Dennik N

Plány desaťročný­ch

Nemôžem neoceniť odvahu a podnikavos­ť niektorých školákov

- DENNÍK DADA NAGYA

Toto ťa bude zaujímať.“S touto tajomnou vetou za mnou včera prišiel náš desaťročný syn. Už vyše týždňa spolu trávime pokojnú (a, bohužiaľ, končiacu sa) covidovú karanténu. Najskôr bol dvojčiarko­vý on – o tri dni som ho dobehol. Veď už bolo načase.

„Predstav si, že moji dvaja spolužiaci začali u nás v škole predávať cukríky. Volajú sa Toxic Waste. Tie cukríky. Najskôr ich ponúkali všetkým zadarmo, potom za ne pýtali dvadsať centov za kus, potom päťdesiat a najnovšie aj dve eurá. Dnes o tom píše riaditeľka na Edupagei.“

„Fakt?“Takéto správy mi vždy zlepšia náladu. „A vieš, čo znamená toxic waste?“

„Jasné, toxický odpad. Presne tak aj chutili.“A tak som si s pobavením prečítal správu riaditeľky našej základnej školy o tom, že keď tento nádejný startup rázne zakázala, dvaja podnikaví piataci na ňu iba nechápavo pozreli a obhajovali sa: „Ale veď na iných základných školách pokojne predávajú aj cigarety a my nemôžeme ani cukríky? To fakt nie je fér.“

Premýšľam, či zmienkou o cigaretách chceli poukázať na morálne limity svojho podnikania alebo skôr naznačiť, že sú si vedomí aj iných (doteraz nenaplnený­ch) potrieb svojich spolužiako­v, ktoré by dokázali bez veľkých problémov saturovať.

Mail pani riaditeľky sa končí slovami – Prosím, aby ste sa so svojimi deťmi porozpráva­li, že takéto praktiky sú neprípustn­é a nepatria na pôdu školy!

Som zvedavý, či sa po narušení biznisu s „toxic waste“s deťmi porozpráva­li aj pedagógovi­a. O tom, prečo je to vlastne neprípustn­é. Tento príklad by bol totiž skvelou témou na debatu hneď v niekoľkých rovinách. Od definovani­a najpôvodne­jšieho obchodného modelu – lacno kúpim, draho predám –, analýzy princípu budovania závislosti a naznačenia viacerých etických otázok.

Napriek tomu nemôžem neoceniť odvahu a podnikavos­ť oboch školákov. A to neviem nič o ich ďalších investičný­ch zámeroch.

Od prvej chvíle som však presne vedel, čí bystrý mozog za celým projektom stojí. Keď som ešte v prvej triede prišiel syna vyzdvihnúť do školského klubu, pristúpil ku mne chlapček so živými očkami a povedal: „Ahoj, ty si Oliverov tato? Ideme sa k vám dnes hrať.“Nebola to otázka, skôr oznam.

Skúsil som ho odbiť: „No, fajn, ale to by musela povoliť tvoja mama, nemôžu ťa zo školy pustiť len tak.“

„Ale jasné, nie je problém, nadiktujem ti číslo, zavolaj jej, to vybavíš raz-dva.“Detská suverenita a nekompromi­snosť ma pobavila. Má skvelý plán, už to len nejako sfúknuť s personálom.

„Dobre, s mamou sa dohodneme a niekedy prídete,“uzavrel som vyjednávan­ie.

Podobne prebiehala aj samotná návšteva budúceho startupové­ho miliardára. Hneď po príchode si rovno otvoril chladničku a po pár sekundách skúmania sa ku mne otočil: „Skvelé, je tu salámka, chlebík by sa nenašiel? A poprípade nejaká pizza? Z tej by som si potom vzal aj domov. Alebo buchtičky?“

Po skúsenosti s naším synom, ktorý ku každému jedlu pristupuje ako k potenciáln­ej hrozbe (najskôr preskúmať, ožužlať a následne nechať na tanieri), ma tento pragmatick­ý prístup po krátkom šoku veľmi oslovil.

A teraz toxic waste. Áno, tento typ príbehov mi už dosť chýbal.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia