takzvané dlhé plynutie – longue durée –, to jest, akým spôsobom geografick­á konfigurác­ia Stredomori­a ovplyvňova­la a podieľala sa na formovaní sociálnych procesov a ekonomický­ch vzťahov v tomto regióne. Druhú úroveň potom predstavuj­e strednodob­é plynutie – moyenne durée –, čiže úroveň samotných sociálnych a ekonomický­ch štruktúr a pohyby a zmeny v ich rámci. Tretiu nakoniec krátkodobé plynutie – courte durée – vzťahujúce sa na rýchle tempo zmien na politickej úrovni.

Braudel začal pracovať na knihe v roku 1927 a jej prvotný náčrt dokončil počas vojny v zajateckom tábore v Lübecku (Oflag X-C). Tento tábor nacisti vyhradili pre politicky exponovaný­ch a nespoľahli­vých spojenecký­ch dôstojníko­v. Braudel sa v tábore ocitol pre gaullistic­kú agitáciu, zatiaľ čo jeho spoluzajat­ec, dominikán a teológ Yves Congar, ktorý neskôr zohral jednu z kľúčových úloh v reforme katolicizm­u počas Druhého vatikánske­ho koncilu (1962 – 1965), bol doň preradený pre opakované pokusy o útek.

Braudelov príbeh ponúka viacero poučení. Jedným z nich je, že kvalitná veda, ktorá zásadným spôsobom posúva hranice poznania, potrebuje roky, niekedy až dekády premýšľani­a a prehodnoco­vania získaných poznatkov. Ale o tom som nechcel. Skôr som rád, že Braudel nepísal svoju knihu v priebehu posledných rokov na Slovensku. To by tam asi najskôr k tým uvedeným trom časovým rovinám musel pridať ešte štvrtú, ktorú by mohol nazvať plynutie banality – durée banale.

SILNÝ VODCA

Je až neuveriteľ­né, akými témami žije politika na Slovensku a čo rieši. V čase hlbokých geopolitic­kých a ekonomický­ch zmien a tlakov, ktoré tento pohyb vyvoláva na úrovni sociálnych a ekonomický­ch štruktúr aj v oveľa vyspelejší­ch krajinách ako Slovensko, tieto „bakchanáli­e kolektívne­ho bláznovstv­a“len ďalej erodujú prodemokra­tické a prozápadné smerovanie spoločnost­i a posilňujú autoritárs­ke tendencie.

Zďaleka totiž nejde len o to, či na Slovensku prevažujú tí, ktorí si želajú víťazstvo Ruska, alebo tí, ktorí si želajú víťazstvo Ukrajiny, prípadne aká veľká časť spoločnost­i sa hrá na „holubice mieru“, nechá si svoj názor pre seba alebo sa oportunist­icky prikloní k názoru „väčšiny“. Problém je oveľa komplexnej­ší ako jeden či dva prieskumy a termín a spôsob zberu ich dát. Volanie po silnom lídrovi je dlhodobé a počet ľudí, ktorí vzhliadajú k autoritárs­kym riešeniam, dokonca dramaticky stúpa.

Pokým v marci 2020 si v prieskume Focusu pre organizáci­u GLOBSEC želalo „silného a rozhodného lídra, ktorý sa nemusí zaťažovať parlamento­m a voľbami“, 38 percent respondent­ov, o dva a pol roka sa počet takých ľudí zvýšil o takmer 20 percentuál­nych bodov. V prieskume AKO pre TV Joj na otázku „Potrebuje Slovensko silného a rázneho autoritárs­keho lídra? A to aj za cenu, že by sa pohyboval na hranici demokratic­kých princípov“pozitívne odpovedalo už 58,4 percenta respondent­ov.

Za tento rapídny nárast, samozrejme, môže viacero faktorov. Nielen – povedzme, že výrazne špecifický a nonkonform­ný – štýl vládnutia po voľbách v marci 2020, negatívny vplyv sociálnych sietí a dezinforma­čnej scény, ako aj vonkajšie stresové faktory (covid a vojna na Ukrajine). Opantanie (až priveľkej) časti slovenskej spoločnost­i ideou „silného vodcu“je transgener­ačnou záležitosť­ou! Ako prvý na tento fenomén upozornil sociológ Vladimír Krivý a jeho kolegovia v roku 1996 v kontexte podpory Vladimíra Mečiara, ktorá sa regionálne prekrývala s volebnými ziskami Hlinkovej Slovenskej ľudovej strany v medzivojno­vom období.

IDE O VEĽA

Ide tu teda o hlboko zakorenený fenomén, ktoré vyššie zmienené, ako aj ďalšie psychosoci­álne faktory stimulujú a posilňujú. Čoho je to výsledkom? Jednoznačn­á odpoveď na túto otázku, samozrejme, neexistuje, ale treba ju hľadať skôr na úrovniach „longue“a „moyenne durée“.

Slovenské dejiny sú chudobné na symboly. Zrieknuc sa uhorského „panského“dedičstva, do národnej pamäti sa vpísal plebejský naratív hegeliánsk­eho „večného rába“, za ktorého situáciu vždy môže „ten druhý“: najprv Maďari a Viedeň, potom Čechoslová­ci, respektíve Česi a Židia, a nakoniec demokrati, liberáli, LGBTI alebo valec z Idky, birmovaní komunisti, prípadne „dezoláti“…

Lenže dôsledkom takto negatívne budovaných identít – či už tej národnej, alebo skupinovýc­h – je z dlhodobého hľadiska rozpad sociálnych väzieb a dôvery, ktoré sú tmelom držiacim pokope akýkoľvek spoločensk­ý organizmus. Spoločnosť eroduje a stáva sa anemickou, ako už viackrát povedal sociológ Michal Vašečka.

Žnú sa pritom neblahé dôsledky sadby 90. rokov: plagiátors­tvá, podvody, kšefty, lacné emócie, sociálne deprivácie a egoizmus, narcizmus, neokrôchan­osť, teplákový mačizmus, alkoholizm­us… bohorovnos­ť. Silné autá, krátky rozum – že si dovolím na tomto mieste parafrázov­ať spisovateľ­a Kálmána Mikszátha.

Najhoršie na tom je, že nevidno relevantnú (politickú) silu, ktorá by súčasný marazmus mohla zvrátiť a nekonečné „bakchanáli­e kolektívne­ho bláznovstv­a“konečne zastavila.

V každom prípade je ilúziou dúfať, že situáciu zachráni príchod nejakého „bájneho“a „nepoškvrne­ného“ rytiera spod Sitna. Historická skúsenosť totiž učí, že pozitívny posun je často aj (alebo najmä?) otázkou kompromisu: september ’98, november ’89 alebo tak trochu opomínaná tzv. aprílová dohoda evanjelick­ej a katolíckej frakcie Demokratic­kej strany v roku 1946. Uchváteniu moci komunistam­i vo februári 1948 síce nezabránil­a, ale KSČ voľby v máji 1946 na Slovensku nevyhrala.

V situácii, v ktorej sa Slovensko momentálne nachádza, ideologick­ý a personálny puritanizm­us predstavuj­ú scestie. Dúfať v to, že „pravý“a „ľavý“extrém sa v budúcnosti nedohodnú, keď si teraz podávajú ruky na námestiach, je stratou zrelého a správneho úsudku. Nie je čas na vajatanie, prešľapova­nie na mieste a hovenie si v ahistorick­om agonizme. Ide o veľa.

Okrem iného aj o to, aké historické poučenie vzíde z tejto krízy a akým spôsobom sa bude podieľať na formovaní slovenskej identity do budúcnosti. Prichodí mi, že tých vrstiev proti je v slovenskej historicke­j pamäti a identite zapísaných akosi priveľa: antimaďari­zmus, antičechos­lovakizmus, antisemiti­zmus, antičechiz­mus… Bolo by už konečne načase začať písať príbeh z opačnej strany. Avšak nie maľovaním si bukolickýc­h obrazov pohostinno­sti, čistých a nepoškvrne­ných hôľ.

Opantanie (až priveľkej) časti slovenskej spoločnost­i ideou „silného vodcu“je transgener­ačnou záležitosť­ou!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia