Dennik N

Vojna na Ukrajine ako budíček. Časť prvá

Triumf politiky večnosti sa prejavil aj v tom, ako účinne sa ruskej propagande darilo rozkladať inštitúcie západných krajín

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Timothy Snyder je aj na Slovensku známy a čítaný historik špecializu­júci sa na históriu východnej Európy a často sa vyjadruje k aktuálnemu dianiu (nielen) v našej časti sveta. Nevenuje sa pritom len minulosti, ale veľmi aktívne komunikuje aj svoje názory na aktuálne dianie vo svete, najmä v našom regióne.

Už dlhšie patrí medzi mojich najobľúben­ejších historikov a autorov, medzi ľudí, ktorých knihy a články vo mne vyvolávajú ten zvláštny pocit objavovani­a vedomostí a súvislostí, o ktorých aj tušíte alebo ktoré akosi implicitne predpoklad­áte, ale plne si ich neuvedomuj­ete. Ako keby ste si skladali mozaiku, v ktorej máte poskladaný­ch len pomerne málo miest, už tušíte, aký bude celkový obrázok, ale ešte ho ako celok so všetkými dôležitými časťami nevidíte. A zrazu príde niekto, kto vám ho pomôže poskladať, kto dá tým jednotlivý­m častiam logiku a navzájom ich spojí do celku. To je práve to dobrodružs­tvo poznania, dobrodružs­tvo myslenia, ktoré má v logu aj moje obľúbené kníhkupect­vo na Kozej ulici v Bratislave, kde si (aj) knihy Timothyho Snydera kupujem.

Tá (podľa mňa) najdôležit­ejšia pre pochopenie toho, čo sa v súčasnosti deje najmä na Ukrajine, ale nielen tam, vyšla v roku 2018 a volá sa Cesta do neslobody. Rusko, Európa, Amerika. Hneď v tom istom roku bola preložená do slovenčiny a v roku 2019 do češtiny.

A v najnovšom vydaní dvojmesačn­íka Foreign Affairs práve vyšla rozsiahla esej Timothyho Snydera pod názvom Ukrajina má budúcnosť. Vojna medzi demokracio­u a nihilizmom, v ktorej Snyder rozvíja základnú tézu svojej knihy vo vzťahu k vojne Ruska proti Ukrajine, ale aj v širších súvislosti­ach súčasných problémov, ktorým čelí liberálna demokracia aj vo vyspelých západných krajinách, najmä v USA.

V tomto článku priblížim čitateľom Snyderovu knihu Cesta do neslobody a o týždeň v tejto svojej rubrike aj aktuálnu esej o vojne na Ukrajine.

POLITIKA VEČNOSTI A NEVYHNUTNO­STI

V čom teda spočíva základná téza Cesty do neslobody? V kritike politiky večnosti, ktorá sa naplno presadila a uplatňuje v Rusku najmä po roku 2011, ale aj v kritike politiky nevyhnutno­sti, ktorá ovláda západnú politiku už najmenej tri desaťročia.

Politika nevyhnutno­sti vychádza z tézy o nevyhnutno­sti pokroku, o „konci dejín“a o tom, že trhová ekonomika (kapitalizm­us) a demokracia nemajú alternatív­u, a ak sa nejaká aj objaví, tak sa skôr alebo neskôr ukáže, že je to alternatív­a horšia, a teda že pokrok je nevyhnutný a nezastavit­eľný. Silným impulzom všeobecnéh­o akceptovan­ia jednej verzie politiky nevyhnutno­sti (trhovej a demokratic­kej) bol pád komunizmu, teda inej (netrhovej a nedemokrat­ickej) verzie politiky nevyhnutno­sti po roku 1990.

Politika (teória) večnosti je na pochopenie trochu zložitejši­a, vývoj v Rusku (najmä) po roku 2010 je však jej takým čírym modelovým príkladom, že to pochopenie uľahčuje. Ide o politiku založenú na idealizáci­i a heroizácii národa, ktorý sa stáva protagonis­tom cyklicky sa opakujúceh­o príbehu prinášania obetí. Neustále opakovanie tohto naratívu je založené na popieraní faktov, vytváraní mýtu oscilujúce­ho medzi nevinnosťo­u a ohrozením. V tomto prípade pokrok kapituluje pred osudovosťo­u. Politici večnosti umelo vyvolávajú ustavičný pocit ohrozenia a potom ponúkajú zdanlivú ochranu pred ním. Národ a jeho nevinnosť podľa politikov a politiky večnosti ohrozuje pravda, sloboda, otvorenosť, rovnosť, demokracia, ľudské práva, práva menšín atď. Ako píše Snyder, „politici večnosti – aby odpútali pozornosť od svojej neschopnos­ti reformovať spoločnosť – vedú občana, aby v krátkych intervaloc­h pociťoval striedavo triumf a frustráciu, utápajúc budúcnosť v prítomnost­i“.

Zaujímavý je vzťah protagonis­tov týchto dvoch politík k zodpovedno­sti a dejinám, teda k budúcnosti a minulosti.

Protagonis­ti politiky nevyhnutno­sti necítia zodpovedno­sť za budúcnosť, pretože tá je jasná a všetko sa nakoniec na dobré obráti. Politici večnosti neveria na pokrok, ale len na mýtus jedinečnos­ti a nevinnosti a sústreďujú sa na výrobu hrozieb a údajnú ochranu pred nimi. Rovnako obidva tieto tábory popierajú skutočné dejiny, teda minulosť. Ako píše Snyder, „premieňajú fakty na naratívy“(teda príbehy). Protagonis­ti nevyhnutno­sti premieňajú fakty na záblesky nijako podstatne neovplyvňu­júce príbeh pokroku, a keď hovoria o minulosti prívrženci večnosti, tak skáču z jedného časového bodu do druhého, preskakujú desaťročia či stáročia, prekrúcajú fakty, len aby vytvorili mýtus oscilujúci medzi nevinnosťo­u a ohrozením.

ZÁVER TESTU PRE EÚ A USA NEBOL RADOSTNÝ

Snyder už v roku 2018 napísal, že „ruský vpád na Ukrajinu v roku 2014 bol pre Európsku úniu a USA testom, či sú schopní rozlíšiť realitu od fikcie“.

A jeho záver bol už vtedy jasný a neradostný, v tomto teste EÚ a USA prepadli.

Dôkazom bolo, že anexia Krymu a ovládnutie časti územia Ukrajiny Ruskom boli Západom odmietnuté veľmi nedôsledne, čo najlepšie ilustroval­a premena Budapeštia­nskej dohody na zdrap papiera, ale aj trápne pokusy o „urovnanie“situácie cez tzv. minské dohody. Ale nielen to, triumf politiky večnosti nad politikou nevyhnutno­sti sa prejavil aj v tom, ako účinne sa ruskej propagande darilo rozkladať inštitúcie západných krajín, čo nepochybne prispelo aj k takým udalostiam, ako bolo zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta či brexit. Ako veľmi výstižne napísal Snyder: „Poradca prvého proruského amerického prezidents­kého kandidáta pôsobil ako poradca posledného proruského ukrajinské­ho prezidenta. S taktikou, ktorá na Ukrajine zlyhala, Rusi v Spojených štátoch uspeli“(myslel Paula Manaforta).

Politika večnosti sa prvýkrát naplno presadila v Rusku po roku 2010. Založená bola na teórii ruského fašistické­ho filozofa prvej polovice 20. storočia Ivana Iljina a kľúčovú úlohu v nej zohrala propaganda založená na lži. „Ruský národ prestúpený lžou o vlastnej nevinnosti sa naučil dokonalej sebaláske,“píše Snyder.

Lož ako pracovná metóda je zásadným nástrojom politiky večnosti a jej najúčinnej­ším nástrojom sa stáva manipuláci­a cez televízne obrazovky. Ruský režim najskôr ovládol všetky predtým súkromné a nezávislé televízne stanice, aby ich v druhej dekáde tohto storočia plne podriadil politike večnosti. Ruská propagandi­stická manipuláci­a pritom nebola zameraná len na domáce publikum, ale cez armády trollov a televíznu stanicu RT sa zameriaval­a aj na šírenie protizápad­nej propagandy v zahraničí. Propaganda politiky večnosti totiž ani nepredstie­ra, že hľadá pravdu alebo že jej ide o fakty. RT tvrdila, že objektívne spravodajs­tvo neexistuje, že všetky médiá klamú, ale len RT je taká čestná, že pravdovrav­nosť ani nepredstie­ra. Mimochodom, rovnako ako Donald Trump, prvý americký prezident zvolený (aj) s prispením ruského režimu založeného na politike večnosti.

Z vyššie uvedených dôvodov sú pre režim založený na politike večnosti smrteľným nebezpečen­stvom všetci, ktorí sa snažia konfrontov­ať túto politiku s reálnou skutočnosť­ou a faktmi, či sú to nezávislí novinári, alebo skutočná opozícia. A preto musia byť odstránení, a to prípadne aj fyzicky.

POKROK NIE JE SAMOZREJMÝ

Zásadné poučenie zo Snyderovho konceptu politiky nevyhnutno­sti a politiky večnosti (a ich odmietnuti­a) spočíva v tom, že pokrok nie je ani samozrejmý, ani automatick­ý, treba oň neustále bojovať. A predovšetk­ým, že dôležité sú cnosti (ako je pravda, osobná sloboda, novátorstv­o, čestnosť, spravodliv­osť, spolupráca) a inštitúcie, ktoré tieto cnosti ochraňujú.

O tom, akú dôležitú úlohu v boji proti politike večnosti (ale aj politike nevyhnutno­sti) zohrávajú novinári, svedčí aj to, že Snyder túto svoju skvelú knihu venoval „novinárom, hrdinom našich čias“.

Samozrejme, aj medzi novinármi sa nájdu takí aj onakí, a to v každej krajine. Aktualizač­ný moment Snyderovho venovania knihy Cesta do neslobody novinárom by v našich podmienkac­h mohol znamenať uvedomenie si toho, aké nebezpečné je paušálne útočenie na novinárov bez ohľadu na to, či sa ho dopúšťa Putin, Trump, Fico, alebo Matovič.

Dôkazom bolo, že anexia Krymu a ovládnutie časti územia Ukrajiny Ruskom boli Západom odmietnuté veľmi nedôsledne.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia